FAZ: Ένωση Ασφάλειας σχεδιάζει να δημιουργήσει ο Μαργαρίτης Σχοινάς

Η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung δημοσιεύει ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες- όπου φιλοξενούνται δηλώσεις του Αντιπροέδρου της Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά, με την επισήμανση πως  σχεδιάζει  να  δημιουργήσει  μια Ένωση Ασφάλειας, αλλά όχι ένα ‘ευρωπαϊκό FBI’.

Όπως σημειώνεται, ο Μαργαρίτης Σχοινάς συντονίζει την αναζήτηση νέας συναίνεσης στη μεταναστευτική πολιτική. Το δεύτερο μεγαλύτερο έργο που έχει αναλάβει είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση Ασφάλειας.

Το πρώτο σημείο έμφασης είναι οι νέες τεχνολογίες, όπως τα δίκτυα 5G 

και η τεχνητή νοημοσύνη.

«Οι τεχνολογίες αυτές πρέπει να υπηρετούν την ασφάλεια, δεν πρέπει να λειτουργούν σε βάρος της ασφάλειας. Εάν οι τεχνολογίες δεν είναι ασφαλείς, οι άνθρωποι δεν θα τις εμπιστεύονται», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η Κομισιόν πρόσφατα έθεσε στη διάθεση των κρατών-μελών εργαλεία για να αξιολογήσουν τους κινδύνους και τις απειλές. Εξάλλου, στις 18 Φεβρουαρίου, η Κομισιόν θα παρουσιάσει τη Λευκή Βίβλο για την τεχνητή νοημοσύνη, την οποία επεξεργάζεται ο Σχοινάς.

«Κάθε αλγόριθμος πρέπει να ελέγχεται για την ασφάλεια, πρέπει να ελέγχεται από ανθρώπους και πρέπει να προστατεύει τα   ατομικά δικαιώματα», δηλώνει ο Σχοινάς.

Όπως τα αυτοκίνητα και οι ιατρικές υπηρεσίες πιστοποιούνται σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα σήμερα, το ίδιο πρέπει να συμβαίνει και με τους αλγόριθμους. «Οτιδήποτε αφορά  την ιδιωτική σφαίρα πρέπει να έχει τις υψηλότερες προδιαγραφές», λέει ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Όπως προκύπτει από το προσχέδιο της Λευκής Βίβλου, η Κομισιόν σχεδιάζει να απαγορεύσει τις τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου σε δημόσιους χώρους για τα επόμενα 3 έως 5 έτη. Στο ενδιάμεσο διάστημα θέλει να εξετάσει προσεκτικότερα τα συστήματα και να αξιολογήσει τους κινδύνους.

Στη   Γερμανία, ο ομοσπονδιακός Υπουργός Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ, αποφάσισε να μην εφαρμόσει τη χρήση λογισμικού αναγνώρισης προσώπων σε  περιοχές  ελέγχου της ασφάλειας, όπως για παράδειγμα σε σιδηροδρομικό σταθμό στο Βερολίνο, όπου πραγματοποιήθηκε δοκιμή.

Την Τετάρτη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα υιοθετήσει ψήφισμα που απαιτεί από τις εταιρείες να εξηγήσουν στις εποπτικές αρχές πώς λειτουργούν οι αλγόριθμοι τους ακόμα και στο βαθμό που θα πρέπει να αποκαλύψουν εταιρικά μυστικά.

Άλλο σημείο που εστιάζει ο Σχοινάς –συνεχίζει το δημοσίευμα- είναι οι κρίσιμες υποδομές, όχι μόνο τα ψηφιακά δίκτυα, αλλά και τα δίκτυα μεταφορών και ενέργειας.

«Αντίθετα με το τι μπορεί να πιστεύει κανείς, η ψηφιακή ασφάλεια είναι νομικά καλύτερα δομημένη σε σύγκριση με τη φυσική ασφάλεια», καθώς η ΕΕ έχει ασχοληθεί πολύ με τον ψηφιακό  τομέα τα τελευταία χρόνια, όπως για παράδειγμα με τον Κανονισμό Προστασίας των Προσωπικών Δεδομένων.

Αντιθέτως, οι κανονισμοί για κρίσιμες υποδομές είναι ξεπερασμένοι και γενικόλογοι. Η Κομισιόν θέλει να επικεντρωθεί σε κράτη-μέλη που έχουν προχωρήσει το θέμα σε εθνικό επίπεδο, όπως η Γερμανία.

Ως  τρίτο σημείο του έργου του, ο Σχοινάς αναφέρεται στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης. Σημειώνεται ότι στην ευρωπαϊκή προεκλογική εκστρατεία ο κορυφαίος υποψήφιος των Χριστιανοδημοκρτατών  Μάνφρεντ Βέμπερ προωθούσε «ένα ευρωπαϊκό FBI». Ο Σχοινάς που ανήκει στο ίδιο κόμμα έχει αντιληφθεί πόση δυσπιστία δημιούργησε ο όρος αυτός στα κράτη-μέλη και  δεν   τον χρησιμοποιεί.

Ωστόσο, θέλει να διευρύνει τις αρμοδιότητες των ευρωπαϊκών αστυνομικών αρχών στη Χάγη.

«Έχω την πρόθεση να ενισχύσω την αποστολή της Europol ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στο ρόλο της, ενόψει των νέων προκλήσεων», δηλώνει.

Ο κ. Σχοινάς θεωρεί σημαντική την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των εθνικών αστυνομικών αρχών υπό την σκέπη της  Europol.

«Δεν θα αναμειχθούμε σε ανταλλαγές πληροφοριών μεταξύ των κρατών που δεν αφορούν το ευρωπαϊκό δίκαιο», υπόσχεται. Τον Ιούνιο αναμένεται να παρουσιάσει την πρώτη στρατηγική για την Ένωση Ασφάλειας.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα