FREDMUN 2018: Τελετή Έναρξης στο Προεδρικό Μέγαρο

Τα Ηνωμένα Έθνη για τρίτη συνεχή χρονιά στο Πανεπιστήμιο Frederick

Πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη 21 Νοεμβρίου στο Προεδρικό Μέγαρο η τελετή έναρξης του FREDMUN, υπό την αιγίδα του Εξοχότατου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κου Νίκου Αναστασιάδη, παρουσία της Πρώτης Κυρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, μελών

του Υπουργικού Συμβουλίου, Διπλωματών και Πρέσβεων ξένων χωρών. Το διεθνές αυτό Συνέδριο διοργανώνεται και φιλοξενείται από το Πανεπιστήμιο Frederick για τρίτη συνεχή χρονιά και είναι το μοναδικό, σε πανεπιστημιακό επίπεδο, Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών, το οποίο πραγματοποιείται στην Κύπρο, με την επίσημη υποστήριξη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Συνεχίζοντας την περσινή καινοτομία, το Συνέδριο δεν απευθύνεται μόνο σε φοιτητές από όλα τα Πανεπιστήμια της Κύπρου, Ελλάδας και εξωτερικού αλλά και σε μαθητές από όλα τα Λύκεια της Κύπρου και της Ελλάδας. Φέτος στο Συνέδριο συμμετέχουν πέραν των 200 φοιτητών και μαθητών.

Οι συμμετέχοντες, καθ’ όλη τη διάρκεια του Συνεδρίου, καλούνται να συζητήσουν και να δώσουν λύσεις σε κορυφαία διεθνή ζητήματα, όπως η τρομοκρατία, η φτώχεια, η ανεργία, λειτουργώντας σύμφωνα με τους κανόνες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Σε κάθε διοργάνωση «Μοντέλου Ηνωμένων Εθνών», οι συμμετέχοντες ερευνούν μια χώρα, αναλαμβάνουν ρόλο διπλωμάτη, διερευνούν διεθνή θέματα, συνεξετάζουν, μελετούν, συμβουλεύονται και κατόπιν αναπτύσσουν λύσεις σε παγκόσμια ζητήματα. Κατά τη διάρκεια μιας προσομοίωσης πρέπει να εφαρμόσουν μια ποικιλία μεθόδων επικοινωνίας και ικανοτήτων κριτικής σκέψης για να υπερασπιστούν και να προωθήσουν τις πολιτικές της χώρας τους.

Τιμώμενο πρόσωπο του φετινού Συνεδρίου ήταν ο Υπουργός Εξωτερικών κος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος ήταν και ο βασικός ομιλητής της εναρκτήριας τελετής. Στην εκδήλωση απεύθυνε επίσης χαιρετισμό ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Frederick, Καθηγητής Γιώργος Δημοσθένους, καθώς επίσης και ο Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος του Συνεδρίου, Δρ Κωνσταντίνος Κουρούπης, Λέκτορας του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Frederick.

Στην ομιλία του ο κος Νίκος Χριστοδουλίδης, αφού ευχαρίστησε θερμά το Πανεπιστήμιο Frederick για την τιμή που του απένειμε, συνεχάρη το Πανεπιστήμιο για τη διοργάνωση και φιλοξενία για τρίτη συνεχή χρονιά του FERDMUN. «Το Πανεπιστήμιο Frederick, διοργανώνοντας το Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, δίνει τη δυνατότητα στους Κύπριους φοιτητές να έρθουν σε επαφή με φοιτητές από όλο τον κόσμο, να αναλάβουν ρόλους ως εκπρόσωποι χωρών στα Ηνωμένα Έθνη και να λάβουν μέρος στις επιτροπές των Ηνωμένων Εθνών. Με αυτό τον τρόπο, η νέα γενιά - το μέλλον οποιασδήποτε χώρας - ασκεί τις διπλωματικές και κοινωνικές δεξιότητές της, αναπτύσσει τεχνικές διαπραγμάτευσης, βρίσκοντας λύσεις με τον μόνο δυνατό τρόπο - μέσω διαλόγου, παρουσίασης επιχειρημάτων και επίλυσης προβλημάτων». Συνεχίζοντας, συμπλήρωσε ότι «Ως Υπουργός Εξωτερικών και ως διπλωμάτης στην προηγούμενη επαγγελματική μου ιδιότητα, βλέπω σε αυτούς τους νέους την υπόσχεση της επόμενης γενιάς εξειδικευμένων διπλωματών».

Στον δικό του χαιρετισμό ο Καθηγητής Γιώργος Δημοσθένους, ανέφερε ότι το FREDMUN αποτελεί θεσμό όχι μόνο στην ακαδημαϊκή ζωή της Κύπρου, αλλά και στην παγκόσμια πολιτιστική κοινότητα. Όλα αυτά διαφαίνονται τόσο από τον μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων φοιτητών από κυπριακά, ελληνικά και διεθνή πανεπιστήμια, ο οποίος έχει ξεπεράσει όλα τα προηγούμενα χρόνια, όσο και από το γεγονός ότι για δεύτερη χρονιά ο θεσμός αγκαλιάστηκε και από τα σχολεία, αφού είναι ανοιχτός σε μαθητές Λυκείου που επιθυμούν να μάθουν τα μυστικά της διπλωματίας και να συζητήσουν για τα μεγαλύτερα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο. Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε στο τιμώμενο πρόσωπο του Συνεδρίου, κο Χριστοδουλίδη, ο οποίος προσέφερε τη γενναιόδωρη υποστήριξη του από την αρχή αυτής της θαυμάσιας ιδέας και εξέφρασε το ενδιαφέρον του σε κάθε βήμα. «Μια προσωπικότητα με μια εξαιρετική πολιτική καριέρα, που συνεχώς ασχολείται με τις υποθέσεις του ΟΗΕ. Πρόσωπο, του οποίου η συμβολή στην προώθηση της Κύπρου στην παγκόσμια διπλωματική και πολιτική κοινότητα είναι εξαιρετική, με βάση τις αξίες και τα ιδανικά του ΟΗΕ. Ως εκ τούτου, η παρουσία του προσθέτει ένα μοναδικό τόνο στην τελετή έναρξης του FREDMUN, επιβεβαιώνοντας τη διεθνή του διάσταση». Τέλος, απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες φοιτητές και μαθητές, αφού τους συνεχάρη για τη συμμετοχή τους στο FREDMUN, εξέφρασε την πεποίθηση πως μπορούν αυτοί να είναι οι μελλοντικοί ηγέτες του κόσμου, αλλά και αυτοί που θα δώσουν τις λύσεις στα προβλήματα της ανθρωπότητας.

Μετά τις ομιλίες, η Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Frederick κα Νατάσσα Φρειδερίκου, απένειμε στον κο Χριστοδουλίδη ως τιμητικό δώρο, ένα έργο τέχνης του γνωστού Κύπριου καλλιτέχνη Δώρου Ηρακλέους, στο οποίο αποτυπώνεται το θέμα της παγκόσμιας ειρήνης και αλληλεγγύης μεταξύ των ανθρώπων που είναι οι διαχρονικές αξίες των Ηνωμένων Εθνών.

Υποστηρικτής της διοργάνωσης του FREDMUN είναι για τρίτη συνεχή χρονιά το Περιφερειακό Κέντρο Πληροφόρησης του ΟΗΕ με έδρα τις Βρυξέλλες, μέσω του Υπεύθυνου Επικοινωνίας για την Ελλάδα και την Κύπρο, κου Δ. Φατούρου, πιστοποιώντας το διεθνές κύρος του Συνεδρίου και την υποστήριξη εκ μέρους του Διεθνούς Οργανισμού.

Η Τελετή Λήξης του FREDMUN θα πραγματοποιηθεί στη Λεμεσό, το Σάββατο 24 Νοεμβρίου

Keywords
Τυχαία Θέματα
FREDMUN 2018, Τελετή Έναρξης, Προεδρικό Μέγαρο,FREDMUN 2018, teleti enarxis, proedriko megaro