Eurosuccess Consulting: Αποχώρηση εφήβων από νομική φροντίδα

Ο Συμβουλευτικός οργανισμός Eurosuccess Consulting, συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό έργο Stand by Me - Social-Ecological approaches for care-leavers inclusion through participatory policymaking, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στα πλαίσια του προγράμματος Justice και έχει ξεκινήσει το Σεπτέμβριο του 2018. Το έργο Stand By Me είναι αποτέλεσμα μιας στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ έξι εταίρων

οργανισμών από τέσσερις διαφορετικές Ευρωπαϊκές χώρες (Ιταλία, Κύπρος, Σουηδία και Ρουμανία), με απώτερο στόχο να διαμορφώσει νέα υποστηρικτικά μονοπάτια για νεαρούς, μέλη προβληματικών οικογενειών ή προβλημάτων ένταξης στην κοινωνία, που ζουν σε εναλλακτικού χώρους φροντίδας και προστασία και είναι στην ηλικία όπου θα ολοκληρώσουν την περίοδο διαμονής τους στους χώρους αυτούς.

Τι είναι το έργο Stand by Me;

Το έργο Stand by Me έχει σκοπό να φέρει τις ομάδες – στόχους κοντά για να συμμετάσχουν συλλογικά σε διαδικασίες λήψης αποφάσεων καθώς και τον σχεδιασμό ενός πρωτοκόλλου δράσης για την βελτίωση της αποχώρησης νεαρών που ανήκουν σε προβληματικές οικογένειες ή έχουν προβλήματα ένταξης στην κοινωνία και τώρα ζουν σε εναλλακτικούς χώρους φροντίδας. Στην περίπτωση της Κύπρου, με τον όρο Εναλλακτικός Χώρος Φροντίδας εννοούμε Ξενώνες Εφήβων και άλλους χώρους που φιλοξενούν νέους που προέρχονται από προβληματικές οικογένειες ή έχουν προβλήματα ένταξης στην κοινωνία, την Ανοικτή Φυλακή Κύπρου όπου φιλοξενεί νεαρούς παραβάτες αλλά και νεαροί που ζουν σε ανάδοχες οικογένειες λόγω τους προβληματικού περιβάλλοντος που επικρατεί στην οικογένεια τους.

Κύριοι στόχοι του έργου είναι:

Να ενισχυθεί η αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα των μηχανισμών και διαδικασιών για την αποχώρησης των νεαρών από χώρους φροντίδας, εντάσσοντας τους ίδιους τους νεαρούς στον σχεδιασμό,Ανάπτυξη των ικανοτήτων των επαγγελματιών που υποστηρίζουν αυτές τις ομάδες νεαρών ατόμων,Βελτίωση των μηχανισμών για την αποχώρηση των νεαρών ατόμων σε τοπικό, εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τα παραδοτέα του έργου

Κατά την διάρκεια υλοποίησης του έργου θα αναπτυχθούν τρία κύρια παραδοτέα:

Συμμετοχική έρευνα και από κοινού κατανόηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι νεαροί που ζουν σε χώρους προστασία και φροντίδας και η προετοιμασία αποχώρησης τους από τους χώρους αυτούς. Στην έρευνα θα συμμετέχουν νεαροί που θα εγκαταλείψουν ή έχουν ήδη εγκαταλείψει τον χώρο φροντίδας και προστασίας, επαγγελματίες και φορείς χάραξης πολιτικής με στόχο την δημιουργία προσχέδιου πρωτοκόλλου δράσης και κατευθυντήριες γραμμές για τα άτομα που ζουν σε εναλλακτικού χώρους φροντίδας και προστασίας,Περιεκτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την ανάπτυξη δεξιοτήτων των επαγγελματιών και την ενδυνάμωση των νεαρών που θα εγκαταλείψουν των χώρο φροντίδας και προστασίας,Εκπαίδευση για την ανάπτυξη ικανοτήτων σε θεσμικό επίπεδο, η οποία θα ενδυναμώσει τις ικανότητες των Δημόσιων φορέων μέσω της υιοθέτησης του προτεινόμενου πρωτοκόλλου δράσης.

Οι ομάδες-στόχοι του έργου

Κύριες ομάδες-στόχοι:

Νεαροί (ηλικίας 14-25 ετών), μέλη προβληματικών οικογενειών ή προβλημάτων ένταξης στην κοινωνία, που τώρα ζουν σε εναλλακτικούς χώρους φροντίδας και προετοιμάζονται για την αποχώρηση τους ή έχουν ήδη αποχωρήσει από τον χώρο φροντίδας,Επαγγελματίες που εργάζονται για την υποστήριξη των νεαρών ατόμων, καθώς καιΦορείς χάραξης πολιτικής για τα νεαρά άτομα που ζουν σε χώρους φροντίδας.

Η κοινοπραξία του έργου

Η κοινοπραξία του έργου αποτελείται από έξι εξειδικευμένους οργανισμούς, από τέσσερις διαφορετικές Ευρωπαϊκές χώρες (Ιταλία, Κύπρος, Σουηδία και Ρουμανία), που έχει ως στόχο να διαβεβαιώσει την μέγιστη αξιοποίηση και διάδοση των αποτελεσμάτων στην Ευρώπη. Πιο συγκεκριμένα, η κοινοπραξία αποτελείται από τους ακόλουθους οργανισμούς Citta Metropolitana di Milano – Ιταλία, Codici Cooperativa Sociale Onlus – Ιταλία, Spazio Aperto Servizi Onlus – Ιταλία, Eurosuccess ConsultingΚύπρος, Stiftelsen Fryshuset - Σουηδία και Asociatia Mergi Inainte – Ρουμανία.

Εναρκτήρια συνάντηση στην Ιταλία

Στις 8, 9 και 10 Οκτωβρίου 2018 έλαβε μέρος στο Μιλάνο - Ιταλία, η εναρκτήρια συνάντηση του έργου Stand By Me.

Οι εταίροι συζήτησαν τα παραδοτέα του έργου, καθώς επίσης και θέματα που αφορούν την προώθηση του έργου και την παράδοσή του με τον καλύτερο ποιοτικό τρόπο. Επιπρόσθετα, όλοι οι εταίροι παρουσίασαν το εθνικό νομοθετικό πλαίσιο τους σε σχέση με την φροντίδα και προστασία ανηλίκων σε εναλλακτικούς χώρους.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου (01/09/2018 – 30/04/2020), καθώς επίσης και μετά το τέλος του, το έργο θα επιφέρει σημαντικά αποτελέσματα στις ομάδες-στόχους, σε εθνικό αλλά και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, και θα προσφέρει επίσης την ευκαιρία για περεταίρω διάδοση των αποτελεσμάτων του.

Εάν επιθυμείτε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο Stand By Me, παρακαλείστε όπως επικοινωνήσετε με την Eurosuccess Consulting στο τηλέφωνο 22 420 110 ή να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Οργανισμού www.eurosc.eu

Keywords
Τυχαία Θέματα