Πολιτικοί και απλοί πολίτες κατά της ομοφοβίας

Την αντίθεσή τους στην διάκριση με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου, εξέφρασαν σήμερα, μέρα της Πορείας Υπερηφάνειας, πολιτικά πρόσωπα.

Οι πολίτες πρέπει να απολαμβάνουν ένα καθεστώς ισοτιμίας, ασχέτως σεξουαλικού προσανατολισμού ή ταυτότητας φύλου, είπε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος, στο χαιρετισμό του στο Φεστιβάλ της ACCEPT -ΛΟΑΤ Κύπρου «Πορεία Υπερηφάνειας».

Η Κυβέρνηση θέλει να διατρανώσει και να

εμπεδώσει την αντίληψη ότι οι πολίτες πρέπει να απολαμβάνουν ένα καθεστώς ισοτιμίας, πρέπει να έχουν δηλαδή τις ίδιες υποχρεώσεις, αλλά και τα ίδια δικαιώματα, ασχέτως σεξουαλικού προσανατολισμού ή ταυτότητας φύλου”, σημείωσε.

Αναφερόμενος στο φεστιβάλ «Πορεία Υπερηφάνειας», είπε πως αναδεικνύει το σεβασμό απέναντι στη διαφορετικότητα και την αποδοχή για όλους, με ιδιαίτερη έμφαση στα άτομα που έχουν διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό ή ταυτότητα φύλου και την εξάλειψη των διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού ή ταυτότητας φύλου.

Πρόεδρος ΔΗΣΥ: Ο αγώνας για εξάλειψη κάθε μορφής διάκρισης είναι υπόθεση όλων μας

Ο αγώνας κάθε κοινωνίας για εκσυγχρονισμό και για εξάλειψη κάθε μορφής διάκρισης, δεν είναι ούτε αυτονόητος, ούτε εύκολη υπόθεση, αλλά είναι υπόθεση όλων μας, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, σε προσφώνησή του στην Πορεία Υπερηφάνειας στη Λευκωσία.

"Για αυτό βρισκόμαστε σήμερα εδώ. Όχι απλά συνοδοιπόροι. Είμαστε εδώ να στηρίξουμε και να προασπίσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα, βάσει των οποίων ο σεξουαλικός προσανατολισμός κάθε ατόμου είναι μέρος της ταυτότητας του και αποτελεί κατοχυρωμένο ανθρώπινο δικαίωμα. Και για να υπογραμμίσουμε με τον πιο έντονο τρόπο ότι σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ίσων ευκαιριών δεν μπορούν να γίνονται ούτε εκπτώσεις, ούτε εξαιρέσεις", είπε ο κ. Νεοφύτου.

"Είμαστε σήμερα εδώ για να εκφράσουμε τη στήριξη μας στην κοινότητα ΛΟΑΤΙ. Να στηρίξουμε το δικαίωμα του κάθε ανθρώπου να κάνει ελεύθερα τις δικές του επιλογές και το αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε ατόμου να επιλέγει την σεξουαλική του ταυτότητα και προσανατολισμό", ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Σε δράση κατά της ομοφοβίας και διακρίσεων καλεί ο Επίτροπος Στυλιανίδης

Σε μια περίοδο κατά την οποία η ομοφοβία, η τρανσφοβία και οι διακρίσεις εις βάρος των ΛΟΑΤΙ συνεχίζονται, έχουμε συλλογική ευθύνη να αναλάβουμε πρωτοβουλίες και δράσεις για να σταματήσουμε αυτά τα φαινόμενα, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο, τονίζει σε μήνυμά του με την ευκαιρία της 2ης Πορείας Υπερηφάνειας Κύπρου, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, αφού εκφράζει τη λύπη του γιατί δεν κατέστη δυνατό να παρευρίσκεται στη δεύτερη πορεία, δηλώνει ότι η Πρώτη Πορεία Υπερηφάνειας στην οποία συμμετείχε ήταν για τον ίδιο μια ξεχωριστή εμπειρία.

Συγχαίρει την οργάνωση ΛΟΑΤΙ Accept Κύπρου για την πρωτοβουλία της να οργανώσει και φέτος την Πορεία Υπερηφάνειας. “Ο δυναμισμός και η πλούσια δραστηριότητα των μελών της για την προώθηση της ισότητας και της ισονομίας των ΛΟΑΤΙ αξίζει ιδιαίτερων επαίνων.

Το περσινό Pride ήταν μια πρωτόγνωρη γιορτή για τη διαφορετικότητα. Έσπασε ταμπού. Έστειλε μηνύματα. Δημιούργησε ελπίδα. Και έβαλε τα θέματα των δικαιωμάτων στο τραπέζι”, σημειώνει.

Ο κ. Στυλιανίδης επισημαίνει ότι ένα χρόνο μετά υπάρχουν χειροπιαστά δείγματα ότι η επίπονη προσπάθεια για την ισότητα έπιασε τόπο και συγχαίρει την κυπριακή Κυβέρνηση για την πρωτοβουλία της να καταθέσει στη Βουλή το νομοσχέδιο με το οποίο θεσπίζεται το Σύμφωνο Συμβίωσης για όλους. Εκφράζει, επίσης, τη βεβαιότητα ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο.

Ο Επίτροπος διαβεβαιώνει στο μήνυμά του ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι σταθερά προσηλωμένη στην διασφάλιση των δικαιωμάτων όλων των ανθρώπων, ανεξάρτητα από το σεξουαλικό προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου τους. “Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που η προώθηση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΙ παραμένει προτεραιότητα”, επισημαίνει.

Αναφέρει ως αναγκαίο, μεταξύ άλλων, να ληφθούν αυστηρά μέτρα κατά της ομοφοβικής ρητορικής, ενώ σημειώνει ότι παγκόσμια οι Πορείες Υπερηφάνειας είναι σημαντικά εργαλεία για την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και βοηθούν τον αγώνα για την καταπολέμηση της ομοφοβίας, ενώ ταυτόχρονα, δίνουν στα ίδια τα ΛΟΑΤI άτομα θάρρος και τους επιτρέπουν να νιώσουν δύναμη, έτσι ώστε να αποδεχτούν τον εαυτό τους χωρίς καμία κοινωνική ενοχή.

Ο κ. Στυλιανίδης, αφού αναφέρει ότι όπως και πέρσι, έτσι και φέτος, οι Κύπριοι πολίτες, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου, αγκαλιάζουν το Pride, γιορτάζοντας τη διαφορετικότητα και στεκόμενοι απέναντι στο ρατσισμό και τις διακρίσεις, σημειώνει ότι παρά την πρόοδο που έχει γίνει, πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά "ώστε να κατοχυρώσουμε τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΙ και στην Κύπρο και στην Ευρώπη γενικότερα”.

Προς αυτή την κατεύθυνση, τονίζει ότι χρειάζεται συλλογική δουλειά και να δημιουργήσουμε μια ευρεία συμμαχία γι` αυτά τα δικαιώματα.

“Μόνο έτσι θα οικοδομήσουμε μια Ευρώπη χωρίς διακρίσεις. Χωρίς ομοφοβία. Μια Ευρώπη της διαφορετικότητας. Μια πολύχρωμη Ευρώπη. Να επιβεβαιώσει ακριβώς ότι είναι η Ευρώπη της διαφορετικότητας”, καταλήγει.

Χαραλαμπίδου: Το ΑΚΕΛ διεκδικεί εφαρμογή εθνικού σχεδίου κατά των διακρίσεων σε βάρος των ΛΟΑΤΙ ατόμων

«Η ομοφυλοφιλία δεν είναι ούτε αμάρτημα, ούτε ασθένεια. Η ομοφοβία, ο ρατσισμός και τα σεξιστικά σχόλια είναι!», δήλωσε η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου, σε χαιρετισμό της στην Πορεία Υπερηφάνειας, στη Λευκωσία.

Η κ. Χαραλαμπίδου μετέφερε τους θερμούς χαιρετισμούς του ΓΓ του ΑΚΕΛ 'Αντρου Κυπριανού, σημειώνοντας πως στο συνέδριο του ΑΚΕΛ, που βρίσκεται σε εξέλιξη, για πρώτη φορά έχουν ενταχθεί ως ειδική ενότητα τα θέματα ΛΟΑΤ στις θέσεις της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ.

'Οπως ανέφερε, το ΑΚΕΛ διεκδικεί "την εφαρμογή εθνικού σχεδίου δράσης για την καταπολέμηση των διακρίσεων σε βάρος των ΛΟΑΤΙ ατόμων που θα περιλαμβάνει δράσεις, όπως η αξιολόγηση της πληρότητας του νομοθετικού πλαισίου και τη συμβατότητα του με διεθνείς δεσμεύσεις της Κύπρου, εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινωνίας για την ομοφοβία, ειδικά προγράμματα στα σχολεία, διαμόρφωση οδηγού προς τις κρατικές υπηρεσίες, κυρίως την αστυνομία, που να καθοδηγεί για το χειρισμό περιπτώσεων καταγγελιών βίας ή διακρίσεων σε βάρος πολιτών εξαιτίας της σεξουαλικής ταυτότητας και του γενετήσιου προσανατολισμού". Επιπρόσθετα, σημείωσε, "θα εντείνουμε την κοινοβουλευτική μας δράση ώστε να εξασφαλιστεί ο αποτελεσματικός έλεγχος για την εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας που προστατεύει τα ΛΟΑΤ άτομα από διακρίσεις αλλά και θα καταγγέλλουμε οποιοδήποτε θέμα αφορά παραβίαση των δικαιωμάτων τους".

"Διεκδικούμε το αυτονόητο ! Ισα δικαιώματα και μεταχείριση για όλους τους πολίτες αυτού του τόπου . Σεβασμό στον άνθρωπο και αποδοχή της διαφορετικότητας", κατέληξε η κ. Χαραλαμπίδου.

Πάντως σύμφωνα με δημοσκόπηση της Σημερινής, και οι πολίτες υποστηρίζουν ότι το σύμφωνο συμβίωσης παίρνει την κοινωνία μπροστά και πως πρέπει να υιοθετηθεί.

Πηγή: KYΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα