H Universal Music αποσύρει τα τραγούδια της από το TikTok - Τι σημαίνει αυτό

Η Universal Music πρόκειται να αποσύρει τα εκατομμύρια τραγούδια της από το TikTok μετά από μια κατάρρευση των συνομιλιών για τις πληρωμές.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του BBC, η κίνηση  σημαίνει ότι η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης δεν θα έχει πλέον πρόσβαση σε τραγούδια καλλιτεχνών όπως οι Taylor Swift, The Weeknd και Drake. Η Universal κατέχει επίσηςκυρίαρχη θέση στην παγκόσμια μουσική βιομηχανία. Κατέχει τα δικαιώματα μιας τεράστιας

σειράς καλλιτεχνών από τους Beatles, τον Elton John και τους Coldplay μέχρι την Adele, τους BTS και τους Blackpink. Επίσης, είναι ιδιοκτήτρια του Sophie Ellis-Bextor's Murder on the Dancefloor, το οποίο ήταν μια πρόσφατη επιτυχία στο TikTok.

Η Universal κατηγόρησε την TikTok για «bullying» και είπε ότι ήθελε να πληρώσει ένα «κλάσμα» του ποσοστού που δίνουν άλλοι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης για την πρόσβαση στον τεράστιο κατάλογό της.

Η TikTok είπε ότι η Universal παρουσίαζε μια «ψευδές αφήγημα και ρητορική».

Οι εταιρείες μουσικής κερδίζουν πληρωμές δικαιωμάτων όταν τα τραγούδια τους παίζονται σε πλατφόρμες ροής και κοινωνικών μέσων.

Αν και το TikTok - το οποίο ανήκει στην κινεζική εταιρεία ByteDance - έχει περισσότερους από ένα δισεκατομμύριο χρήστες, αντιπροσωπεύει μόλις το 1% των συνολικών εσόδων της Universal, ανέφερε η εταιρεία.

Σε μια «ανοικτή επιστολή προς την κοινότητα καλλιτεχνών και τραγουδοποιών » η Universal -η οποία ελέγχει περίπου το ένα τρίτο της παγκόσμιας μουσικής- ισχυρίστηκε ότι «τελικά η TikTok προσπαθεί να οικοδομήσει μια επιχείρηση βασισμένη στη μουσική, χωρίς να πληρώνει δίκαιη αξία για τη μουσική».

Η Universal είπε επίσης ότι μαζί με την πίεση για «κατάλληλη αποζημίωση για τους καλλιτέχνες και τους τραγουδοποιούς μας», ανησυχεί επίσης για την «προστασία ανθρώπων καλλιτεχνών από τις βλαβερές συνέπειες της τεχνητής νοημοσύνης και την ασφάλεια στο διαδίκτυο για τους χρήστες του TikTok».

Η εταιρεία είπε ότι θα σταματήσει να αδειοδοτεί το περιεχόμενό της στο TikTok όταν λήξει η σύμβασή της στις 31 Ιανουαρίου.

Σε απάντηση, η TikTok είπε : «Είναι λυπηρό και απογοητευτικό το γεγονός ότι το Universal Music Group έχει θέσει τη δική της απληστία πάνω από τα συμφέροντα των καλλιτεχνών και των τραγουδοποιών τους.

«Παρά το ψευδές αφήγημα και ρητορική της Universal, το γεγονός είναι ότι επέλεξαν να απομακρυνθούν από την ισχυρή υποστήριξη μιας πλατφόρμας με πάνω από ένα δισεκατομμύριο χρήστες που χρησιμεύει ως δωρεάν μέσο προώθησης και ανακάλυψης για το ταλέντο τους», πρόσθεσε.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που η Universal κάνει το σημαντικό βήμα για την αφαίρεση των τραγουδιών της από την πλατφόρμα μιας εταιρείας τεχνολογίας.

Τον Ιούλιο του περασμένου έτους, η Warner Music, η οποία είναι η τρίτη μεγαλύτερη μουσική εταιρεία ηχογράφησης στον κόσμο, και η TikTok έκλεισαν μια νέα συμφωνία αδειοδότησης .

Keywords
Τυχαία Θέματα