HΠΑ: «Η οικονομική βιωσιμότητα θα καθορίσει τα project Φ.Α σε Αν. Μεσόγειο»

Σημαντικός χαρακτηρίζεται ο κίνδυνος που διακρίνει τη γεωπολιτική πραγματικότητα της Ανατολικής Μεσογείου, γεγονός που απασχολεί έντονα την αμερικανική ενεργειακή ατζέντα, όπως τόνισε μεταξύ άλλων ο Joshua Volz, Senior International Energy Officer, του υπουργείου ενέργειας των ΗΠΑ μιλώντας στο συνέδριο First Annual Eastern Mediterranean Energy Leadership Summit.

 

Αναφερόμενος στην ενεργειακή πραγματικότητα της

περιοχής και τις προκλήσεις που γνωρίζει, τόνισε χαρακτηριστικά πως «η εμπορική πραγματικότητα θα καθορίσει σε ποιο βαθμό και πώς θα αξιοποιηθούν οι πόροι της Ανατολικής Μεσογείου». Σαφής πρόθεση των ΗΠΑ στην περιοχή είναι να στηρίξουν projects που θα είναι οικονομικά βιώσιμα.

 

Από την άποψη αυτή, στο σχεδιασμό των ΗΠΑ είναι να προωθήσουν την ενεργειακή διπλωματία με τα παράκτια κράτη της Ανατολικής Μεσογείου, άμεσα ή έμμεσα εμπλεκόμενα με τους πρόσφατα ανακαλυφθέντες πόρους υδρογονανθράκων. Η Ενέργεια μπορεί να διαδραματίσει ρόλο καταλύτη στην περιοχή, συνιστώντας ένα σημαντικό πεδίο «ρεαλιστικής» συνεργασίας μεταξύ των κρατών.

 

Έτερος άξονας που βρίσκεται στο επίκεντρο της ενεργειακής στρατηγικής των ΗΠΑ ως προς την περιοχή είναι η ενεργειακή ασφάλεια σε συνάρτηση με τη δραστηριοποίηση των ιδιωτικών εταιρειών.

 

Η παρουσία πολλών και ισχυρών εταιρειών στην περιοχή, αφενός σηματοδοτεί ένα περιβάλλον έντονου ανταγωνισμού, αφετέρου όμως ενέχει προκλήσεις που θα πρέπει να απαντηθούν. Τέτοιες είναι η ασφάλεια των υποδομών όπως και η κοινή χρήση αυτών, γεγονός που θα επιτρέψει τη λειτουργία δίκαιων, ελεύθερων αγορών με συνθήκες διαφάνειας. Ενδιαφέρον έχει, επίσης, για τη βαρύτητα που έχει, να σημειώσουμε την επισήμανση του Αμερικανού αξιωματούχου ότι η διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού συνιστά «στοιχείο της κυριαρχίας των Εθνών».

 

Πηγή: Energypress.gr 

Keywords
Τυχαία Θέματα