H προσφυγική κρίση στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

Η προσφυγική κρίση θα απασχολήσει τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Οι ηγέτες της Ε.Ε. θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν τις στρατηγικές, που θα υιοθετήσουν, προκειμένου να αναχαιτίσουν τις μαζικές ροές προσφύγων, που επιχειρούν να εισέλθουν στην Ευρώπη, λόγω, κυρίως, της έκρυθμης κατάστασης στη Συρία.

Στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνονται ζητήματα, όπως η ενίσχυση της συνεργασίας με την Τουρκία και με άλλες χώρες, που γειτνιάζουν με τη Συρία, με στόχο να παραμείνουν τα εκατομμύρια των προσφύγων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Την Κύπρο θα εκπροσωπήσει στη Σύνοδο ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, καθώς ο Πρόεδρος της δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κίνα.

Μετά τη Γερμανία και η Κομισιόν προτείνει κοινές περιπολίες Ελλάδας-Τουρκίας στο Αιγαίο, κάτι που η Αθήνα έχει απορρίψει κατηγορηματικά. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι «θα ήταν πολύ χρήσιμο», αν «υπό ευρωπαϊκή αιγίδα», υπήρχε ναυτική συνεργασία Ελλάδας και Τουρκίας, «ώστε να επιτηρείται η πύλη εισόδου» των προσφύγων στην Ευρώπη. Ο κ. Γιούνκερ άφησε να εννοηθεί ότι, εξ όσων αντιλήφθηκε κατά τις πρόσφατες συνομιλίες του με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, η Άγκυρα δεν έχει αντιρρήσεις.

Φαίνεται, όμως, να υπάρχουν αντιρρήσεις από ελληνικής πλευράς, για τις οποίες, όπως σημείωσε, θα υπάρξουν διαβουλεύσεις. «Είναι θέμα ευρωπαϊκό, δεν είναι θέμα ελληνοτουρκικών σχέσεων» τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η διαχείριση των προσφυγικών θεμάτων, εν όψει της Συνόδου Κορυφής, καθώς και το επικείμενο ταξίδι της Γερμανίδας καγκελαρίου στην Τουρκία, βρέθηκαν στο επίκεντρο τηλεφωνικής συνομιλίας, που είχε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας με την Άγκελα Μέρκελ. Η Γερμανίδα καγκελάριος θα επισκεφθεί την Τουρκία την Κυριακή για συνομιλίες με τον πρόεδρο της χώρας, Ταγίπ Ερντογάν και με τον πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου. Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ, αναφερόμενος στην ανάγκη να εμποδιστεί η δράση των διακινητών προσφύγων επανέλαβε την άποψη για μία «συντεταγμένη κατάσταση» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο, στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. Θέλουμε να σταματήσουμε οριστικά τους διακινητές, οι οποίοι αυτή τη στιγμή κάνουν ό,τι θέλουν και δεν θέλουμε πλέον να τίθενται σε κίνδυνο οι ζωές τόσων ανθρώπων δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ.

Στο μεταξύ η γερμανική κυβέρνηση εμφανίζεται διατεθειμένη να στηρίξει την ευρωπαϊκή πρόταση, προκειμένου να ενταχθεί η Τουρκία στον κατάλογο των "ασφαλών χωρών", οι πολίτες των οποίων έχουν λίγες ελπίδες να τους χορηγηθεί άσυλο στην Ευρώπη, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Η Γερμανία είχε, κατά το παρελθόν, εκφράσει επιφυλάξεις σχετικά με την πρόταση αυτή, επικαλούμενη, κυρίως, την κατάσταση στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία και τη μεταχείριση της κουρδικής μειονότητας από τις τουρκικές αρχές.

Keywords
Τυχαία Θέματα