H Διευθύνουσα Επιτροπή ΕΚ για Brexit προειδοποιεί τον Τζόνσον

Η νεοσυσταθείσα Διευθύνουσα Επιτροπή για το Brexit του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (BSG), υπό την προεδρία του Guy Verhofstadt, συναντήθηκε σήμερα με τον διαπραγματευτή της ΕΕ για να αποτιμήσει την αλλαγή του Πρωθυπουργού στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μετά τη συνάντηση, η Διευθύνουσα Επιτροπή επαναλαμβάνει την θέση του ΕΚ συγχαίροντας τον  Johnson, τον νέο πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, και προσβλέπει σε στενή και εποικοδομητική συνεργασία με τον ίδιο και την κυβέρνησή του,

τονίζοντας ότι θα βρει την BSG και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να είναι ένας ανοικτός και αποτελεσματικός εταίρος στην διαδικασία του Brexit.

Η BSG υπενθυμίζει ότι η έναρξη ισχύος όλων των συμφωνιών με το Ηνωμένο Βασίλειο πριν και μετά την αποχώρησή του από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα απαιτήσει την συναίνεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η BSG εξακολουθεί να πιστεύει πολύ σθεναρά ότι στην περίπτωση που το Ηνωμένο Βασίλειο αποφασίσει να μην ανακαλέσει το άρθρο 50 και να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η ομαλή έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι συντριπτικά καλύτερη και για τα δύο μέρη.

"Μια σωστή έξοδος είναι δυνατή μόνο εάν διασφαλιστούν τα δικαιώματα των πολιτών, ο οικονομικός διακανονισμός και το backstop, που σε κάθε περίπτωση δεν εξασφαλίζουν σκληρό σύνορο στην Νήσο της Ιρλανδίας, διασφαλίζουν την συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής και προστατεύουν την ακεραιότητα της Ενιαίας Αγοράς".

Η συμφωνία απόσυρσης που συμφωνήθηκε μεταξύ της ΕΕ και της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου παρέχει αυτές τις εγγυήσεις. Η BSG επιβεβαίωσε την δέσμευσή της για τη Συμφωνία Απόσυρσης. Σημείωσε ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, σύμφωνα με την απόφαση 2019/584 του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δέχθηκε ότι η συμφωνία δεν μπορεί να ξανανοίξει.

Ωστόσο, η BSG είναι ανοιχτή για να εξετάσει τις αλλαγές στην Πολιτική Δήλωση, ιδίως αν αυτές οι αλλαγές προβλέπουν πολύ περισσότερες λεπτομέρειες και μια πιο φιλόδοξη μελλοντική εταιρική σχέση ΕΕ-ΗΒ έτσι ώστε να μην είναι αναγκαία η ανάπτυξη της ιρλανδικής οπίσθιας στάσης».

Σχετικά με ένα no deal Brexit, η BSG σημειώνει ότι "οι πρόσφατες δηλώσεις, ιδιαίτερα εκείνες που έγιναν κατά την διάρκεια της ηγετικής εκστρατείας του Συντηρητικού Κόμματος, αύξησαν σε μεγάλο βαθμό τον κίνδυνο μιας άτακτης εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου". Επισημαίνει ότι μια τέτοια  έξοδος θα ήταν πολύ επιβλαβής από οικονομική άποψη, έστω και αν η ζημία αυτή δεν είναι εξίσου και στα δύο μέρη.

Τέλος, επιδοκιμάζει τα μέτρα ετοιμότητας και τα έκτακτα μέτρα που έλαβαν τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και τα 27 κράτη μέλη για την προετοιμασία της αποχώρησης χωρίς ΣΑ, αλλά τονίζει ότι μια τέτοια έξοδος δεν θα μετριαστεί με τυχόν ρυθμίσεις ή μίνι συμφωνίες μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η BSG υπενθυμίζει ότι δεν υπάρχει μεταβατική περίοδος χωρίς συμφωνία απόσυρσης. Επαναλαμβάνει την αποφασιστικότητα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα για τους πολίτες της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο ή για τους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ, τα δικαιώματα των οποίων θα πρέπει να προστατεύονται πλήρως.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα