H Κυπριακή ΑΟΖ στα τουρκικά τηλεοπτικά πάνελ (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Το θέμα της Κυπριακής ΑΟΖ και ο διαχωρισμός των θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο, δείχνει να προσελκύει το ενδιαφέρον των τουρκικών ΜΜΕ. Διάφορα κανάλια αφιερώνουν αναλυτικά ρεπορτάζ σε τηλεοπτικούς σταθμούς, όπου παρουσιάζουν χάρτες με τις τουρκικές παράνομες διεκδικήσεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Παράλληλα, διάφοροι σχολιαστές στα τηλεοπτικά πάνελ των τουρκικών καναλιών επιχειρούν να ερμηνεύσουν

και τις κινήσεις Κύπρου-Ελλάδας. Συγκεκριμένα, για τη στάση της Ελλάδας, ο καθηγητής Μπιγκλίμ δήλωσε σε ένα κανάλι «Την τελευταία περίοδο, η Ελλάδα βρίσκεται σε μια οικονομική κρίση την οποία και δεν μπορεί να ξεπεράσει. Υπάρχουν διαμαρτυρίες και χτυπήματα στη χώρα. Επιμένω, αφού είναι κολλημένοι στα εσωτερικά τους θέματα, επιχειρούν να κάνουν εξωτερική πολιτική για εσωτερικούς σκοπούς.


(Τούρκος παρουσιαστής δείχνει το οικόπεδο 3 από την ΑΟΖ της Κ.Δ)





Χάρτη με τις τουρκικές διεκδικήσεις παρουσίασε και ο Αναπληρωτής Πρόεδρος Εξωτερικών Υποθέσεων του αντιπολιτευόμενου CHP, Οζτούρκ Γιλμάζ.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του, μάλιστα, παραδέχτηκε πως το παιχνίδι στην Ανατολική Μεσόγειο θα χαθεί για την Άγκυρα, αν δεν γίνουν οι απαραίτητες προληπτικές κινήσεις. «Δεν θα μπορέσουμε να το αποτρέψουμε (γεωτρήσεις), γιατί οι διεθνείς βαρόνοι πετρελαίου βρίσκονται τώρα καθ' οδόν προς τη Μεσόγειο. Εάν δεν κάνουμε κάποιο βήμα, αν δεν προωθήσουμε την "ΤΔΒΚ" και ακολουθήσουμε μια παθητική πολιτική, δεν μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα», είπε.

«Τα πλοία των ΗΠΑ έρχονται στη Μεσόγειο και αύριο αυτή θα μετατραπεί σε χώρο όπου θα πραγματοποιηθούν ενεργειακές μάχες. Η ενέργεια πριν βρισκόταν στη μέση της Μέσης Ανατολής, αλλά τώρα στον βυθό της Μεσογείου. Οι περισσότερες από τις γεωτρήσεις δεν μπορούν να αποφευχθούν και αυτό μπορεί να επιλυθεί με μια προληπτική πολιτική», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η παρουσία των πετρελαϊκών βαρόνων εκεί, συνέχισε, θα υπονομεύσει εντελώς την προοπτική λύσης, ενάντια στην Τουρκία. «Αυτές οι εταιρείες έρχονται με την άδεια της ελληνοκυπριακής διοίκησης. Οι χώρες οι οποίες είναι συνδεδεμένες, ταυτίζονται με τη θέση των Ε/κ. Καθώς εμβαθύνονται αυτές οι επιχειρηματικές εργασίες, η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση προωθεί τη δική της εκδοχή και την επιβάλλει στην Τουρκία», είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα