Η FinCEN επιβεβαιώνει την απόφαση για FBME

Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου ανακοινώνει ότι την Παρασκευή 25 Μαρτίου 2016 η Μονάδα Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης (FinCEN) του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Τελική της Απόφαση σχετικά με την FBME Bank Ltd, η οποία επαναβεβαιώνει την Τελική Απόφαση που είχε εκδοθεί στις 29 Ιουλίου 2015 με την οποία επιβαλλόταν απαγόρευση σε χρηματοοικονομικά ιδρύματα των

ΗΠΑ να ανοίγουν ή να τηρούν λογαριασμούς ανταποκριτή για ή για λογαριασμό της FBME Bank Ltd.

Υπενθυμίζεται ότι, στην Τελική Απόφαση που είχε εκδοθεί στις 29 Ιουλίου 2015 η FinCEN είχε χαρακτηρίσει την FBME Bank Ltd ως ίδρυμα «πρωτίστης ανησυχίας για ξέπλυμα παράνομου χρήματος», παραπέμποντας σε ανησυχίες τόσο για ξέπλυμα παράνομου χρήματος όσο και σε χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

Η πρόσφατη Τελική Απόφαση της FinCEN αναφέρει ότι η τράπεζα συνεχίζει να διευκολύνει παράνομες χρηματοοικονομικές δραστηριότητες και καταλήγει εκ νέου στο αρχικό συμπέρασμα που είχε ανακοινώσει στη Δήλωση Ευρημάτων τον Ιούλιο 2014 ότι η FBME Bank Ltd αποτελεί ίδρυμα «πρωτίστης ανησυχίας για ξέπλυμα παράνομου χρήματος». Με την απόφαση της FinCEN συνεχίζεται και καθίσταται οριστική η διακοπή της πρόσβασης της FBME Bank Ltd στο χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ η οποία είχε ουσιαστικά συντελεστεί με την αρχική απόφαση της FinCEN τον Ιουλίου του 2014.

Επισημαίνεται ότι το Ειδικό Μέτρο Πέντε που εφαρμόστηκε στην Απόφαση αποτελεί το αυστηρότερο μέτρο που μπορεί να επιβληθεί μέσα στα πλαίσια του Άρθρου 311 του USA PATRIOT Act ο οποίος ψηφίστηκε στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο 2001 σε συνέχεια των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.

Παρατίθεται πιο κάτω ανεπίσημη μετάφραση της ανακοίνωσης της FinCEN

Η Μονάδα Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης (FinCEN) του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ εκδίδει Τελική Απόφαση επιβάλλοντας απαγόρευση στο άνοιγμα ή στην τήρηση λογαριασμών ανταποκριτού για ή για λογαριασμό της FBME Bank Ltd.

Στις 29 Ιουλίου 2015 η FinCEN είχε δημοσιεύσει στο Ομοσπονδιακό Μητρώο (Federal Register) Τελική Απόφαση Final Rule) επιβάλλοντας απαγόρευση σε χρηματοοικονομικά ιδρύματα των Ηνωμένων Πολιτειών στο να ανοίγουν ή να διατηρούν λογαριασμούς ανταποκριτή για ή για λογαριασμό της FBME Bank Ltd (FBME) κάτω από το μέτρο πέντε του Άρθρου 311 του USA PATRIOT Act, με ημερομηνία εφαρμογής τις 28 Αυγούστου 2015.

Στις 27 Αυγούστου 2015, το Περιφερειακό Δικαστήριο της Περιφέρειας της Κολούμπια των ΗΠΑ μετά από αίτημα της FBME, έκδωσε προσωρινή διαταγή αναστολής εφαρμογής του μέτρου της Τελικής Απόφασης. Στις 6 Νοεμβρίου 2015, το δικαστήριο έκανε αποδεκτό το αίτημα της FinCEN για εθελοντική απόσυρση της Τελικής Απόφασης για να καταστεί δυνατή η περαιτέρω διαδικασία θέσπισης κανόνων.

Στις 27 Νοεμβρίου 2015 η FinCEN δημοσίευσε στο Ομοσπονδιακό Μητρώο Πρόταση για να ανοίξει εκ νέου την Τελική Απόφαση για περίοδο 60 ημερών για να ζητήσει πρόσθετα σχόλια σε σχέση με τη θέσπιση κανόνων, κυρίως σε σχέση με τα αταξινόμητα και μη προστατευόμενα έγγραφα στα οποία στηρίχτηκε για την θέσπιση κανόνων, και για να εξετάσει κατά πόσο εναλλακτικά μέτρα από την απαγόρευση του ανοίγματος ή και της τήρησης λογαριασμών ανταποκριτή για την FBME θα μπορούσαν να μετριάσουν αποτελεσματικά τους κινδύνους ξεπλύματος χρήματος και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας σε σχέση με την FBME. Η FinCEN κατέστησε επίσης διαθέσιμα για σχόλια στην ιστοσελίδα www.regulations.gov τα αταξινόμητα και μη προστατευόμενα έγγραφα στο οποία η FinCEN έλαβε υπόψη της και στα οποία είχε πρόθεση να στηριχτεί κατά την διαδικασία της θέσπισης κανόνων.

Μετά το εκ νέου άνοιγμα της περιόδου για υποβολή σχολίων, η FinCEN εξέτασε όλα τα ειδικά μέτρα στη διάθεσή της κάτω από το Άρθρο 311, ως επίσης και την επιβολή όρων αντί της απαγόρευσης κάτω από το ειδικό μέτρο πέντε, και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατάλληλη επιλογή είναι η επιβολή απαγόρευσης κάτω από το ειδικό μέτρο πέντε.

Ως εκ τούτου, η FinCEN εκδίδει Τελική Απόφαση επιβάλλοντας σε χρηματοοικονομικά ιδρύματα των ΗΠΑ την απαγόρευση να ανοίγουν ή να διατηρούν λογαριασμούς ανταποκριτή για, ή για λογαριασμό, της FBME, αντικαθιστώντας την Τελική Απόφαση που είχε δημοσιευτεί στις 29 Ιουλίου 2015. Η επιβολή του ειδικού μέτρου πέντε από την FinCEN προστατεύει από τους κινδύνους για διεθνές ξέπλυμα παράνομου χρήματος και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας που ενέχει η FBME για το χρηματοοικονομικό σύστημα των ΗΠΑ. Η Απόφαση τίθεται σε ισχύ 120 μέρες από την ημερομηνία δημοσίευσης της στο Ομοσπονδιακό Μητρώο.

Πηγή: KYΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα