Foodprint: Σύνδεσμος Αρχιμαγείρων Κύπρου

Στη μάχη κατά της μείωσης σπατάλης τροφίμων μπήκε και ο Σύνδεσμος Αρχιμαγείρων Κύπρου (ΣΑΚ), υποστηρίζοντας σθεναρά το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Life-Foodprint», που υλοποιεί ο Εκδοτικός Οίκος «ΔΙΑΣ», Το Τμήμα Περιβάλλοντος, «οι Φίλοι της Γης», οι Σύμβουλοι Επικοινωνίας «Opinion &Action Services Ltd», η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων Κύπρου (ΟΕΒ) και η εταιρεία

«K. Parpounas Sustainability Consultants Ltd».

Στις 20 Δεκεμβρίου 2022, φιλοξενήθηκαν στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι» του ΣΙΓΜΑ που παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Χρήστος Μιχάλαρος, ο δημοσιογράφος και εκπρόσωπος της «Opinion &Action Services Ltd», Κυριάκος Πιερίδης και η Αντιπρόεδρος Εκπαιδεύσεων και Εκδόσεων του Συνδέσμου Αρχιμαγείρων Εύη Χιώτη.

Η φιλοξενία στην τηλεόραση του ΣΙΓΜΑ έγινε με αφορμή την διαδικτυακή «συνάντηση» που είχαν την Δευτέρα, 12/12/22, ο Σύνδεσμος Αρχιμαγείρων μαζί με τον αντίστοιχο Ιταλικό Σύνδεσμο «Life Climate Smart Chefs» – Ιταλίας και φυσικά τον συντονισμό της όλης διαδικτυακής εκδήλωσης είχε ο δημοσιογράφος Κυριάκος Πιερίδης.

Μιλώντας στον κύριο Χρήστο Μιχάλαρο, η κυρία Εύη Χιώτη εξήγησε την σημαντικότητα του σκοπού της διαδικτυακής συνάντησης, καθώς και την ανταλλαγή γνώσεων που δέχθηκαν αμφότερες οι δύο πλευρές γύρω από το πρόγραμμα «Life-foodprint» με τους Ιταλούς συναδέλφους τους καθώς και την απήχηση που έχει στους μάγειρες και σεφ, η προστασία του περιβάλλοντος και η μείωση της σπατάλης τροφίμων.

Ποιος είναι ο ΣΑΚ

Όπως εξήγησε η κυρία Χιώτη ο Σύνδεσμος Αρχιμαγείρων Κύπρου (ΣΑΚ) είναι ένας επαγγελματικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός που σκοπό έχει να ενώσει σεφ και μάγειρες από ολόκληρη την Κύπρο σε μια από κοινού αφοσίωση στην επαγγελματική αριστεία. «Ως οργανισμός ο ΣΑΚ αντιπροσωπεύει μια ενιαία φωνή σε όλα τα θέματα που σχετίζονται με την επαγγελματική μαγειρική» είπε προσθέτοντας πως τα μέλη τους είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένα στο θέμα γύρω από την μείωση της σπατάλης τροφίμων. Εξήγησε επίσης με ποιο τρόπο μπορούν να έρθουν σε επαφή με τον Σύνδεσμο οι ενδιαφερόμενοι μέσω της ιστοσελίδας:

[email protected]

Και στο τηλέφωνο : +357 25 22 29 98 και Φαξ : +357 25 32 11 20.

Πρόσθεσε πως τα γραφεία του Συνδέσμου βρίσκονται στην περιοχή Αγίου Αθανασίου στην Λεμεσό.

Από πλευράς του ο κύριος Κυριάκος Πιερίδης ανέφερε πως η διαδικτυακή συνάντηση με τους  αρχιμάγειρους σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Αρχιμαγείρων Κύπρου - ΣΑΚ καθώς και με τη συμβολή της εκστρατείας FOODprint είχε ιδιαίτερο χαρακτήρα, καθώς παρουσιάστηκε επίσης το ιταλικό έργο LifeSmart Chefs for Climate. «Ο ΣΑΚ ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την ποιοτική κουζίνα με βάση τις σύγχρονες προσεγγίσεις μείωσης της σπατάλης και θα αναπτύξουν τις σχέσεις τους με τους Ιταλούς» πρόσθεσε.

Πρόσθεσε πως διαδικτυακές συναντήσεις έγιναν και με άλλους φορείς στο εξωτερικό όπως με τον οργανισμό WasteLess της Ολλανδίας που προωθεί καινοτόμες προσεγγίσεις μείωσης της σπατάλης σε υπεραγορές και την πρωτοβουλία πολιτών στην Αθήνα Zero Waste.

Όπως είπε ο κύριος Πιερίδης η εκστρατεία FOODprint οργανώνει ειδικές δραστηριότητες με στόχο την μεταφορά γνώσεων, αναπαραγωγή και ανταλλαγή εμπειριών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την προώθηση εισηγήσεων, καλών πρακτικών και λύσεων σε ενδιαφερόμενους φορείς για την καλύτερη διαχείριση της σπατάλης τροφίμων.

«Μέσα από τις δραστηριότητες αυτές, η εκστρατεία FOODprint επιδιώκει να αξιοποιήσει τις γνώσεις που κερδίζει, μελετώντας άλλα προγράμματα LIFE και πρωτοβουλίες για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων στην Ευρώπη και διεθνώς.

Παράλληλα, η εκστρατεία FOODprint προωθεί τις δικές της εμπειρίες και καλές πρακτικές κατά τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος σε ενδιαφερόμενους φορείς στην Ευρώπη και την Κύπρο».

Δείτε το βίντεο: 

Τα αποτελέσματα του Foodprint:

Στον ακόλουθο σύνδεσμο μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματα της εκστρατείας FOODprint.

https://www.foodprintcy.eu/el/apotelesmata/

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν επίσης να λάβουν πληροφορίες:
Κυριάκος Πιερίδης, Δημοσιογράφος, Εκστρατεία FOODprint

Email: [email protected]

Tηλ: +357 96387498

μορφή διαδικτυακών και άλλων εκδηλώσεων.

Εκδηλώσεις με προγράμματα Life+

Keywords
Τυχαία Θέματα
Foodprint, Σύνδεσμος Αρχιμαγείρων Κύπρου,Foodprint, syndesmos archimageiron kyprou