H σημασία αυτοεξέτασης για τον καρκίνο του στόματος

Τονίζουν οι ειδικοί τη σημασία της αυτοεξέτασης, όσον αφορά τον καρκίνο του στόματος, για πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση αυτού του είδους.

Τριακόσια ενενήντα ένα νέα περιστατικά καρκίνου του στόματος καταγράφηκαν στην Κύπρο την περίοδο 1998-2011.

Με στόχο την ενημέρωση του κοινού για τον καρκίνο του στόματος και για τη σημασία της αυτοεξέτασης, οι Οδοντιατρικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας σε συνεργασία με την Κλινική Στοματογναθοπροσωπικής Χειρουργικής

του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, οργανώνουν για τέταρτη συνεχή χρονιά εκστρατεία ενημέρωσης και πρόληψης για τον καρκίνο του στόματος, από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 6 Δεκεμβρίου 2015. Παράλληλα, στόχος της εκστρατείας είναι και η εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας.

Στην Κύπρο και στον υπόλοιπο κόσμο ο καρκίνος αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα, με τα κρούσματα να παρουσιάζουν αυξητική τάση ως αποτέλεσμα της αύξησης του προσδόκιμου επιβίωσης αλλά και του σύγχρονου τρόπου ζωής, όπου επικρατούν συνήθειες όπως το κάπνισμα και η υπερκατανάλωση αλκοόλ, σημείωσε ο Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης, σε χαιρετισμό που ανέγνωσε η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Χριστίνα Γιαννάκη, στη διάρκεια διάσκεψης Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας (ΓΝΛ) στα πλαίσια της εκστρατείας.

Σύμφωνα με τον κ. Παμπορίδη, το Υπουργείο έχει ετοιμάσει τη Στρατηγική του καρκίνου του στόματος στην οποία συμπεριλαμβάνονται σειρά δράσεων, με ιδιαίτερη αναφορά στην πρόληψη που αποτελεί έναν από τους κυριότερους πυλώνες δράσεων του Υπουργείου, μαζί με την παροχή ποιοτικών, αποτελεσματικών και αποδοτικών υπηρεσιών για τους πολίτες.

Ειδικότερα, σύμφωνα Αναπληρωτή Διευθυντή των Οδοντιατρικών Υπηρεσιών Χριστάκη Τσέλεπο, ο καρκίνος του στόματος και του στοματοφάρυγγα αποτελούν παγκοσμίως μαζί τον έκτο σε συχνότητα καρκίνο, ενώ στην Κύπρο την περίοδο 1998-2011 παρουσιάστηκαν 391 νέα περιστατικά που αφορούν καρκίνο στο χείλος, τη γλώσσα, το στόμα, τους σιαλογόνους αδένες και το στοματοφάρυγγα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, υπήρξαν 35 νέα περιστατικά το 2009, 38 το 2010 και 38 το 2011.

Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του στόματος αυξάνει ιδιαίτερα μετά την ηλικία των 40 ετών, είπε ο κ. Τσέλεπος, σημειώνοντας ότι κύριος προδιαθεσικός παράγοντας για την εμφάνισή του είναι το κάπνισμα. Εξήγησε ότι κλινικά, ο καρκίνος του στόματος εμφανίζεται με τη μορφή λευκής ή ερυθρής πλάκας, καθώς και με τη μορφή πληγής ή όγκου συνηθέστερα στη γλώσσα και στο έδαφος του στόματος.

Σημείωσε ακόμα πως αν ο καρκίνος του στόματος εντοπιστεί σε αρχικό στάδιο, το ποσοστό πενταετούς επιβίωσης αυξάνεται από 50% σε 80%.

«Εξετάζετε τη στοματική σας κοιλότητα. Οποιαδήποτε πληγή που παραμένει στη στοματική κοιλότητα πέραν των δέκα ημερών χρήζει άμεσης ιατρικής εξέτασης από ειδικό γναθοπροσωποχειρουργό» υπογράμμισε ο κ. Τσέλεπος.

Ο καρκίνος του στόματος αντιπροσωπεύει το 3-4% όλων των κακοήθων όγκων, αναφέρθηκε από πλευράς του Βοηθού Διευθυντή της Στοματογναθοπροσωποχειρουργικής Κλινικής του ΓΝΛ Γιώργου Παντέλα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, κάθε χρόνο στη Στοματογναθοπροσωποχειρουργική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας χειρουργούνται 20-25 νέα περιστατικά καρκίνου του στόματος. Στην πενταετία 2007-2011 χειρουργήθηκαν 111 περιστατικά, εκ των οποίων τα 38 αφορούσαν καρκίνο της γλώσσας, 24 το κάτω χείλος, 20 άνω γνάθο, και τις άλλες περιοχές κάτω γνάθο, υπερώα, έδαφος στόματος και άνω χείλος.

Ο κ. Παντέλας είπε ότι το 72% των περιστατικών αφορούν άνδρες και το υπόλοιπο 28% τις γυναίκες, ενώ εκδηλώνεται κυρίως στις ηλικίες μεταξύ 50 και 80 ετών.

Όπως αναφέρθηκε από τον ειδικό, η πρόγνωση πενταετούς επιβίωσης για κάθε περιοχή εντόπισης στο στόμα είναι διαφορετική. «Ο καρκίνος στο χείλος έχει πολύ καλύτερα ποσοστά πενταετούς επιβίωσης που φθάνουν και μέχρι 90%, ενώ όταν εντοπίζεται στο έδαφος στόματος η πενταετής επιβίωση μειώνεται στο 60%» είπε.

Μεγάλη σημασία έχει για καλύτερα ποσοστά πενταετούς επιβίωσης η διάγνωση σε αρχικά στάδια και η πρόληψη, υπογράμμισε ο ειδικός, και τόνισε ότι η αυτοεξέταση της στοματικής κοιλότητας βοηθά στον εντοπισμό ύποπτων βλαβών.

πηγή: κυπέ

Keywords
Τυχαία Θέματα