H αλήθεια για την τουρκική Navtex και το γερμανικό πλοίο

Αναστάτωση είχε προκληθεί χθες από το προπαγανδιστικό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Milliyet, σύμφωνα με το οποίο ένα γερμανικό πλοίο εξασφάλισε άδεια από την Τουρκία για έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς τη συγκατάθεση Ελλάδας και Κύπρου. Στην πραγματικότητα, όπως δήλωσε ο Διοικητής του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) της Κύπρου,

το γερμανικό ερευνητικό σκάφος του Πανεπιστημίου του Αμβούργου «R/V Maria S. Merian» αναμένεται να πλεύσει στις 3-4 Μαρτίου στα ανοιχτά της Κύπρου για επιστημονικές έρευνες στα θαλάσσια οικόπεδα 4, 5, 6, 7 της κυπριακής ΑΟΖ και έχουν δοθεί νόμιμα οι άδειες τόσο από Ελλάδα όσο και από Κύπρο.

Άδειες από Αθήνα

Η Αθήνα παρείχε τις αναγκαίες εξουσιοδοτήσεις για την περιοχή ευθύνης της μέσω της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού. Κατατέθηκε άδεια κατά τους τύπους και τα προβλεπόμενα στην Επιτροπή Χορήγησης Αδειών Ερευνών Θαλάσσης (ΕΧΑΕΘ).

Η παρατυπία

Ωστόσο, αυτό που είναι παράτυπο είναι οι σχετικές τουρκικές Navtex που εκδόθηκαν για όλη την περιοχή και έχουν ήδη ακυρωθεί με αντι-navtex. Ανάλογες anti-navtex αναμένεται να εκδώσει και η Αθήνα.

Η πρωτοβουλία των τουρκικών αρχών να διαρρεύσουν τη δική τους NAVTEX στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ερμηνεύεται από αναλυτές ως μια συνήθης πρακτική, με σκοπό την προβολή των διεκδικήσεων της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι έρευνες του γερμανικού πλοίου διεξάγονται σε διεθνή ύδατα επί στήλης ύδατος και αφορούν συνεργασίες συνήθως ανάμεσα σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα. Στην παρούσα φάση, το γερμανικό ερευνητικό πλοίο βρίσκεται στο Ηράκλειο της Κρήτης και θα ξεκινήσει τις έρευνες από την περιοχή της Ελλάδας.

Προηγούμενο περιστατικό

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη του 2017 και τον Ιανουάριο του 2018, οι Τούρκοι παρενόχλησαν το γερμανικό πλοίο Meteor του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης που πραγματοποιούσε έρευνες στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαμοθράκης και Λήμνου. Οι Τούρκοι παρενέβησαν, ισχυριζόμενοι ότι το πλοίο «Meteor» κινείται σε τουρκικά ύδατα και απαίτησαν από τους Γερμανούς να απομακρυνθούν ή να ζητήσουν άδεια από τους τουρκικούς παράκτιους σταθμούς, προκειμένου να συνεχίσουν απρόσκοπτα τις ερευνητικές δραστηριότητές τους. Μάλιστα, στις 29 Δεκεμβρίου του 2017 το ελληνικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έδωσε εντολή στον κυβερνήτη της φρεγάτας «Έλλη» να πλεύσει διά παν ενδεχόμενο προς τη θαλάσσια περιοχή που ερευνούσε το «Meteor».

Το τουρκικό γεωτρύπανο

Αξίζει να σημειωθεί πως εκείνη τη στιγμή, αρκετά νοτιότερα, στα δυτικά της Λέσβου, περνούσε το πλωτό γεωτρύπανο Deep Sea Metro 2 (που αναμένεται να στείλουν στην Ανατολική Μεσόγειο) και η τουρκική κορβέτα «Bafra», με προορισμό την Κωνσταντινούπολη, πάντα υπό τη διακριτική παρακολούθηση της φρεγάτας «Έλλη».

.

Keywords
Τυχαία Θέματα