Eνδυνάμωση των σχέσεων Ελλάδας-Κίνας

Συνάντηση με τον Κινέζο ομόλογό του Γουάνγκ Γι είχε σήμερα στην Αθήνα, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Στις κοινές δηλώσεις των δύο Υπουργών, ο κ. Κοτζιάς, αφού επισήμανε ότι φέτος ολοκληρώνονται 45 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας και Κίνας και 11 χρόνια από την στρατηγική εταιρικής σχέσης ανάμεσα στις δύο χώρες, τόνισε, μεταξύ άλλων: «Σήμερα, έχουμε μια στρατηγική συνεργασία που εκφράζεται και στην υποστήριξη που η Ελλάδα

δίνει - με το μικρό της μέγεθος, αλλά σημαντικό- στην πολιτική του σχεδίου «Μια Ζώνη/ Ένας Δρόμος», που είναι μια πολιτική που εκφράζει αυτό που ονόμασε ο Πρόεδρος της Κίνας ως το ‘κινεζικό όνειρο’».

Είναι η Κίνα, σήμερα, πρόσθεσε, «μια χώρα όχι μόνο σε άνοδο, αλλά είναι μια χώρα που μέσα από τέτοιου είδους σχέδια δείχνει ότι έχει όραμα και στρατηγική αντίληψη για έναν κόσμο σταθερότητας και ειρήνης, έτσι όπως τον θέλει και η Ελλάδα».

Οι δυο Υπουργοί στην κατ’ ιδίαν συνάντησή τους συζήτησαν ιδιαίτερα για τις πολιτιστικές, επιμορφωτικές, εκπαιδευτικές και οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, για την ναυτιλία, το εμπόριο και τον τουρισμό, καθώς και «για τη σημασία που έχει το λιμάνι του Πειραιά και οι επενδύσεις της Cosco».

Ο κ. Γουάνγκ Γι βρίσκεται στην Αθήνα για την πρώτη υπουργική διάσκεψη του Φόρουμ των Αρχαίων Πολιτισμών, οι εργασίες του οποίου ξεκινούν αύριο στην ελληνική πρωτεύουσα.

Πηγή: AΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα