Eurostat: Μικρή αύξηση ΑΕΠ στην Ευρώπη το 1ο τρίμηνο 2023

Αύξηση 0,1% στην ευρωζώνη και 0,3% στην ΕΕ σημείωσε το εποχικά διορθωμένο ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις της Eurostat, της στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το τέταρτο τρίμηνο του 2022, το ΑΕΠ είχε παραμείνει σταθερό στην ευρωζώνη και είχε μειωθεί κατά 0,1% στην ΕΕ.

Όπως σημειώνεται, οι προκαταρκτικές

εκτιμήσεις της Eurostat βασίζονται σε ελλιπή δεδομένα που δεν καλύπτουν όλα τα κράτη μέλη και υπόκεινται σε περαιτέρω αναθεωρήσεις. Η Κύπρος δεν είναι μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία παρουσιάζονται στοιχεία.

Σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2022, το εποχικά διορθωμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,3% τόσο στην ευρωζώνη όσο και στην ΕΕ. Κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2022, είχε καταγραφεί αύξηση 1,8% στην ευρωζώνη και 1,7% στην ΕΕ σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2021.

Μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο του 2023, η Πορτογαλία (1,6%) κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ ακολουθούσαν η Ισπανία, η Ιταλία και η Λετονία (0,5% στην κάθε μία).

Μειώσεις καταγράφηκαν στην Ιρλανδία (2,7%) καθώς και στην Αυστρία (0,3%). Οι ετήσιοι ρυθμοί αύξησης ήταν θετικοί για όλες τις χώρες εκτός από τη Γερμανία (0,1%).

Οι εκτιμήσεις της Eurostat για το πρώτο τρίμηνο του 2023 βασίζονται σε δεδομένα από το Βέλγιο, την Τσεχία, τη Γερμανία, την Ιρλανδία, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Αυστρία, την Πορτογαλία και τη Σουηδία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα