H «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» σχολιάζει την υπόθεση Λοϊζίδου

Πολλές φορές η «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» έχει καλέσει την Τιτίνα Λοϊζίδου ενώπιόν της για να ολοκληρωθεί η υπόθεσή της, αλλά δεν πήρε απάντηση, δήλωσε ο «πρόεδρος» της «επιτροπής», Αϊφέρ Σαίντ Ερκμέν.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, σε γραπτή του δήλωση σήμερα ο κ. Ερκμέν αναφέρει ότι στον Τύπο δημοσιεύθηκε πως «η Τουρκία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το ότι ο φάκελος που αφορά την υπόθεση Λοϊζίδου, σχετικά με το περιουσιακό στην Κύπρο, εδώ και 20 χρόνια δεν έχει κλείσει, αποσύρθηκε

από τις συνεδριάσεις της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης και μέχρι να κλείσει αυτός ο φάκελος (η Τουρκία) ενημέρωσε ότι δεν θα συζητήσει, ούτε θα αναγνωρίσει αποφάσεις του ΕΔΑΔ σχετικά με την Κύπρο».

Ο κ. Ερκμέν στην δήλωσή του προσθέτει ότι η «επιτροπή» έστειλε στις 16 Ιανουαρίου 2007 επιστολή στον δικηγόρο της Τιτίνας Λοϊζίδου για να αποτανθεί στην επιτροπή με βάση τη νομοθεσία 67/2005 και παρότι δεν υπήρξε καμία απάντηση, η «επιτροπή» με καλή πρόθεση έκανε έρευνα για την ακίνητη περιουσία της Λοϊζίδου στην πάνω Κερύνεια που αφορά 10 ακίνητα.

Σχετικά με το αποτέλεσμα της έρευνας, ο «πρόεδρος» της «επιτροπής ακίνητης περιουσίας» αναφέρει στην γραπτή του δήλωση ότι διαπιστώθηκε πως τα 9 τεμάχια στις 20 Ιουλίου 1974 ήταν άδεια οικόπεδα και υπήρχε μια μισή οικοδομή πάνω σε τμήμα 1/36 αυτών των οικοπέδων.

Η «επιτροπή», συνεχίζει, διαπίστωσε ταυτόχρονα ότι μετά τις 20 Ιουλίου 1974 οι εν λόγω περιουσίες δόθηκαν σε κατόχους περιουσιών ίσης αξίας (σσ: Τ/κ που άφησαν περιουσίες στις ελεύθερες περιοχές), πάνω στις οποίες χτίστηκαν οικίες και αυτήν τη διαπίστωση την γνωστοποίησαν με επιστολές στις 20 Νοεμβρίου 2007 και 27 Φεβρουαρίου 2008 στον δικηγόρο της Τιτίνας Λοϊζίδου.

Επιπρόσθετα, προσθέτει, με τις εν λόγω επιστολές απευθύνθηκε πρόσκληση στην Τιτίνα Λοϊζίδου να υποβάλει αίτηση στην «επιτροπή» και της γνωστοποιήθηκε ότι, σε περίπτωση υποβολής αίτησης, η επιστροφή αυτών των περιουσιών δεν είναι εφικτή μα βάση τις παραγράφους 1 και 2 του άρθρου 8 του νόμου 67/2005 και θα μπορούν να γίνει ανταλλαγή ή αποζημίωση, ενώ σε περίπτωση που το απαιτούσε θα μπορούσε να αποζημιωθεί για απώλεια χρήσης.

Στο μεταξύ, στο θέμα αναφέρεται και η τ/κ εφημερίδα "Βατάν", η οποία γράφει, αναφερόμενη στην αποχώρηση της Τουρκίας από την Επιτροπή Υπουργών εξαιτίας της υπόθεσης Λοϊζίδου «Σκληρή αντίδραση από την Άγκυρα», προσθέτοντας ότι ο φάκελος εδώ και 20 χρόνια δεν έχει κλείσει λόγω εμποδίων που προβάλλουν οι Ε/κ και η Ελλάδα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα