Eπιστολή με παραλήπτη τον Μπαν μετά τις τουρκικές προκλήσεις

Σχέδιο δράσης εκπονεί το Υπουργείο Εξωτερικών για την αντιμετώπιση των νέων τουρκικών απειλών σχετικά με τον Γ γύρο αδειοδότησης στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ως πρώτη αντίδραση επιστολή θα διαβιβαστεί προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και σε όλα τα μέλη του ΣΑ των ΗΕ, διά της οποίας θα παρουσιάζεται η κατάσταση και θα καταγγέλλεται το νέο ρεσιτάλ προκλητικότητας της Τουρκίας.

Ως επόμενο βήμα, σε περίπτωση «θερμού» επεισοδίου με νέες παραβιάσεις της κυπριακής ΑΟΖ,

η Λευκωσία θα επιδιώξει την εμπλοκή και της Ε.Ε.

Σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει πως η Κυπριακή Δημοκρατία, μέλος των ΗΕ και της ΕΕ, ασκεί πλήρως, όπως κάθε άλλο κράτος μέλος της διεθνούς κοινότητας, όλα τα κυριαρχικά της δικαιώματα, που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων των κυριαρχικών δικαιωμάτων

επί της ΑΟΖ και της Υφαλοκρηπίδας της, όπως αυτά διασφαλίζονται από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Οι δηλώσεις του Εκπροσώπου Τύπου του τουρκικού Υπουργείο Εξωτερικών, σχετικά με τον Γ' γύρο αδειοδότησης και το τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ, προσθέτει η ανακοίνωση, αποτελούν επανάληψη γνωστών απαράδεκτων και νομικά αβάσιμων θέσεων της Τουρκίας και έκφραση της προκλητικής και αποσταθεροποιητικής της στάσης.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, αναφέρει, είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα κυριαρχικά δικαιώματά της, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα, που της παρέχει το διεθνές δίκαιο. Αν η Τουρκία, σημειώνει, αμφισβητεί τα δικαιώματα αυτά, δεν έχει παρά να προσφύγει ειρηνικά στα προβλεπόμενα διεθνή ένδικα μέσα.

Το ενδιαφέρον, που έχει επιδειχθεί από σημαντικότατες πετρελαϊκές εταιρείες για τα προς αδειοδότηση τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ, συμπεριλαμβανομένου του τεμαχίου 6, αποτελεί, τονίζει η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, την καλύτερη απάντηση στις τουρκικές διεκδικήσεις.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών καταλήγει, τονίζοντας, ότι η Τουρκία θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι διατεθειμένη να αναστείλει την άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων και ότι ο συνεχιζόμενος διάλογος για διευθέτηση του Κυπριακού δεν συνδέεται, με οποιοδήποτε τρόπο, με την άσκηση των δικαιωμάτων αυτών.

Keywords
Τυχαία Θέματα