Euro2016: Τα φαβορί και τα αουτσάιντερ της διοργάνωσης

Η αντίστροφη μέτρηση για την αυριανή πρεμιέρα του Euro 2016 στα γήπεδα της Γαλλίας έχει αρχίσει και κάποιες ομάδες θεωρητικά προβάλλουν ως τα φαβορί και άλλες παρουσιάζονται ως τα αουτσάιντερ της διοργάνωσης.



Η γηπεδούχος Γαλλία, παρά το σκάνδαλο Μπενζεμά – Βαλμπουενά, παρά τις κατηγορίες για ρατσιστική συμπεριφορά κατά του Ντεσάμπ και παρά τους τραυματισμούς, ειδικά στην άμυνα, μπορεί να

κατακτήσει το Euro. Και αυτό γιατί έχει κρατήσει το βασικό της κορμό, όπως τους Λορίς, Ματουιντί και Γκριεζμάν που παίζουν σε μεγάλους ευρωπαϊκούς συλλόγους. Επόμενος και πιο βασικός λόγος είναι πως η διοργάνωση διεξάγεται στη Γαλλία, όπως το 1984 όταν και θριάμβευσε η παρέα του Πλατινί αλλά και το 1998 με την αρμάδα του Ζινεντίν Ζιντάν.

Η Ισπανία, μετά από την άθλια εμφάνιση στο παγκόσμιο κύπελλο της Βραζιλίας, θα προσπαθήσει να δείξει στα γήπεδα της Γαλλίας πως δεν είναι τελειωμένη. Η «φούρια ρόχα» θα βρεθεί στη διοργάνωση χωρίς παίκτες που άφησαν το στίγμα τους, όπως οι Τσάβι, Πουγιούλ και Καθόρλα. Έχει όμως νέους ταλαντούχους ποδοσφαιριστές που θέλουν να δείξουν τις ικανότητές τους. Μοράτα και Νολίτο είναι δύο εξ αυτών. Εκτός αυτού, οι Ισπανοί κυνηγούν ένα ιστορικό ρεκόρ, να κερδίσουν το Euro για τρίτη συνεχόμενη φορά.

Η Γερμανία αποτελεί επίσης ένα από τα φαβορί της διοργάνωσης, και μαζί με την Ισπανία είναι η ομάδα που έχει κατακτήσει τρία ευρωπαϊκά τρόπαια. Ωστόσο, η τελευταία τους κατάκτηση ήταν πριν από 20 χρόνια στα γήπεδα της Αγγλίας. Αγωνιστικά η ομάδα του Γιοακίμ Λεβ αποτελεί ένα πανίσχυρο σύνολο, ικανό να φτάσει στην κατάκτηση του τροπαίου.

Οι Ιταλοί δεν θεωρούνται φαβορί στη διοργάνωση αλλά συγκαταλέγονται στα αουτσάιντερ που αν κατακτήσουν το τρόπαιο δεν θα αποτελέσει έκπληξη. Οι απουσίες των Βεράτι και Μαρκίζιο είναι σημαντικές, όμως η ομάδα έχει παίκτες με μεγάλη εμπειρία, ξεκινώντας από τον Μπουφόν, αλλά και ταλαντούχους παίκτες, όπως ο Ινσίνιε της Νάπολι. Επίσης, υπάρχει το πάθος για εκδίκηση, για τον προ τετραετίας τελικό στο Κίεβο απέναντι στην Ισπανία αλλά ιδιαίτερα για αυτόν του 2000 που έχασαν στην παράταση από τη Γαλλία.

Η Αγγλία, με μέσο όρο ηλικία τα 25 χρόνια έχει τη νεότερη εθνική ομάδα στην ιστορία της. Διαθέτει ένα δυναμικό σύνολο γεμάτο ενέργεια, με τους Ντέλε Άλι, Χάρι Κέιν και Τζέιμι Βάρντι να ξεχωρίζουν και τους Γουέιν Ρούνεϊ και Τζέιμς Μίλνερ να προσφέρουν εμπειρία. Η προσπάθεια είναι να βάλει τέλος στα 50 χρόνια αναμονής για έναν διεθνή τίτλο. Φέτος μπορεί να τα καταφέρει και το συναίσθημα που επικρατεί είναι πως μετά την κατάκτηση της Πρέμιερ Λιγκ από τη Λέστερ, όλα είναι πιθανά. Είναι επίσης από τα αουτσάιντερ που μπορούν να κάνουν τη διαφορά και να φτάσουν ψηλά.

Τη διάκριση στα γήπεδα της Γαλλίας θα επιδιώξει η Πορτογαλία καθώς τα τελευταία είκοσι χρόνια πάντα έφτανε στα προημιτελικά των Euro. Η ομάδα του Φερνάντο Σάντος είναι έμπειρη, ειδικά στην άμυνα, όμως υπάρχουν και νεαροί ποδοσφαιριστές στα χαφ, όπως ο Ζοάο Μάριο, ο Αντρές Γκόμες και ο Ρενάτο Σάντσες. Στην επίθεση όλα στηρίζονται πάνω στον Κριστιάνο Ρονάλντο και αν εμφανιστεί έτοιμος, παρά την εξαντλητική σεζόν που είχε, η Πορτογαλία μπορεί να κάνει όνειρα.

Στην Εθνική Ρωσίας, το σλόγκαν είναι ένας για όλους και όλοι για έναν. Ο Λεονίντ Σλούτσκι δεν διαθέτει σταρ κορυφαίου επιπέδου άλλα έχει ένα δυνατό σύνολο που διακρίνεται για τα ψυχικά του αποθέματα στα δύσκολα. Πριν από το τουρνουά οι Ρώσοι έχασαν τους Τζαγκόεφ και Ντενίσοφ με τραυματισμούς, και οι δύο παίκτες της μεσαίας γραμμής. Είναι αουτσάιντερ και αν προχωρήσει πέραν των προημιτελικών θα αποτελέσει έκπληξη.

Η Ουκρανία δεν είναι εκ των φαβορί αλλά έχει το ταλέντο να αποτελέσει την έκπληξη των τελικών και να αναγκάσει τους Ευρωπαίους φιλάθλους να μάθουν ονόματα κι άλλων Ουκρανών παικτών, εκτός των διάσημων Κονοπλιάνκα και Γιαρμολένκο. Στην περίπτωση της Ουκρανίας ισχύει ότι και με τη Ρωσία, δηλαδή αν προχωρήσει πέραν από τα προημιτελικά θα έχει κάνει τη διαφορά.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα