Guardian για επίσκεψη Ερντογάν και ισλαμοποίηση κατεχομένων

Στην αυριανή παράνομη επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα με αφορμή τα εγκαίνια του τζαμιού αναφέρεται άρθρο του βρετανικού Guardian το οποίο φιλοξενεί και δηλώσεις τ/κ οι οποίοι εκφράζουν την ανησυχία τους για τον εξισλαμισμό του βόρειου κατεχόμενου μέρους του νησιού μας.

«Η αμφιλεγόμενη κατασκευή του Χαλά Σουλτάν Τεκέ στα περίχωρα της βόρειας Λευκωσίας έρχεται να συμβολίσει τον εναγκαλισμό του Ερντογάν με το πολιτικό Ισλάμ» σημειώνει το δημοσίευμα υπογραμμίζοντας

πως η επόμενη μέρα στην Τουρκία ενίσχυσε τους φόβους των Τουρκοκυπρίων ότι οι δικές τους παραδόσεις θα μπορούσαν να απειληθούν από το αυταρχικό στυλ της ηγεσίας Ερντογάν.

«Κανείς εδώ δεν ήθελε να κερδίσει (τις εκλογές ο Ερντογάν)», δήλωσε ο Γιάσαρ Αλπι, προσθέτοντας «Θέλει να αλλάξει τον τρόπο ζωής μας, να βάλει τις γυναίκες μας σε μαντίλες, να μας πει πώς να ζήσουμε».

Οι Τουρκοκύπριοι ήταν ευτυχείς να βρίσκονται μεταξύ των πιο φιλελεύθερων μουσουλμάνων της Δύσης. Ο τρόπος ζωής τους, συμπεριλαμβανομένης μιας ανοιχτής αγάπης για το αλκοόλ, εντοπίζεται πίσω στις αποικιακές περιόδους των Βρετανών, αναφέρει το άρθρο. Τριάντα πέντε χρόνια μετά τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας τους (ψευδοκράτος) , οι «κυβερνητικοί αξιωματούχοι», αναφέρει ο Guardian, ανησυχούν σαφώς.

«Πρέπει να σεβαστούμε το αποτέλεσμα εφόσον δεν παρεμβαίνουν πάρα πολύ εδώ.», δήλωσε ο «υπουργός» Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Zeki Celer.

Παρόλο που αναγνωρίζονται και εξαρτώνται αποκλειστικά από την Άγκυρα, οι Τουρκοκύπριοι δεν δίστασαν να εκφράσουν τη διαφωνία τους, σύμφωνα με τον Guardian που ισχυρίζεται ότι ο θυμός γιγαντώθηκε καθώς έφτασαν οι ιμάμηδες, ανοίχτηκαν θρησκευτικές σχολές τζαμιά έχουν πολλαπλασιαστεί υπό την κυριαρχία του ΑΚΡ.

Ως νεότερος βουλευτής των κατεχομένων, ο Çeler, δήλωσε στον Guardian πως ο ίδιος υπήρξε ένας θορυβώδης αντίπαλος των προσπαθειών της Τουρκίας να μετατρέψει τη κοσμική κουλτούρα της κοινότητας σε εκείνη που ανταποκρίνεται περισσότερο στα ισλαμικά πρότυπα.

«Η Τουρκία είναι η μητέρα μας», είπει, θρηνώντας την έλλειψη προόδου στις συνομιλίες με διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών για την επανένωση του νησιού σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.

«Όταν η μητέρα σου δίνει κάτι αλλά σου λέει και τι πρέπει να κάνεις, κάνεις ότι λέει»., είπε.

Οι Τουρκοκύπριοι βρίσκονται ανάμεσα στους μουσουλμάνους τους οποίους δίνεται μικρότερη προσοχή παγκοσμίως. Οι περισσότεροι δεν φορούν ισλαμικά καλύμματα και μόνο σπάνια επισκέπτονται τζαμιά, σε έντονη αντίθεση με τους ανατολικούς έποικους οι οποίοι, ενθαρρύνονται από την Άγκυρα να μετακινηθούν στη βόρεια Κύπρο, και άλλαξαν το δημογραφικό χαρακτήρα της περιοχής», αναφέρει η αρθρογράφος Helena Smith προσθέτοντας πως οι τ/κ ανησυχούν και από τις διώξεις Ερντογάν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

«Οι Τουρκοκύπριοι δεν θέλουν να τους υποδεικνύουν πώς να ζήσουν», δήλωσε ο Αχμέτ Σόζεν, Πρόεδρος του τμήματος διεθνών σχέσεων του Πανεπιστημίου της «Ανατολικής Μεσογείου» στη κατεχόμενη Λευκωσία.

«Δεν τους αρέσει ιδιαίτερα η ιδέα μιας κυβέρνησης που να αμφισβητεί εάν πρέπει να πίνουν αλκοόλ ή να ασκούν θρησκεία», δήλωσε. «Και φοβούνται ότι αν ενισχυθεί το χέρι του Ερντογάν και η Τουρκία γίνει όλο και πιο αυταρχική, η κοινωνία εδώ θα γίνει λιγότερο δημοκρατική. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μια λύση είναι τόσο σημαντική. "

«Εάν αποφασίσει προσωπικά να λύσει το πρόβλημα, θα είναι πολύ πιο εύκολο για την Τουρκία να δεσμευτεί γι' αυτό τώρα που έχει συγκεντρώσει την εξουσία στα χέρια του", δήλωσε ο Kamal Baykalli, ένας τ/κ ακτιβιστής στον Guardian προσθέτοντας. «Οι ισχυροί αυταρχικοί ηγέτες μπορούν να κάνουν ευκολότερες αποφάσεις. Εξάλλου, το είδαμε στην Αλγερία όταν ο De Gaulle βρισκόταν στην εξουσία στη Γαλλία».

.

Keywords
Τυχαία Θέματα