JCPOA:Εξετάζεται άρση κυρώσεων σε Ιράν σε συνδυασμό με εφαρμογή δεσμεύσεων

Τα μέλη της μικτής επιτροπής της JCPOA, της συμφωνίας για τα πυρηνικά του Ιράν, υπογράμμισαν την ετοιμότητά τους να υποδεχθούν εκ νέου τις ΗΠΑ στη συμφωνία και θα συνεδριάσουν εκ νέου στη Βιέννη την επόμενη εβδομάδα με αντικείμενο τον οδικό χάρτη για άρση ορισμένων κυρώσεων προς το Ιράν σε συνάρτηση με την εφαρμογή συγκεκριμένων δεσμεύσεων, σε τηλεδιάσκεψη που ολοκληρώθηκε νωρίτερα σήμερα.

Σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση της ΕΥΕΔ, σε συνέχεια της κοινής υπουργικής δήλωσης της 21ης ​​Δεκεμβρίου, οι

συμμετέχοντες αναγνώρισαν την προοπτική πλήρους επιστροφής των ΗΠΑ στο JCPOΑ και υπογράμμισαν την ετοιμότητά τους να αντιμετωπίσουν θετικά αυτό το θέμα σε μια κοινή προσπάθεια.

Οι συμμετέχοντες τόνισαν επίσης τη δέσμευσή τους να διατηρήσουν τη JCPOA και συζήτησαν τους τρόπους για να διασφαλίσουν την επιστροφή στην πλήρη και αποτελεσματική εφαρμογή της.

Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν να επαναλάβουν αυτήν τη σύνοδο της Μικτής Επιτροπής στη Βιέννη την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να προσδιορίσουν σαφώς τα μέτρα άρσης κυρώσεων και τα μέτρα εφαρμογής του προγράμματος πυρηνικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της σύγκλησης συναντήσεων των σχετικών ομάδων εμπειρογνωμόνων.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο συντονιστής θα εντείνει επίσης ξεχωριστές επαφές στη Βιέννη με όλους τους συμμετέχοντες στη JCPOA και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με τους όρους της JCPOA, η μικτή επιτροπή είναι υπεύθυνη για την εποπτεία της εφαρμογής της συμφωνίας.

Σημειώνεται ότι την προεδρία της μικτής επιτροπής ασκεί εξ ονόματος της ΕΕ είναι Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Josep Borrell και ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της ΕΥΕΔ Enrique Mora, ενώ παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της Κίνας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ρωσίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και του Ιράν σε επίπεδο Υφυπουργών Εξωτερικών και πολιτικών διευθυντών.

Πηγή:  ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα