H Koμισιόν προτείνει μέτρα βελτίωσης επιβολής κανόνων του Κράτους Δικαίου

Σειρά μέτρων για την περαιτέρω ενίσχυση του Κράτους Δικαίου στην Ευρώπη προτείνει σήμερα η Κομισιόν και προτείνει πρωτοβουλίες που συγκεντρώνονται γύρω από 3 πυλώνες: την προώθηση ενός νομικού πολιτισμού, την πρόληψη των προβλημάτων του Κράτους Δικαίου και την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη ανταπόκριση στις παραβιάσεις, ζητώντας ταυτόχρονα και την συνδρομή της κοινωνίας των πολιτών.

Βασικό νέο στοιχείο θα είναι ετήσια ανά Κράτος Μέλος έκθεση επιτήρησης της κατάστασης του Κράτους Δικαίου, η οποία, στα πρότυπα των οικονομικών

εκθέσεων, θα περιέχει δεσμευτικές συστάσεις, συγκεντρωμένες σε ένα κείμενο, θα παραπέμπεται στο Συμβούλιο ανεξαρτήτως της παραπομπής των επί μέρους υποθέσεων στο ΔΕΕ. Υπενθυμίζεται ότι η κρίση του ΔΕΕ είναι απόλυτα δεσμευτική, ως μοναδικός αυθεντικός ερμηνευτής των Συνθηκών.

Αναλυτικά, η Κομισιόν προτείνει πως προκειμένου να προωθηθεί μια κοινή κουλτούρα κράτους δικαίου σε ολόκληρη την ΕΕ θα ξεκινήσει διάλογο με την κοινωνία των πολιτών, αξιοποιώντας πλήρως τις δυνατότητες χρηματοδότησης ώστε να δοιθεί η δυνατότητα στα ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένης της κοινωνίας των πολιτών, να προωθήσουν και να δημιουργήσουν μια ειδική στρατηγική επικοινωνίας για το κράτος δικαίου. Η Κομισιόν θα ενισχύσει την συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης και άλλους διεθνείς οργανισμούς, καθώς και με τα δικαστικά δίκτυα και τα εθνικά κοινοβούλια. Η Κομισιόν καλεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και τα Κράτη Μέλη να συμμετάσχουν πλήρως στην διαδικασία αυτή.

Για να αποφευχθεί η εμφάνιση προβλημάτων Κράτους Δικαίου, στο μέλλον η Κομισιόν αποφάσισε να δημιουργήσει έναν κύκλο αξιολόγησης του κράτους δικαίου, συμπεριλαμβανομένης μιας ετήσιας έκθεσης για το Κράτος Δικαίου που θα καλύπτει όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Αυτό το πρόσθετο σύστημα θα βοηθήσει στην έγκαιρη ανίχνευση των αναδυόμενων προβλημάτων Κράτους Δικαίου οπουδήποτε εμφανίζονται.

Η Κομισιόν θα εμβαθύνει την παρακολούθηση της εξέλιξης του Κράτους Δικαίου και θα καλέσει όλα τα κράτη μέλη να συμμετάσχουν σε αμοιβαία ανταλλαγή πληροφοριών και διάλογο, μεταξύ άλλων μέσω δικτύου εθνικών φορέων επαφής. Προβλέπεται δε ειδική παρακολούθηση της ετήσιας έκθεσης με το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο. Η Κομισιόν θα αναπτύξει περαιτέρω τον πίνακα αποτελεσμάτων της ΕΕ για τη δικαιοσύνη και θα ενισχύσει τον διάλογο με τα άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ, τα κράτη μέλη, τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα και τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Για την αποτελεσματική κοινή αντιμετώπιση των παραβιάσεων του κράτους δικαίου, η Κομισιόν θα συνεχίσει να αξιοποιεί πλήρως τις εξουσίες της για την επιβολή του νόμου, εάν τα μέτρα έγκαιρης διάγνωσης και πρόληψης δεν είναι αποτελεσματικά και θα υιοθετήσει μια στρατηγική προσέγγιση στις διαδικασίες επί παραβάσει, στέλνοντας τις υποθέσεις στο Δικαστήριο της ΕΕ όπως είναι απαραίτητο. Υπό το πρίσμα της χρονικής ευαισθησίας τέτοιων περιπτώσεων, η Κομισιόν θα ζητήσει προσωρινά μέτρα και να επιταχύνει τις διαδικασίες όπου χρειαστεί, ενώ θα υποστηρίξει εποικοδομητικά τα κράτη μέλη για την αποφυγή κλιμάκωσης και την επίλυση των θεμάτων του κράτους δικαίου για την αποκατάσταση της κατά τρόπο βιώσιμο. Επιπλέον, η Κομισιόν καλεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να εξετάσουν μια συλλογική προσέγγιση όσον αφορά την διαχείριση των υποθέσεων της Συνθήκης ΕΕ με σαφείς διαδικαστικούς κανόνες.

Σημειώνεται ότι έρευνα κοινής γνώμης του Ευρωβαρομέτρου που δημοσιεύθηκε σήμερα δείχνει ότι πάνω από το 80% των πολιτών αποδίδουν μεγάλη σημασία στο σεβασμό του Κράτους Δικαίου και πιστεύουν ότι πρέπει να βελτιωθεί.

Αναλυτικά, περισσότεροι από 8 στους 10 πολίτες λένε ότι για αυτούς είναι σημαντική η αποτελεσματική δικαστική προστασία από ανεξάρτητα δικαστήρια, η ισότητα ενώπιον του νόμου και η σωστή διερεύνηση και δίωξη της διαφθοράς.

Περισσότεροι από 8 στους 10 πολίτες λένε ότι το Κράτος Δικαίου πρέπει να τηρείται σε όλα τα άλλα κράτη μέλη.

Πάνω από το 80% των πολιτών στην ΕΕ υποστηρίζουν βελτιώσεις όσον αφορά βασικές αρχές του Κράτους Δικαίου.

Η πλειοψηφία των πολιτών (56%) δεν αισθάνονται επαρκώς ενημερωμένη σχετικά με την κατάσταση του κράτους δικαίου.

Το Ευρωβαρόμετρο δείχνει επίσης ισχυρή υποστήριξη για το ρόλο των μέσων μαζικής ενημέρωσης και της κοινωνίας των πολιτών στην κράτηση των κυβερνητικών δυνάμεων, καθώς περισσότεροι από 8 στους 10 πολίτες θεωρούν σημαντικό το γεγονός ότι τα ΜΜΕ και η κοινωνία των πολιτών μπορούν να λειτουργούν ελεύθερα και να επικρίνουν την κυβέρνηση χωρίς κίνδυνο εκφοβισμού.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα