FOX NEWS: Νέο παράδειγμα συνεργασίας Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ

Για τη στρατηγική διάσταση της τριμερούς συνεργασίας μεταξύ Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας, αλλά και τη σημασία που αυτή διαδραματίζει για τις ΗΠΑ, μίλησαν στο FOX NEWS τρεις ειδικοί, χαρακτηρίζοντάς την μάλιστα ως «νέο παράδειγμα» για την ευρύτερη περιοχή.

«Αυτό είναι κάτι μεγαλύτερο από μια απλή συνεργασία. Αυτό αποτελεί ένα νέο παράδειγμα συνεργασίας (new example), όπου ο κόσμος αναζητεί απεγνωσμένα να δει», δήλωσε ο Επικεφαλής της

Αμερικανοεβραϊκής Eπιτροπής Ντέιβιντ Χάρρις, προσθέτοντας πως σήμερα έχουμε μια στρατηγική συνεργασία μεταξύ τριών δημοκρατικών χωρών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όσον αφορά στο Κυπριακό ,ο κ. Χάρις είπε «Ο ελέφαντας στο δωμάτιο, όταν μιλάμε για τη συνεργασία των τριών χωρών, είναι το γεγονός ότι η Κύπρος παραμένει για 43 χρονιά ένα μοιρασμένο νησί, επειδή οι τουρκικές δυνάμεις εισέβαλαν και κατέχουν το νησί από το 1974. Πρέπει να ξεπαγώσουμε αυτή την παγωμένη κρίση και να φέρουμε ειρήνη και επανένωση στο νησί, ούτως ώστε να φέρουμε ευημερία.

«Η τριμερής αυτή συνεργασία μπορεί να καταλήξει ένα επιτυχές σχέδιο ειρήνης για την περιοχή και να συμπεριλάβει σε κάποια φάση την Αίγυπτο και την Ιορδανία», κατέληξε.

Στο σημείο απογείωσης η σχέση

«Η εν λόγω συμμαχία βρίσκεται στο σημείο απογείωσης. Μπορεί να έχει στραμμένο το βλέμμα της στο μέλλον, είναι όμως προς το συμφέρον της εξωτερικής αλλά και εσωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, καθώς επίσης και της Εβραϊκής και Ελληνικής κοινότητας, να βλέπουν αυτές τις τρεις χώρες μαζί σε μια τόσο ασταθή περιοχή, δήλωσε η Ουρανία Γιαγκοπούλου, μέλος του Hellenic American Leadership Council στην Αμερική.

Ο Έντι Ζεμενίδης, Εκτελεστικός Διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), είπε πως πίσω από τη συνεργασία ήταν η ενεργειακή διπλωματία που αναπτύχθηκε το προηγούμενο διάστημα. «Η συμμαχία προσπαθεί να πάρει με το μέρος της κάποιους Ευρωπαίους, λόγω της ενεργειακής τους εξάρτησης από τη Ρωσία. Τα μεγάλα ανακαλυφθέντα κοιτάσματα πρώτα στο Ισραήλ και μετά στην Κύπρο και την Αίγυπτο, δίνουν τη δυνατότητα για πρώτη φορά σε δυτικές δημοκρατίες να τις εκμεταλλευτούν», είπε.

Η συνεργασία στην ενέργεια, συνέχισε, δεν περιορίζεται στην εσωτερική κατανάλωση, αλλά δημιουργεί ένα σύστημα επικοινωνίας, καθορισμού ενός νομικού πλαισίου, εκτείνεται σε ασκήσεις έρευνας και διάσωσης, ενώ τώρα αγγίζει και ζητήματα εσωτερικής άμυνας και ασφάλειας.

Καταπολέμηση τρομοκρατιας

Ο κ. Ζεμενίδης αναφέρθηκε και στη σημασία της συνεργασίας στο επίπεδο καταπολέμησης της τρομοκρατίας, χαρακτηρίζοντας ως σημείο καμπής τη σύλληψη μέλους της Χεζμπολάχ στην Κύπρο (2012), όπου αποτέλεσε την απαρχή, όπως είπε, για να χαρακτηριστεί η οργάνωση ως τρομοκρατική στην Ε.Ε.

«Οι στρατιωτικές βάσεις στην Κύπρο, από την οποία διεξάγουν αεροπορικές επιχειρήσεις οι Βρετανοί και οι Γάλλοι εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, η βάση της Σούδας και ο Σιδηρούν Θόλος (Iron Dome) στο Ισραήλ, αυξάνουν την ασφάλεια της περιοχής», επεσήμανε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο τέλος του σχετικού ρεπορτάζ, το FOX NEWS καλεί το κοινό να στείλει τις δικές του εισηγήσεις για το τι πρέπει να κάνει η νέα Κυβέρνηση Τραμπ για αυτή την τριμερή συνεργασία.

Keywords
Τυχαία Θέματα