«H αποικία θα πέσει» - Βανδάλισαν βρετανικά αγάλματα στην Αυστραλία (ΒΙΝΤΕΟ)

Ακτιβιστές στην Αυστραλία γκρέμισαν ένα άγαλμα του λοχαγού Τζέιμς Κουκ και έριξαν κόκκινη μπογιά σε ένα άγαλμα της βασίλισσας Βικτώριας σε ένδειξηδιαμαρτυρίας για τον βρετανικό αποικισμό της χώρας πριν από περισσότερους από δύο αιώνες.

Το χάλκινο άγαλμα του Βρετανού εξερευνητή κόπηκε στους αστραγάλους, με τους βάνδαλους να γράφουν τις λέξεις «η αποικία θα πέσει».

Ο Λοχαγός Κουκ, ο οποίος γεννήθηκε στο Γιορκσάιρ και διεκδίκησε την ανατολική ακτή της Αυστραλίας για τη Βρετανική Αυτοκρατορία, χαρακτηρίστηκε από τους διαδηλωτές

ως «δολοφόνος του βρετανικού ιμπεριαλισμού».

Οι ζημιές στα μνημεία, και τα δύο στη Μελβούρνη, σημειώθηκαν την παραμονή της Ημέρας της Αυστραλίας την Παρασκευή, την ετήσια αργία που τιμά την άφιξη του Βρετανικού Πρώτου Στόλου καταδίκων στον κόλπο Botany το 1788. Ο Λοχαγός Κουκ είχε αποβιβαστεί εκεί ανύψωσε τη Βρετανική σημαία 18 χρόνια πριν, το 1770.

Η Ημέρα της Αυστραλίας γίνεται όλο και πιο αμφιλεγόμενη, με ορισμένους Αβορίγινες Αυστραλούς να την αποκαλούν «Ημέρα Εισβολής» και να λένε ότι σηματοδοτεί την έναρξη μιας διαδικασίας εκκένωσης και καταστροφής για τους αρχικούς κατοίκους της ηπείρου.

Οι πολιτικοί καταδίκασαν τις επιθέσεις ως αδικαιολόγητους βανδαλισμούς και η αστυνομία ερευνά.

Το άγαλμα του Λοχαγού Κουκ, το οποίο είχε στηθεί το 1914 σε ένα πάρκο στο St Kilda στη Μελβούρνη, ανατράπηκε γύρω στις 3 τα ξημερώματα τοπική ώρα την Πέμπτη.

Το άγαλμα της Βασίλισσας Βικτώριας, το οποίο αποκαλύφθηκε το 1907 και βρίσκεται κοντά στον Βασιλικό Βοτανικό Κήπο στη Μελβούρνη, βάφτηκε με κόκκινη μπογιά.

Βίντεο από τις επιθέσεις δημοσιεύτηκε σε ανώνυμο λογαριασμό στο Instagram. Έδειξε διαδηλωτές με μασκοφόρους και κουκούλες να σκαρφαλώνουν στην πλίνθο του αγάλματος του Λοχαγού Κουκ και να του κόβουν στους αστραγάλους με  μύλους.

«Ο Κάπτεν Κουκ ήταν δολοφόνος του βρετανικού ιμπεριαλισμού, η βασίλισσα Βικτώρια διευθύντρια και επόπτης της γενοκτονίας», έγραφε ένα μήνυμα στον λογαριασμό στο Instagram. «Η αποικιοκρατία δεν θα γιορταστεί ποτέ, μόνο θα ανατραπεί».

Ο Τζον Πεσούτο, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Βικτώρια και μέλος του κεντροδεξιού Φιλελεύθερου Κόμματος, καταδίκασε επίσης τις επιθέσεις, χαρακτηρίζοντάς τις ως «εντελώς απαράδεκτες».

Αναγνώρισε ότι η Ημέρα της Αυστραλίας, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 26 Ιανουαρίου με πικνίκ και μπάρμπεκιου, «είναι πηγή πόνου για αρκετούς αυτόχθονες Αυστραλούς».

Όμως, είπε, «πρέπει πάντα να συζητάμε και να συζητάμε τις διαφορές μας με σεβασμό».

Αγάλματα βρετανικών αποικιακών μορφών έχουν δεχθεί πολλές επιθέσεις στο παρελθόν, ιδιαίτερα ενόψει της Ημέρας της Αυστραλίας.

Η Heather Cunsolo, μια τοπική δήμαρχος, δήλωσε: «Κατανοούμε και αναγνωρίζουμε τις περίπλοκες και διαφορετικές απόψεις γύρω από την Ημέρα της Αυστραλίας. Δεν μπορούμε, ωστόσο, να συγχωρήσουμε τον βανδαλισμό ενός δημόσιου περιουσιακού στοιχείου όπου το κόστος θα βαρύνει τελικά τους δημότες».

Keywords
Τυχαία Θέματα