International School of Paphos: Άριστο επίπεδο μόρφωσης

Πολύπλευρη και ισόρροπη εκπαίδευση... με παιδοκεντρική φιλοσοφία και σεβασμό στις ατομικές ικανότητες των μαθητών.

Για 30 χρόνια, το International School of Paphos (ISOP), εφαρμόζοντας μοντέρνες μεθόδους διδασκαλίας, προσφέρει άριστο επίπεδο μόρφωσης σε παιδιά ηλικιών 2½-18 ετών και συνεχίζει να εξελίσσεται με στόχο πάντα την αρμονική συνύπαρξη, τη διαπολιτισμική εκπαίδευση και την ακαδημαϊκή αριστεία των μαθητών του.

Μαζί με τους Κύπριους μαθητές, στο σχολείο φοιτούν αρμονικά παιδιά από 38 διαφορετικές εθνότητες, (συμπεριλαμβανομένων

Βρετανών, Σουηδών, Ιταλών, Γάλλων, Κινέζων, Ρώσων, Αμερικάνων, Καναδών, Ελλαδιτών, Ουκρανών, Αρμένιων, Ιρανών, Ιρλανδών, Ελβετών κλπ).

Σύμφωνα με την κυρία Αρίστη Ανδριώτη, Διευθύνουσα Σύμβουλο του International School of Paphos, οι παράγοντες που προσφέρουν στην αρμονική συνύπαρξη και στη διαπολιτισμική εκπαίδευση είναι η ομαδοσυνεργατική μέθοδος διδασκαλίας που βελτιώνει τις δεξιότητες των παιδιών για συνεργασία και αλληλοσεβασμό, ώστε να επιτυγχάνουν τους στόχους τους, καθώς και άλλοι στοχευμένοι χειρισμοί και πολιτικές που εφαρμόζει το σχολείο.

Τα σχολικά βοηθήματα καθίστανται, όπως είπε, ένα πρόσφορο πεδίο, όπου μπορεί να καλλιεργηθεί η διαπολιτισμική διάσταση της εκπαίδευσης, ενώ η "δραματοποίηση" του μαθήματος, η μουσική και το παιχνίδι, θέτουν τον μαθητή στο επίκεντρο της μάθησης, σύμφωνα με τις σύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας.

Εξίσου σημαντικός, πρόσθεσε, είναι ο σωστός σχεδιασμός και η δημιουργία διδακτικού υλικού, που να ανταποκρίνεται σε ειδικές επικοινωνιακές ανάγκες των αλλόγλωσσων, τόσο των αλλοδαπών όσο και των επαναπατρισθέντων Κύπριων μαθητών.

Η ετερότητα στις μικτές τάξεις, σύμφωνα με την κ. Ανδριώτη, αποτελεί μια πρόκληση για τον εκπαιδευτικό, καθώς προσφέρει ευκαιρίες για τον εμπλουτισμό της διδασκαλίας με περιεχόμενο και μεθόδους που επιτρέπουν στους μαθητές να αλληλεπιδράσουν μεταξύ τους και να αναδείξουν τις ιδιαιτερότητές τους.

Όσον αφορά στην οργάνωση του σχολείου, συνέχισε, επιδιώκουμε να διαμορφώσουμε ένα σχολικό κλίμα ανοιχτό σε πολλαπλές εμπειρίες και σε ό,τι συμβαίνει στην ευρύτερη κοινωνία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Η συμμετοχή των μαθητών μας σε εξωδιδακτικές δραστηριότητες, όπως θεατρικές ομάδες, ημέρες πολιτισμού, πολυεθνικά φεστιβάλ, φιλανθρωπικές, αθλητικές και άλλες δραστηριότητες, συμβάλλουν στην αλληλοκατανόηση, στον αλληλοσεβασμό και στην αλληλεγγύη.

Βασικές δραστηριότητες προς την ίδια κατεύθυνση, ανέφερε, είναι οι συνεργασίες που αναπτύσσει το σχολείο με αλλα παιδαγωγικά ιδρύματα, συλλόγους μεταναστών, σωματεία κλπ.

Το σχολείο παρέχει, ακόμη, όπως αναφέρθηκε στον “T”, τη δυνατότητα διαφοροποιημένου προγράμματος σπουδών, ανάλογα με το επίπεδο και τη γλωσσική επάρκεια των νεοεισερχόμενων παιδιών, ώστε να εντάσσονται σταδιακά και ομαλά στο καινούριο περιβάλλον τους.

Διαθέτουμε, είπε η κ. Ανδριώτη, τμήμα συμβουλευτικής αγωγής, το οποίο οργανώνει δραστηριότητες κατά του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και των διακρίσεων, ενθαρρύνει και επιβραβεύει τη σωστή συμπεριφορά, εφαρμόζει δίκαια τον πειθαρχικό κώδικα και ανταποκρίνεται άμεσα σε περίπτωση αντιπαραθέσεων.

H συνεχής επιμόρφωση των εκπαιδευτικών σχετικά με τις ιδιαιτερότητες των παιδιών από διαφορετικές κουλτούρες και η εξοικείωσή τους με αυτές, προκειμένου να μπορούν να ανταπεξέλθουν με επαγγελματισμό στις απαιτήσεις της ετερογενούς τάξης, επιφέρουν θετικά αποτελέσματα, υποστήριξε.

Ταυτόχρονα, σημείωσε, σεβόμαστε το γλωσσικό υπόβαθρο των μαθητών και παρέχουμε ευκαιρίες για τη συνέχιση της επιμόρφωσης τους στη μητρική τους γλώσσα, όπως απογευματινά μαθήματα στα ρωσικά, γαλλικά, γερμανικά, ισπανικά, κ.λπ., καθώς και διευρυμένο πρόγραμμα για την ελληνική γλώσσα.

Μιλώντας στον Ταχυδρόμο της Πάφου η κ. Ανδριώτη και ερωτηθείσα κατά πόσο η εκπαίδευση και ο πολιτισμός ενώνει λαούς, είπε πως στη σημερινή εποχή, που η παγκοσμιοποίηση επικρατεί σε όλους τους τομείς της κοινωνίας μας, σίγουρα η εκπαίδευση είναι στο επίκεντρο. Η κ. Ανδριώτη είπε πως μέσω της εκπαίδευσης φέρνουμε λαούς πιο κοντά τον έναν στον άλλον και αναπτύσσουμε την αλληλοκατανόηση, καλλιεργούμε την αλληλεγγύη και εμπλουτίζουμε την κουλτούρα όλων αυτών που έρχονται σε επαφή.

Παρά ταύτα, η κ.Ανδριώτη είπε πως η συνύπαρξη αυτή δεν είναι εύκολη και πως χρειάζεται συγκεκριμένους χειρισμούς, δράσεις και οργάνωση της κάθε εκπαιδευτικής μονάδας, ούτως ώστε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του κάθε παιδιού που έρχεται από διαφορετικό περιβάλλον, διαφορετική θρησκεία, γλώσσα και κουλτούρα.

Ως International School of Paphos, έχουμε αποδείξει εδώ και 30 χρόνια, ότι εάν υπάρχει θέληση και ανοικτό μυαλό, αυτό επιτυγχάνεται σε πάρα πολύ καλό βαθμό.

Η κ. Ανδριώτη, ερωτηθείσα σχετικά, ανέφερε πως το International School δημιουργεί ένα μικρόκοσμο βασισμένο στον αλληλοσεβασμό, που ιδανικά θα ήθελε να είναι έτσι και συνολικά σε ολόκληρο τον κόσμο.

Εξάλλου, σε δηλώσεις της η Διευθύντρια του International School of Paphos Δρ. Λίτσα Ολυμπίου, ανέφερε πως στην Κύπρο υπάρχει μία ωραία μείξη από ανθρώπους. Η ίδια εργάστηκε για πολλά χρόνια στην Αγγλία και έχει ζήσει από πρώτο χέρι την εργασία σε ένα τέτοιο περιβάλλον, δηλαδή σε ένα σχολείο με μαθητές από διάφορες εθνικότητες.

Eπίσης, μέσα από τη φιλοσοφία και την εκπαίδευση του σχολείου, συνέχισε, οι μικροί μαθητές μαθαίνουν να σέβονται τους μεγάλους και οι μεγάλοι τους μικρούς”.

Η κα. Ολυμπίου, αναφερόμενη στην πρόσφατη δραστηριότητα του σχολείου, είπε πως οι μαθητές του ISOP ξεκίνησαν την αναδάσωση μιας περιοχής της Αργάκας.

Με το σύνθημα "Αναζωογονήστε την Πάφο" και σε συνεργασία με το Τμήμα Δασών, το International School of Paphos ξεκινάει ένα φιλόδοξο περιβαλλοντικό έργο, όπως είπε.

Σύμφωνα με την κ. Ολυμπίου, ο σεβασμός προς το περιβάλλον είναι μία από τις βασικές αξίες που το ISOP εμπλέκει τους μαθητές του, τόσο μέσα από το πρόγραμμα σπουδών του όσο και μέσα από μια ποικιλία προγραμμάτων.

Το σχολείο έχει ήδη αναγνωριστεί ως ECO-School στα τμήματα και της Δημοτικής και της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, και υπήρξε πρωτοπόρος για το SEMEP (South EasternMediterranean Sea Project), βοηθώντας στην εδραίωση του προγράμματος στην Κύπρο, καθώς και εκπροσωπώντας τη χώρα στο εξωτερικό.

Με το έργο "Αναζωογονήστε την Πάφο", το σχολείο έχει ως στόχο, ανέφερε, να συμβάλει στην αναδάσωση περιοχής στην Αργάκα που υπέστη καταστροφικές πυρκαγιές το περασμένο καλοκαίρι, αλλά και να διαφωτίσει για τη σημασία της πρόληψης των πυρκαγιών. Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε τη μοναδικότητα και την ομορφιά των δασών μας και της χλωρίδας τους.

Είπε, ακόμη, πως μαθητές του International School of Paphos έλαβαν μέρος στην τελετή έναρξης του "Πάφος 2017", ενώ θα συμμετάσχουν και σε άλλες δράσεις του εντός του 2017.

“Tι λένε οι μαθητές’’

Ο τελειόφοιτος μαθητής Iosif Ajami, ο οποίος είναι αντιπρόεδρος των μαθητών του ISOP και έχει ήδη γίνει δεκτός για σπουδές σε δύο από τα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου, το Oxford University και το Imperial College, μιλώντας στον Ταχυδρόμο της Πάφου, ανέφερε πως κατάγεται από τον Λίβανο, ωστόσο η φοίτηση του στο Irnernational School of Paphos είναι καθοριστική και η συναναστροφή του με μαθητές άλλων χωρών του έδωσε τη δυνατότητα και τη χαρά να γνωρίζει διαφορετικές κουλτούρες.

Επίσης, η μαθήτρια Τatiana Knyazeva μας είπε πως όταν ήρθε στην Κύπρο δεν μιλούσε καθόλου αγγλικά. Μετά, ωστόσο, από τέσσερα χρόνια στο ISOP, δήλωσε πως καταφέρνει να συνεννοείται σε τέσσερις γλώσσες.

Keywords
Τυχαία Θέματα