Eυρωπαϊκό ενδιαφέρον για Κυπριακό και Διάσκεψη

Όλο και μεγαλύτερο ευρωπαϊκό ενδιαφέρον αποκτά η Διάσκεψη για την Κύπρο, αφού κράτη - μέλη φαίνεται να εστιάζουν την προσοχή τους προς τις εντατικοποιημένες διαδικασίες επίλυσης του Κυπριακού.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle, το Κυπριακό μαζί με την προσφυγική κρίση θα αποτελέσουν δευτερεύοντα ρόλο στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ενώ, επικαλούμενη πηγή της, η ηλεκτρονική

εκδοχή της εφημερίδας αναφέρει πως το Βερολίνο είναι της άποψης ότι «παρ' όλες τις δυσκολίες που προκύπτουν, οι διαπραγματεύσεις προχωρούν στο σύνολό τους καλά και υπάρχει προσέγγιση στα δύσκολα ζητήματα που έχουν απομείνει στο τέλος».

Αξιοσημείωτο στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι ο ίδιος παράγοντας της καγκελαρίας παραπέμπει στην «υποστηρικτική» συμβολή της ΕΕ στη διαδικασία της επανένωσης, η οποία υποδεικνύει το μεγάλο ενδιαφέρον της ΕΕ για την επίτευξη λύσης, το οποίο εκδηλώνεται και «από την επιθυμία της να συμμετάσχει τον Ιανουάριο στη Διάσκεψη για την Κύπρο στη Γενεύη».

Το μεγάλο ενδιαφέρον της ΕΕ για τη Διάσκεψη έγινε σαφές, ήδη από χθες, μέσα από την αποκλειστική συνέντευξη του Αυστριακού Πρέσβη, Καρλ Μιούλερ στο SigmaLive, κατά την οποία είπε χαρακτηριστικά ότι λόγω του γεγονότος ότι η Κύπρος είναι χώρα μέλος, οι «28» είναι εμπλεκόμενοι και ενδιαφέρονται για τη διαδικασία και ότι ο ρόλος της ΕΕ στη Διάσκεψη αποτελεί «ανοιχτό ερώτημα».

Εξάλλου, η πηγή της Deutsche Welle, σχολιάζοντας τις ευρωπαϊκές θέσεις στα δύο κρίσιμα ζητήματα για την επίλυση του Κυπριακού – τα τουρκικά στρατεύματα στην Κύπρο και οι εγγυήτριες δυνάμεις και ποια θέση θα τηρήσει, υπενθύμισε ότι σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και το περιουσιακό. Τόσο αυτό όσο και «το θέμα των εγγυήσεων ασφάλειας και των εγγυητήριων δυνάμεων είναι εξαιρετικά πολιτικά ζητήματα, στα οποία θα πρέπει να επιτευχθεί μια εξισορρόπηση συμφερόντων».

Πλέον απομένει να φανεί και επίσημα το ενδιαφέρον των Ευρωπαίων για ενδεχόμενη συμμετοχή τους στη Διάσκεψη είτε ως κράτη - μέλη είτε ως Ένωση, μέσα από τις σημερινές επαφές του Προέδρου Αναστασιάδη στη Σύνοδο.

Keywords
Τυχαία Θέματα