Independent: Αυτά είναι τα κίνητρα πίσω από την αθώωση των 12 ισραηλινών

Ο Independent, με αφορμή την έφεση που κατάθεσε η 19χρονη Βρετανίδα κατά της καταδικαστικής απόφασης σε βάρος της για ψευδή καταγγελία βιασμού στο Ανώτατο Δικαστήριο στην Κύπρο, προσπαθεί να ανιχνεύει εάν υπάρχουν άλλα «κίνητρα», πίσω από την απόφαση.

Συγκεκριμένα, ο Denis MacShane με άρθρο του κάνει λόγο για το ερώτημα, το οποίο κανείς δεν απάντησε. Γιατί οι κυπριακές Αρχές άφησαν τους 12 υπόπτους για τον ομαδικό βιασμό να φύγουν

από τη χώρα;

Σύμφωνα με τον Independent, κάτω από κανονικές συνθήκες σε μια ευρωπαϊκή χώρα όπως η Κύπρο, η κατηγορία για βιασμό θα έπρεπε να ληφθεί πιο σοβαρά από τις Αρχές της χώρας.  «Αυτό που δεν αναφέρεται για την υπόθεση όμως είναι ότι συνέπεσε με μια από τις πιο σημαντικές γεωπολιτικές εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, μέσα στην οποία συμπεριλαμβάνονται πολιτικές δυνάμεις πολύ πιο πάνω από ένα μέσο Κύπριο δικαστή […]. Την ώρα που τα βρετανικά ΜΜΕ έβαλλαν κατά του κυπριακού δικαστικού συστήματος, η κυβέρνηση της Κύπρου έμπαινε σε μια συμμαχία με την Ελλάδα και το Ισραήλ, η οποία άλλαξε τις ισορροπίες δυνάμεων στην ανατολική Μεσόγειο».

Στο άρθρο του ο MacShane αφού κάνει μια γεωπολιτική ανάλυση, αναφέρει ότι μέσα σε αυτά τα συμφραζόμενα ήταν βέβαιο ότι οι δώδεκα Ισραηλινοί θα έφευγαν από την Κύπρο όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, ώστε να μην υπάρχει περίπτωση να παραταθεί η κράτησή τους όταν οι κατηγορίες για βιασμό θα ανάγονταν σε μεγάλο ζήτημα μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ.

Εξηγεί ότι το Ισραήλ ποτέ δεν παραδίδει πολίτες τους και η ισραηλινή κοινή γνώμη είναι παθιασμένη σε βαθμό φανατισμού όταν πρέπει να υπερασπιστεί Ισραηλίτες που διώκονται στο εξωτερικό. Σύμφωνα με τον Independent, οι νεαροί μόλις έφτασαν σπίτι τους ήταν ασφαλείς από τους Κύπριους και τις ποινικές έρευνες.

Καταλήγει τονίζοντας ότι αν και τα δικαστήρια είναι ανεξάρτητα, υπάρχουν τρόποι και οι Ισραηλινοί να αφεθούν ελεύθεροι και η συμμαχία με το Ισραήλ να μην επηρεαστεί. 

Keywords
Τυχαία Θέματα