Σφοδρές οι αντιδράσεις των κομμάτων για τον Συνεργατισμό

Σφοδρές είναι οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την απόφαση Κυβέρνησης να ανοίξει τις διαδικασίες για προσέλκυση στρατηγικού επενδυτή με στόχο την ιδιωτικοποίηση της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας.

Ωστόσο, από πλευράς ΔΗΣΥ, σε όλους τους τόνους εκφράζεται η πεποίθηση ότι θα πρέπει να υπάρξει τόλμη, συνεργασία και σοβαρότητα, ώστε να ληφθούν αποφάσεις και να βρεθούν λύσεις.

Διαβάστε επίσης - Μάριος Μαυρίδης: Διαπλοκή &διαφθορά το κοινωνικό πρόσωπο της ΣΚΤ

Συγκεκριμένα, ο Αβέρωφ Νεοφύτου

ανέφερε ότι «για να λύσεις ένα πρόβλημα, πρέπει πρώτα να το αναγνωρίσεις. Και όντως έχουμε πρόβλημα γενικότερα στο τραπεζικό σύστημα με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία από τη μια είναι πρόβλημα στα ευαίσθητα κοινωνικά στρώματα που δεν έχουν την δυνατότητα να αποπληρώσουν τώρα τον δανεισμό τους και, από την άλλη, είναι μια μεγάλη πίεση στον χρηματοπιστωτικό τομέα και με βάση τους αυστηρότατους εποπτικούς κανόνες του ευρωσυστήματος είναι μονόδρομος ότι θα πρέπει να βρούμε λύση. Και εγώ θέλω να είμαι ειλικρινής προς τους πολίτες: Λύσεις χωρίς κόστος δεν υπάρχουν. Θα πρέπει με υπευθυνότητα και σοβαρότητα να πάρουμε το συντομότερο δυνατό τις αποφάσεις για να μειώσουμε κινδύνους και κόστος. Σε αυτή την προσπάθεια κινείται η Κυβέρνηση, και εμείς, ακόμη μια φορά, όπως δήλωσα και με το πέρας της σύσκεψης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια, είμαστε εδώ για τα δύσκολα, να βάλουμε πλάτες για τον τόπο, αναλαμβάνοντας το μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού κόστους, διότι είμαστε και το κυβερνών κόμμα. Θέλουμε όμως συνεργασία, τα προβλήματα είναι κοινά και εθνικά και πρέπει με συνεργασία και σύνεση να βρούμε τις απαραίτητες λύσεις».

ΑΚΕΛ

Σφοδρή υπήρξε η αντίδραση του ΑΚΕΛ, με τον Εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Στέφανο Στεφάνου να θεωρεί την απόφαση ως την ολοκλήρωση των μεθοδεύσεων της Κυβέρνησης Αναστασιάδη - Συναγερμού για το ξεπούλημα του Συνεργατισμού σε ιδιώτες επενδυτές.

«Τελικά, η Κυβέρνηση έκανε αυτό που προφανώς στόχευε από την αρχή, δηλαδή το ξεπούλημα του Συνεργατισμού. Δεν το ομολογούσε όμως και έκρυβε τις προθέσεις της πίσω από διάφορες υποσχέσεις. Αρχικά, η κυβέρνηση Αναστασιάδη – Συναγερμού υποσχέθηκε να επιστρέψει τον Συνεργατισμό στους ιδιοκτήτες του. Αργότερα, δεσμεύτηκε να επιστρέψει τον Συνεργατισμό στους πολίτες. Ετοίμασε σχέδιο για είσοδο των μετοχών στο ΧΑΚ, αλλά ακόμα κι αυτό δεν το τήρησε», τόνισε.

Πρόσθεσε δε ότι η Κυβέρνηση, ως ο βασικός μέτοχος της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, έχει την αποκλειστική ευθύνη έναντι στην κοινωνία για τις αποφάσεις και τις ενέργειες που έγιναν και που οδηγούν στην πώληση της ΣΚΤ, φορτώνοντας τις ζημιές στους ώμους των φορολογούμενων πολιτών.

ΔΗΚΟ

Από την πλευρά του, το ΔΗΚΟ, μέσω γραπτής ανακοίνωσης, αναφέρει ότι αναμένει τις κυβερνητικές προτάσεις και προθέσεις για τον Συνεργατισμό και τονίζει ότι δεν υπάρχει η πολυτέλεια παρελκυστικής συμπεριφοράς.

«Επειδή η δημόσια συζήτηση για την κατάσταση στον Συνεργατισμό είναι επιζήμια, καλούμε τους πάντες να δείξουν υπευθυνότητα και αυτοσυγκράτηση. Η ώρα της κριτικής θα έρθει. Αυτή τη στιγμή, όμως, πρέπει όλοι να στηρίξουμε ένα θεσμό με πολύχρονη και πολύτιμη προσφορά προς τον τόπο.Το Δημοκρατικό Κόμμα αναμένει πλήρη και ενδελεχή ενημέρωση από την κυβέρνηση, για τις ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί για το παρόν και το μέλλον του Συνεργατισμού», σημειώνει, δηλώνοντας, παράλληλα, έτοιμο να συμβάλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

«Εάν υπήρχε η πολιτική διάθεση και βούληση να συζητηθεί αυτή η πρόταση του Δημοκρατικού Κόμματος, η οποία υπενθυμίζεται έχει κατατεθεί από το 2014, ίσως το χρηματοπιστωτικό σύστημα και βεβαίως ο Συνεργατισμός να μην βρίσκονταν σήμερα στη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκονται», τονίζει.

ΕΔΕΚ

«Οι ανησυχίες οι οποίες υπήρχαν γύρω από την αρνητική πορεία του Συνεργατισμού επιβεβαιώνονται», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΔΕΚ, κάνοντας λόγο για διάψευση των προ μερικών βδομάδων τοποθετήσεων της κυβέρνησης ότι ο Συνεργατισμός είναι απόλυτα υγιής τραπεζικός τομέας και ως εκ τούτου δεν υπάρχει οποιοσδήποτε κίνδυνος σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του.

«Όμως, τελικά, φαίνεται από την ίδια την πορεία των γεγονότων ότι και η απόφαση της κυβέρνησης να κρατικοποιήσει τον Συνεργατισμό και στην ουσία να βολέψει σε υψηλόμισθες θέσεις αριθμό "ημετέρων", δεν ήταν η καλύτερη επιλογή», είπε.

Την ίδια στιγμή, αναφέρει η ανακοίνωση, αποδεικνύεται πως η πρόταση της ΕΔΕΚ για παραχώρηση οικονομικής βοήθειας στον Συνεργατισμό με αγορά αντίστοιχου ποσού μη εξυπηρετούμενων δανείων πρώτης κατοικίας και μικρής επαγγελματικής στέγης, τα οποία θα παραχωρούνταν στον Οργανισμό Ανάπτυξης Γης για διαχείριση, ήταν η καλύτερη επιλογή.

«Εάν γινόταν αυτό, θα μπορούσε αφενός να στηριχθεί οικονομικά ο Συνεργατισμός και αφετέρου να απορροφηθεί σχεδόν το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων δανείων του Συνεργατισμού και να προστατευθούν αρκετές χιλιάδες οικογένειες που κινδυνεύουν ή θα κινδυνεύσουν να απολέσουν τις περιουσίες τους. Επιπρόσθετα, μέσα από τη διαχείριση, με κοινωνική ευαισθησία, αυτών των δανείων, το κράτος, μέσω του Οργανισμού Ανάπτυξης Γης, θα είχε και τα αντίστοιχα οικονομικά οφέλη», σημειώνεται.

Συμμαχία Πολιτών

Η διαδικασίας πώλησης του Συνεργατισμού είναι το αποτέλεσμα μιας αναποτελεσματικής διαχείρισης του Συνεργατισμού και δογματικών αντιλήψεων, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Συμμαχία Πολιτών.

«Ενώ γνώριζε τα προβλήματα, για μια πενταετία ολιγώρησε στην εξυγίανση, με αποτέλεσμα να γίνουν ελάχιστα για να μειωθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στον Συνεργατισμό. Τώρα, η Κυβέρνηση Αναστασιάδη και ενώ μας ενημέρωσε την περασμένη βδομάδα σε σύσκεψη στο Προεδρικό ότι γίνεται μελέτη και αξιολόγηση του Συνεργατισμού και πρέπει να αναμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα και τα ευρήματά της, προχώρησε μονομερώς σε ενέργειες για πώληση του Συνεργατισμού», τονίζει.

Αμφιβάλλει δε ότι η διαδικασία πώλησης του Συνεργατισμού θα δημιουργήσει θετικά αποτελέσματα τόσο για τον Συνεργατισμό όσο και για τον Κύπριο φορολογούμενο.

«Ως Συμμαχία Πολιτών, προτείναμε τη δημιουργία ταμείου που θα αγοράζει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, όχι μόνο του Συνεργατισμού αλλά και άλλων τραπεζικών ιδρυμάτων, απαλλάσσοντας τους ισολογισμούς των τραπεζών από Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια. Η Κυβέρνηση Αναστασιάδη δεν έχει ακόμη παρουσιάσει τη δική της πρόταση», επισημαίνει.

Κίνημα «Αλληλεγγύη»

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το Κίνημα «Αλληλεγγύη».

Όπως αναφέρει σε γραπτή του ανακοίνωση, «δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση Αναστασιάδη δημόσια ζητά από την αντιπολίτευση ενότητα για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της κοινωνίας, αλλά στην πράξη συγκαλεί συσκέψεις στο Προεδρικό όχι για να ακούσει ιδέες, αλλά για το θεαθήναι και τα μάτια του κόσμου. Δεν πέρασαν παρά λίγα 24ωρα από τη σύσκεψη Αρχηγών στο Προεδρικό για τα ΜΕΔ, όπου δεν έγινε καμία νύξη στο σχέδιο πώλησης του Συνεργατισμού και στα σχετικά χρονοδιαγράμματα».

Επιπλέον, ως πρώτο σχόλιο, εκφράζει την άποψη ότι υπάρχει ανακολουθία από πλευράς ΠτΔ να ζητά συναίνεση στα θέματα οικονομίας και οι αρχηγοί να τα μαθαίνουν από τις εφημερίδες.

«Χρειάζεται προσοχή, ώστε τουλάχιστον να προστατευθεί η πρώτη κατοικία και η μικρή επαγγελματική στέγη, αλλά και να δοθεί η ευκαιρία να εξευρεθούν λύσεις και για τους υπόλοιπους δανειολήπτες, θύματα των αλόγιστων πρακτικών των τραπεζών και των ελλείψεων των Θεσμών», καταλήγει.

Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών

Κατεπείγουσα συζήτηση επί του θέματος ζήτησε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης, κάνοντας λόγο για επανάληψη του φαινομένου της Λαϊκής Τράπεζας στον Συνεργατισμό.

Σε δηλώσεις του στη Βουλή, ο Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι έχει ήδη καλέσει τη Διοίκηση του Συνεργατισμού, το Υπουργείο Οικονομικών, την Κεντρική Τράπεζα, και τον Γενικό Ελεγκτή στη συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου την ερχόμενη Πέμπτη, «για να ενημερωθούμε για τις αιφνιδιαστικές αποφάσεις που έχει λάβει η Κυβέρνηση, οι οποίες έχουν δημιουργήσει πανικό μέσα στην κοινωνία και την οικονομία».

Ο Γιώργος Περδίκης έστειλε μήνυμα αυτοσυγκράτησης, υποδεικνύοντας πως δεν πρέπει να δημιουργηθεί πανικός, ενώ ανέφερε, επίσης, πως υπάρχουν πολλά ερωτηματικά «και για τον χρόνο που επέλεξε η Κυβέρνηση να προχωρήσει στο άνοιγμα της εκδήλωσης ενδιαφέροντος και για τα κίνητρά της και για το ποιοι είναι οι πραγματικοί σχεδιασμοί της».

ΕΛΑΜ

Τέλος, το ΕΛΑΜ, σε ανακοίνωσή του, εκφράζει την κάθετη διαφωνία του στο ξεπούλημα του Συνεργατισμού, που αποτελεί περιουσιακό στοιχείο του λαού.

«Δυστυχώς, ενώ η Κυβέρνηση θα έπρεπε να προσπαθεί να βρει τρόπους εξυγίανσης, στον βωμό της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της επιλέγει να μετατρέψει την Κύπρο σε παζάρι ξεπουλήματος του δημοσίου πλούτου, μέσω των ιδιωτικοποιήσεων», σημειώνει.

Keywords
Τυχαία Θέματα