Eκτίθεται πριν την δημοπρασία η παλαιότερη Εβραϊκή Βίβλος

Η παλαιότερη γνωστή και σχεδόν πλήρης Εβραϊκή Βίβλος εκτίθεται στο Ισραήλ για μια βδομάδα πριν βγει στο σφυρί στην Νέα Υόρκη.

Ο λεγόμενος Codex Sassoon είναι ένας από τους δύο μόνο κώδικες, ή χειρόγραφα, που περιέχει και τα 24 βιβλία της Εβραϊκής Βίβλου, της Χριστιανικής Παλαιάς Διαθήκης, και έχει επιβιώσει στη σύγχρονη εποχή.

Υπολογίζεται ότι είναι 1.100 ετών.

Η  Σιαρόν Μίντζ, ειδική στα εβραϊκά κείμενα στον οίκο Sotheby's, είπε ότι η χρονολόγηση με άνθρακα και άλλες μορφές ανάλυσης έδειξαν

ότι ο Codex Sassoon γράφτηκε γύρω στο 900 μ.Χ., είτε στην γη του Ισραήλ, είτε στην Συρία.

Μια πράξη δείχνει ότι το βιβλίο πουλήθηκε το 1000 μ.Χ., και ο κώδικας στην συνέχεια κρατήθηκε σε μια συναγωγή στην σημερινή βορειοανατολική Συρία, μέχρι περίπου το 1400, είπε η Μιντζ.

Ανέφερε ότι το χειρόγραφο στη συνέχεια εξαφανίζεται για περίπου 500 χρόνια και εμφανίζεται ξανά το 1929, όταν προσφέρθηκε προς πώληση στον David Solomon Sassoon, έναν από τους μεγαλύτερους συλλέκτες εβραϊκών χειρογράφων.

Σύμφωνα με τον οίκο Sotheby's, ο Codex Sassoon είναι σημαντικά πιο ολοκληρωμένος από τον Κώδικα του Χαλεπίου, που χρονολογείται στην ίδια εποχή.

Ο Codex Sassoon έχει πολιτιστική σημασία πέρα από την γλωσσική και ιστορική του αξία, δήλωσε η Ορίτ Σιαχάμ Γκόβερ, επιμελήτρια του Μουσείου Εβραϊκού Λαού ANU.

«Η Βίβλος διαδραματίζει κεντρικό ρόλο για κάθε άτομο με έστω μια ‘φευγαλέα’ σύνδεση με τον δυτικό πολιτισμό, και αυτή είναι η πρώτη Βίβλος που επέζησε της ιστορίας», είπε.

Είπε ότι αυτή η έκθεση του χειρόγραφου στο Μουσείο είναι σπάνια και συγκινητική, καθώς είναι μόλις η δεύτερη φορά στην σύγχρονη ιστορία που ο κώδικας θα εκτεθεί δημόσια, και η πρώτη στο Ισραήλ.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Eκτίθεται, Εβραϊκή Βίβλος,Ektithetai, evraiki vivlos