Fitch:Στο “ΒΒΒ-” παραμένει η κυπριακή οικονομία -Ποιοι οι κίνδυνοι

Στην επενδυτική βαθμίδα και το “ΒΒΒ-” παραμένει η κυπριακή οικονομία σύμφωνα με τον οίκο Fitch.

Ο οίκος κατά την αξιολόγηση της κυπριακής οικονομίας σημειώνει ότι το 2018 συνεχίστηκε η έντονη κυκλική ανάκαμψη, υπερβαίνοντας τη δυναμική της Ευρωζώνης.

Η αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,9% οφειλόταν κυρίως στην εγχώρια ζήτηση, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων επενδυτικών έργων του εξωτερικού που χρηματοδοτήθηκαν από τα ακίνητα και τον τουρισμό, καθώς και στην έντονη ιδιωτική κατανάλωση,

σημειώνει.

Επιβράδυνση της ανάπτυξης το 2019 - 2020

Η Fitch προβλέπει ότι η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί το 2019 και το 2020 στο 3,5% και στο 2,8% αντίστοιχα, καθώς η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα στην οικονομία απορροφάται βαθμιαία και το εξωτερικό περιβάλλον γίνεται λιγότερο ευνοϊκό.

Η συνετή δημοσιονομική πολιτική έφερε πλεονάσματα

Ο συνδυασμός της συνετής δημοσιονομικής πολιτικής και της έντονης κυκλικής ανάκαμψης είχε ως αποτέλεσμα την περαιτέρω βελτίωση του δημοσιονομικού ισοζυγίου, σημειώνει ο Fitch. Το πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης, εξαιρουμένων των έκτακτων στοιχείων, έφθασε το 3,2% του ΑΕΠ το 2018 από 1,8% το 2017 και 0,3% το 2016. Το πλεόνασμα του προϋπολογισμού προβλέπεται να παραμείνει πάνω από το 2% του ΑΕΠ το 2019 και το 2020, πολύ πάνω από τις απαιτήσεις του δημοσιονομικού κανόνα της ΕΕ.

Υψηλό το δημόσιο χρέος

Το ακαθάριστο δημόσιο χρέος της κυπριακής κυβέρνησης είναι πολύ υψηλό στο 102,5% του ΑΕΠ. Το χρέος βρίσκεται σε σταθερή καθοδική πορεία, που διακόπηκε το 2018 από την αύξηση (κατά 3,19 δισ. Ευρώ, ήτοι 15,5% του ΑΕΠ) λόγω συναλλαγών που σχετίζονται με την πώληση της Κυπριακής Συνεταιριστικής Τράπεζας προς την Ελληνική Τράπεζα (ΗΒ) αντισταθμίστηκε εν μέρει από την πρόωρη αποπληρωμή του χρέους ύψους 800 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2018.

Κίνδυνος για πλεονάσματα και χρέος από την απόφαση του Διοικητικού

Aναφορά γίνεται και στην απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου αφού όπως σημειώνει ο οίκος Fitch, οι αποφάσεις του Δικαστηρίου σχετικά με τις περικοπές των μισθών του δημόσιου τομέα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μείωση των πλεονασμάτων του προϋπολογισμού έως το 2022, αλλά δεν θα υπονόμευαν την πορεία του καθοδικού χρέους.

O τραπεζικός τομέας εξακολουθεί να παρουσιάζει αδυναμίες

Ο οίκος Fitch, εξακολουθεί να εντοπίζει αδυναμίες στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου. Παρά την μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων προς τα συνολικά δάνεια η Κύπρος έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ΜΕΔ στην Ευρώπη. Αναφορά γίνεται και στο σχέδιο «Εστία» το οποίο όπως σημειώνει ο οίκος Fitch θα εγκαινιάσει ένα πρόγραμμα επιδότησης για να βοηθήσει τους ενυπόθηκους δανειολήπτες αναδιαρθρώσεων δανείων και κρατικών επιχορηγήσεων για την αποπληρωμή του δανείου.

Βελτιωμένη χρηματοοικονομική ευελιξία μετά το μνημόνιο

Η χρηματοοικονομική ευελιξία της Κύπρου έχει βελτιωθεί σημαντικά από τότε που η χώρα έφυγε από το πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής τον Μάρτιο του 2016, αναφέρει. Η κυβέρνηση βελτίωσε την πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές με την έκδοση τακτικών ευρωομολόγων με αυξανόμενες προθεσμίες λήξης, και πιο πρόσφατα δεκαετούς ομολόγου με απόδοση 2,75% τον Φεβρουάριο του 2019.

Keywords
Τυχαία Θέματα