FT: Οι έξι επιλογές για τη χρηματοδότηση-γέφυρα

Οι υφυπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης εξετάζουν έξι επιλογές για την εξεύρεση βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης ύψους 12 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων είναι η άντληση πόρων από EFSM, κίνηση στην οποία αντιστέκεται σθεναρά η Βρετανία, γράφουν οι Financial Times.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα,

σύμφωνα με υπόμνημα που έχει στα χέρια της, οι επιλογές θα συζητηθούν στο σημερινό EuroWorking Group.

Η Ελλάδα χρειάζεται τα 7 από τα 12 δισ. ευρώ μέχρι τη Δευτέρα, εν μέρει για να πληρώσει τα 3,5 δισ. ευρώ που χρωστά στην ΕΚΤ. Αν η Αθήνα αθετήσει αυτή την πληρωμή, τότε η ΕΚΤ ίσως αναγκαστεί να σταματήσει τον ELA.

Η ιδέα της χρήσης των υπολοίπων 11 δισ. ευρώ από το ύψους 60 δισ. ευρώ πανευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης (EFSM) στηρίζεται από την Κομισιόν και τη Γαλλία. Η Βρετανία νόμιζε πως υπήρχε συμφωνία το 2012 να μην ξαναχρησιμοποιηθεί αυτό το Ταμείο, όμως ευρωπαίοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως η συμφωνία είναι πολιτική και όχι νομική. Έτσι, θα μπορούσαν να αντληθούν πόροι από το Ταμείο αυτό με σταθμισμένη πλειοψηφία χωρών της ΕΕ.

Οι άλλες επιλογές που εξετάζονται, σύμφωνα με το υπόμνημα, περιλαμβάνουν:

- διμερή δάνεια από άλλες χώρες της ευρωζώνης

- μεταφορά 3,5 δισ. ευρώ από κέρδη επί ελληνικών ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ, είτε ως δάνειο στην Αθήνα ή ως χορηγία.

- μεταφορά «μαξιλαριών» από τα εθνικά ταμεία κυβερνήσεων της ευρωζώνης,

- τιτλοποίηση ελληνικών δημόσιων περιουσιακών στοιχείων

- χρήση των υφιστάμενων ευρωπαϊκών πόρων ανάπτυξης για τους οποίους η Αθήνα είναι μεν επιλέξιμη, οι οποίοι όμως κανονικά χρησιμοποιούνται για την χρηματοδότηση δημοσίων έργων.

Πηγή: euro2day.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα