Euobserver:Θετικά τα αποτελέσματα συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας

Η Κομισιόν και η Τουρκία, στο πλαίσιο των συζητήσεων που διεξήχθησαν στο Συμβούλιο της Ευρώπης και μία μέρα πριν τη δημοσιοποίηση της πρώτης αξιολόγησης της συμφωνίας για το μεταναστευτικό, εξήραν τα αποτελέσματά της, ως προς την καταπολέμηση του δικτύου των διακινητών και τη μείωση των μεταναστευτικών ροών, σύμφωνα με τον Euobserver.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός, σύμφωνα με το ενημερωτικό δίκτυο, στην ομιλία του επέμεινε ότι η Τουρκία έχει εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις της, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι δεν έχουν ακόμα ληφθεί τα 3 δις ευρώ

που υποσχέθηκε η ΕΕ.

Ο Jean-Claude Juncker από τη μεριά του επέμεινε ότι η συμφωνία σέβεται το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο, δηλώνοντας δυσαρεστημένος με την κριτική που ασκείται. Για το ζήτημα της απελευθέρωσης των θεωρήσεων, ο Πρόεδρος της Κομισιόν επεσήμανε ότι η Τουρκία δεν θα πρέπει να υπολογίζει σε ειδική μεταχείριση, αφού είναι πρώτα αναγκαίο να εκπληρωθούν όλα τα κριτήρια που έχουν εναπομείνει.

Καταλήγοντας, το δημοσίευμα αναφέρεται σε δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Recep Tayyip Erdogan σε οπαδούς του χθες στην Άγκυρα ότι η ΕΕ χρειάζεται την Τουρκία περισσότερο από ό,τι η Τουρκία την ΕΕ. Ο ίδιος κατήγγειλε ως προκλητική την έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου που δημοσιοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με την οποία η Άγκυρα απομακρύνεται από τη δημοκρατία, για το λόγο ότι δεν επαινεί την Τουρκία για τη φιλοξενία προσφύγων από τη Συρία και το Ιράκ.

Την ίδια ώρα, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέρει ότι η Τουρκία εμπόδισε την είσοδο Σύρων προσφύγων, έπειτα από επιδρομή τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους την προηγούμενη εβδομάδα σε στρατόπεδα σε «ασφαλή ζώνη» στα σύνορα από την πλευρά της Συρίας. Το Ikdah, σημειώνει ο Euobserver, ένα από τα στρατόπεδα που δέχθηκαν επίθεση, βρίσκεται μόλις νότια της τουρκικής πόλης Gaziantep, όπου το Σάββατο 23 Απριλίου θα συναντηθούν οι Angela Merkel, Donald Tusk και FransTimmermans με τις τουρκικές αρχές για να συζητήσουν για τα χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ έργα.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός, συνεχίζει το δημοσίευμα, στο πλαίσιο της ομιλίας του χθες στο Συμβούλιο της Ευρώπης, διέψευσε τις αναφορές ανθρωπιστικών οργανώσεων ότι Σύριοι επαναπροωθούνται στη Συρία από την τουρκική συνοριακή αστυνομία, σε ορισμένες δε περιπτώσεις υπό την απειλή όπλου. Ο ίδιος μάλιστα τόνισε χαρακτηριστικά ότι αν διεξάγονταν σε παγκόσμιο επίπεδο εξετάσεις για επίδειξη ανθρωπιάς, η Τουρκία θα ήταν η μόνη χώρα που θα πέρναγε.

Από την άλλη μεριά, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ισχυρίζεται ότι η Τουρκία σφραγίζει το ένα τρίτο των 911 χλμ συνόρων της με τη Συρία, χτίζοντας τοίχο τριών μέτρων, δίπλα στο στρατόπεδο Ikdah, στο οποίο μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια ΜΚΟ, δεν έχουν διατεθεί καθόλου χρήματα από την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα