Eνισχύεται το προσωπικό της Ομάδας Άμεσης Παρέμβασης

Οι δράσεις και τα προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για την πρόληψη και τη διαχείριση της αντικοινωνικής συμπεριφοράς και της βίας στα σχολεία, παρουσιάστηκαν σήμερα σε δημοσιογραφική διάσκεψη, στην παρουσία του πολιτικού προϊστάμενου του Υπουργείου, Κώστα Καδή.

Στη διάσκεψη παρευρέθηκε και κατάθεσε μία εμπειρία ζωής, ο μαθητής του Λυκείου Αγίου Ιωάννη της χρονιάς 2015 – 2016 και τώρα στρατιώτης Παναγιώτης Γιάγκου.

Όπως είπε ο κ. Γιάγκου, «εμείς ήμασταν μαθητές, ασυμβίβαστοι προς το σύστημα,

διότι νιώθαμε την αδικία που γινόταν λόγω της αξιολόγησης ή το πώς γινόταν το μάθημα”, ενώ αναφέρθηκε και σε αντιπαραθέσεις με τους καθηγητές. Τη χρονιά 2014-2015, ήρθε η Ομάδα Άμεσης Παρέμβασης και πρωτογνωρίσαμε το πρόγραμμα, ενώ στη συνέχεια είδαμε ότι υπήρχαν άνθρωποι που πραγματικά νοιάζονταν για εμάς και άνθρωποι, είπε.

Αρχίσαμε σιγά – σιγά να εντασσόμαστε και εμείς στην κοινωνία του σχολείου, να αποδεχόμαστε ο ένας τον άλλο και να σεβόμαστε τους εαυτούς μας, ενώ ξεκινήσαμε να παίρνουμε μέρος σε διάφορες δραστηριότητες οι οποίες κάλυπταν τα ενδιαφέροντα μας, ανέφερε. Μέσα από το πρόγραμμα γνωρίσαμε και τι πάει να πει να σέβεσαι τον άνθρωπο και μάθαμε ότι δεν υπάρχουν όρια και πάντα μπορείς να ξεπεράσεις τα όρια σου για να φτάσεις ακόμα πιο ψηλά, είπε και ευχήθηκε και άλλοι μαθητές να περάσουν μέσα από αυτή τη διαδικασία.

Σε χαιρετισμό του, ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι έχοντας επίγνωση των σοβαρών, αρνητικών επιπτώσεων που προκύπτουν από τη βία και από την αντικοινωνική συμπεριφορά μεταξύ των μαθητών, αλλά και της ανάγκης για αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού έχει δημιουργήσει μια σειρά από μηχανισμούς και εξειδικευμένα προγράμματα.

Τα προγράμματα αυτά, συνέχισε, εφαρμόζονται συστηματικά και συντονισμένα από τις διευθύνσεις δημοτικής, μέσης γενικής, μέσης τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης, καθώς και από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο που συνεργάζονται στενά με τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου, δηλαδή την Υπηρεσία Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας, την Υπηρεσία Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής, την Ομάδα Άμεσης Παρέμβασης και το Παρατηρητήριο για τη Βία.

“Τα προγράμματα αυτά στοχεύουν στην ενδυνάμωση των μαθητών και στην καλλιέργεια πεποιθήσεων, συναισθηματικών και κοινωνικών δεξιοτήτων που προάγουν την εκδήλωση θετικής, κοινωνικής και προσαρμοστικής συμπεριφοράς. Οποιαδήποτε στιγμή, κριθεί απαραίτητο και αναγκαίο, μια επιστημονική μονάδα με εξειδικευμένο προσωπικό ανταποκρίνεται άμεσα στο κάλεσμα των σχολικών μας μονάδων, ώστε να συμβάλει στην ορθή διαχείριση δυσάρεστων φαινομένων που επηρεάζουν την ομαλή λειτουργία της», συμπλήρωσε.

Βασικός άξονας, είπε ο κ. Καδής, της στρατηγικής του ΥΠΠ είναι η ενεργοποίηση και η παράλληλη στήριξη κάθε σχολείου, ώστε να αναπτύσσει και να εφαρμόζει σχέδια, αξιολογημένα προγράμματα και δράσεις αγωγής υγείας και πρόληψης της παραβατικότητας τα οποία να είναι αποδεκτά από τους μαθητές και το προσωπικό του σχολείου και να ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες τους.

«Παράλληλα, τα σχολεία ενθαρρύνονται να αξιοποιούν ευκαιρίες συνεργασίας με τους γονείς, την τοπική κοινότητα και άλλους φορείς. Αξιόλογες είναι οι προσπάθειες που αναπτύσσονται με πρωτοβουλία των ίδιων των εκπαιδευτικών, κάποιες εκ των οποίων διακρίνονται και βραβεύονται κάθε χρόνο από το Υπουργείου Δικαιοσύνης και το Υπουργείο Παιδείας. Το Υπουργείο Παιδείας μας δίνει ιδιαίτερη σημασία στη συνεχή εκπαίδευση και ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών, ώστε να είναι σε θέση να αναγνωρίζουν, να προλαμβάνουν και να διαχειρίζονται έγκαιρα την αντικοινωνική συμπεριφορά και τη βία στο σχολείο,” πρόσθεσε.

Ο κ. Καδής είπε ότι από φέτος, ανταποκρινόμενοι στην ανάγκη για μεγαλύτερη στήριξη των σχολείων μας, ενισχύουν το προσωπικό της Ομάδας Άμεσης Παρέμβασης με εκπαιδευτικούς και ψυχολόγους και στελεχώνουν με επιπλέον προσωπικό το Παρατηρητήριο ενάντια στη Βία, ώστε να αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, συμπεριλαμβανομένης της μέτρησης της έκτασης και των μορφών βίας στο σχολείο σε τακτική βάση.

«Καινοτομία, επίσης, αποτελεί και η σύσταση ομάδας εκπαιδευτικών που θα στηρίζει τα Δημοτικά Σχολεία, υλοποιώντας τα συγκεκριμένα προγράμματα και πολιτικές του Υπουργείου. Παράλληλα, το Υπουργείο Παιδείας προχώρησε στην αναθεώρηση των Κανονισμών Λειτουργίας των Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αναθεώρησης των Κανονισμών Λειτουργίας Σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης. Το γεγονός αυτό αναμένεται ότι θα συμβάλει στην ενδυνάμωση των σχολείων μας, ώστε να διαχειρίζονται την αντικοινωνική συμπεριφορά των μαθητών. Παράλληλα, θα θεσμοθετηθεί η ανάληψη της ευθύνης των γονιών για τυχόν αντικοινωνική συμπεριφορά των παιδιών τους στον χώρο του σχολείου, με στόχο την αποτελεσματικότερη συνεργασία τους με τη Διεύθυνση και τους εκπαιδευτικούς για ουσιαστική στήριξη και ευημερία των παιδιών τους», ανέφερε.

«Η Εθνική Στρατηγική αναμένεται να περιλαμβάνει συγκεκριμένους στόχους και δράσεις, που θα αναληφθούν από τα ενδιαφερόμενα μέλη, ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική η υφιστάμενη διαχείριση της αντικοινωνικής συμπεριφοράς. Το Υπουργείο Παιδείας τα τελευταία χρόνια θέτει υπό έμφαση στόχους που σχετίζονται με την πρόληψη και τη μείωση της βίας, στη βάση των οποίων τα σχολεία καλούνται να αναπτύξουν ποικίλες δράσεις. Συγκεκριμένα, ο δεύτερος υπό έμφαση στόχος του Υπουργείου Παιδείας, που επαναλαμβάνεται για δεύτερη σχολική χρονιά, τονίζει την ανάγκη για «ευαισθητοποίηση των μαθητών κατά του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας και προώθηση της ισότητας και του σεβασμού», σημείωσε.

«Βασική επιδίωξή μας είναι οι μαθητές μας να απολαμβάνουν χαρούμενοι και αισιόδοξοι το αναφαίρετο δικαίωμα στην εκπαίδευση και να εισπράττουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα πολλαπλά αγαθά της μάθησης, ώστε να εξελιχτούν με τη σειρά τους σε υγιή, ωφέλιμα και χρήσιμα μέλη της κοινωνίας», συμπλήρωσε.

Ο υπεύθυνος της Ομάδας Άμεσης Παρέμβασης και του Παρατηρητηρίου για τη Βία στα σχολεία, παρουσιάζοντας τα προγράμματα είπε πως εφαρμόζονται, μεταξύ άλλων, το Πρόγραμμα ΔΑΦΝΗ ΙΙΙ, το Πρόγραμμα συναισθηματικής και κοινωνικής αγωγής και διευκόλυνσης της μετάβασης από το Δημοτικό Σχολείο στο Γυμνάσιο, το Πρόγραμμα «Ο κύκλος της Υποστήριξης» και το Πρόγραμμα «Επικοινωνία στην Οικογένεια».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα