Iδιαίτερα ενοχλημένη η Λευκωσία με τις μεθοδεύσεις

Ιδιαίτερα ενοχλημένη είναι η Λευκωσία με τις μεθοδεύσεις σε βάρος της και τις συντονισμένες προσπάθειες να οδηγηθεί σε συνομιλίες, χωρίς, προηγουμένως, ν’ αρθούν οι τουρκικές παραβιάσεις, όπως προκύπτει μετά και την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Σε αυστηρά διαβήματα προς πάσα κατεύθυνση προβαίνει η Κυβέρνηση.

Θα υπάρξει και αποστολή στα Ηνωμένα Έθνη δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης. Ο Πρόεδρος της δημοκρατίας, είπε, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο

της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ σήμερα θα έχει επικοινωνία και με ηγέτη μεγάλης ευρωπαϊκής χώρας.

Η Λευκωσία, πρόσθεσε, αναμένει τώρα από τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, να καταγράψει αντικειμενικά τα γεγονότα σε σχέση με τις συνομιλίες και από το Συμβούλιο Ασφαλείας, που θα συνέλθει στις 26 Ιανουαρίου, να στείλει μηνύματα στην Τουρκία.

Το προσχέδιο της έκθεσης του ΓΓ δεν έχει ετοιμαστεί από τον Έσπεν Μπαρθ Άιντα, αλλά από την ομάδα των καλών υπηρεσιών του ΟΗΕ στη Λευκωσία, επικεφαλής της οποίας είναι η κα Λίζα Μπατνεχάιμ διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Είναι κρίμα και λυπηρό, είπε, να βλέπεις από τα Ηνωμένα Έθνη να προβαίνουν σε αναφορές, οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και δεν είναι καν μέσα στο πλαίσιο της ουδετερότητας.

Κάποιοι, υποστήριξε, μέσα από αυτή την έκθεση επιδιώκουν ν’ ασκήσουν πίεση στη δική μας πλευρά.

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη είναι ξεκάθαρα θέμα συμφερόντων και προσέγγισης της Τουρκίας και όχι θέμα να πείσει η ε/κ πλευρά για το δίκαιό της.

Προσπάθεια εκβιασμού της ΚΔ καταγγέλλει ο Αναστασιάδης

Προσπάθεια εκβιασμού της Κυπριακής Δημοκρατίας καταγγέλλει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σ’ ένα πρωτοφανές ξέσπασμά του κατά του ΓΓ του ΟΗΕ και των δυτικών «εταίρων» μας.

Με θεωρούν δεδομένο, λόγω της στάσης μου έναντι του σχεδίου Ανάν, τόνισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε συνέντευξη στο Μέγκα, προσθέτοντας ότι δεν πρόκειται να υποκύψει, προσερχόμενος στις συνομιλίες υπό το κράτος εκβιασμών.

Ο Πρόεδρος αποκάλυψε ότι οι υποσχέσεις, οι οποίες έλαβε στη Νέα Υόρκη από το ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι- μουν, από τον Εδικό του Σύμβουλο για το κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άϊντα τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο, Τζο Μπάιτεν, το Ρώσο ΥΠΕΞ, ακόμα και από τον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογάν, είναι ότι υπάρχει η προθυμία της Τουρκίας να προχωρήσουμε στο διάλογο

Όταν ήρθα στην Κύπρο, πρόσθεσε, πρέσβης μεγάλης δύναμης μου ανέφερε ότι βρισκόμαστε προ εξελίξεων, πριν την έναρξη του διαλόγου.

Είναι η πρώτη φορά που το λέω, ανέφερε, αλλά και η υπομονή έχει τα όρια της.

Η Τουρκία επρόκειτο να άρει το εμπάργκο ελλιμενισμού σκαφών, που έφεραν την κυπριακή σημαία και αντ’ αυτού, μετά από πέντε μέρες εξεδόθη η NAVTEX.

Όλα αυτά, τόνισε ο Πρόεδρος της δημοκρατίας, δεν συνάδουν με τις συμπεριφορές της Τουρκίας, που όλως αιφνιδίως θυμήθηκε ότι έπρεπε να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των Τ/κ.

Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ

Ολόκληρο το παρασκήνιο της μυστικής ανταλλαγής προτάσεων, μέσω του Έσπεν Μπαρθ Άιντα, για επανέναρξη των συνομιλιών φέρνει σήμερα στο φως η εφημερίδα «Σημερινή»

Από το απόρρητο έγγραφο, που κατέθεσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στους πρέσβεις των ευρωπαϊκών χωρών, στη συνάντηση που είχαν στο Προεδρικό Μέγαρο στις 12 Ιανουαρίου, συνάγεται ότι από τις 17 Νοεμβρίου, μέσω του διπλωματικού παρασκηνίου και εν αγνοία των κομμάτων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε καταθέσει την πρότασή του για συζήτηση θεμάτων φυσικού αερίου, στο τέλος των διαπραγματεύσεων, με στόχο την άρση του αδιεξόδου, λόγω της τουρκικής επιθετικότητας και την τελική επιστροφή στις συνομιλίες.

Ο Πρόεδρος της δημοκρατίας, παρά την κίνηση αποκλιμάκωση της έντασης με τη δήλωση του, αποδεχόμενος στην ατζέντα των συνομιλιών το θέμα του φυσικού αερίου, εισέπραξε από τα Ηνωμένα Έθνη μία έκθεση, την οποία χαρακτήρισε ο ίδιος απαράδεκτη.

Το περιεχόμενο της έκθεσης, είπε, συνιστά έμμεσο εκβιασμό για αλλαγή πολιτικής, για να προσέλθουμε σε συνομιλίες υπό τις σημερινές συνθήκες, δηλαδή με την παρουσία του «Μπαρμπαρός» και σε ισχύ η NAVTEX.

Διάσπαρτη με ανακρίβειες είναι η έκθεση του ΓΓ, η οποία κάνει αναφορά σε απομόνωση των Τ/κ και ελληνοκυπριακές Αρχές, ενώ δεν υπάρχει καμία αναφορά στις τουρκικές παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Keywords
Τυχαία Θέματα