Eγκαίνια έκθεσης για την κυπριακή αρχαιολογία στο Βερολίνο

Τελέσθηκαν την περασμένη βδομάδα στο Νέο Μουσείο του Βερολίνου τα εγκαίνια της έκθεσης «Ανάμεσα στους βασιλικούς τάφους και το ενεχυροδανειστήριο - Max Ohnefalsch-Richter (1850-1917) και η αρχαιολογία της Κύπρου» επ΄ ευκαιρία της 100ης επετείου από τον θάνατο του Γερμανού αρχαιολόγου. Η έκθεση/έρευνα θα παραμείνει στην Κυπριακή Πτέρυγα μέχρι και τις 4 Μαρτίου 2018.

Σε δελτίο Τύπου που στάληκε σήμερα στα ΜΜΕ, αναφέρεται ότι η έκθεση, που παρουσιάζει βασικά τα αποτελέσματα έρευνας του

Ινστιτούτου αρχαιολογίας Winckelmann του Πανεπιστημίου Humboldt του Βερολίνου, πραγματοποιήθηκε από το εν λόγω Ινστιτούτο σε συνεργασία με το Μουσείο Προϊστορίας και Πρώιμης ιστορίας (Museum für Vor- und Frühgeschichte) και με τη Συλλογή Αρχαιοτήτων των Κρατικών Μουσείων του Βερολίνου (Antikensammlung der Staatlichen Museen zu Berlin) καθώς, επίσης, και με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Βερολίνο.

Oι ανασκαφές του Max Ohnefalsch-Richter στην Κύπρο περί τα τέλη του 19ου αιώνα συνέβαλαν στη δημιουργία της συλλογής κυπριακών αρχαιοτήτων που εκτίθεται μόνιμα και κατέχει μια εξέχουσα θέση στο Νέο Μουσείο στην «Κυπριακή Πτέρυγα» (Zypern Saal). Θεωρείται μια από της σημαντικότερες κυπριακές συλλογές ανά το παγκόσμιο.

Η έκθεση/έρευνα παρουσιάζεται στην «Κυπριακή Πτέρυγα» του Νέου Μουσείου και εντοπίζει τα στάδια της ζωής και του έργου του ερευνητή της Κύπρου Max Ohnefalsch-Richter - ανάμεσα στους αρχαιολογικούς θησαυρούς που ανακάλυψε στο νησί.

Στην εκδήλωση την οποία παρακολούθησαν περίπου 250 θεατές, μεταξύ αυτών υψηλόβαθμοι του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών, αντιπρόσωποι Πρεσβειών, ακαδημαϊκοί και δημοσιογράφοι, απηύθυναν χαιρετισμούς ο Πρέσβης της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Γερμανία Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου, ο Διευθυντής του Μουσείου Προϊστορίας και Πρώιμης ιστορίας, Prof. Dr. Matthias Wemhoff και ο καθηγητής κλασσικής αρχαιολογίας του Winckelmann Institut του Πανεπιστημίου Humboldt του Βερολίνου, Prof. Dr. Stefan G. Schmid.

To καλλιτεχνικό πρόγραμμα της εκδήλωσης ανέλαβε και διοργάνωσε το Πολιτιστικό Γραφείο της Κυπριακής Πρεσβείας στο Βερολίνο. Παρουσιάστηκαν χορικά από την «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή καθώς, επίσης, και από τη «Λυσιστράτη» και τις «΄Ορνιθες» του Αριστοφάνη. Ο χορός συνοδευόταν στο πιάνο από το συνθέτη/πιανίστα Σάββα Σάββα.

Συμμετείχαν οι ηθοποιοί Χριστιάνα Πιερή, ΄Ελενα Οροκλινιότη, Χριστίνα Γαβριηλίδου, Δέσποινα Κατσαντώνη και Μιχαελίνα Σουγκάρη από τη δραματική σχολή Βλαδίμηρου Καυκαρίδη.

Στην Κυπριακή Πτέρυγα, επίσης, η Κύπρια χορογράφος, χορεύτρια και performance artist Έλενα Αντωνίου παρουσίαζε τη μακράς διαρκείας περφόρμανς «In Situ» από τις 30 Νοεμβρίου μέχρι τις 2 Δεκεμβρίου, μια περφόρμανς που διήρκησε συνολικά 22 ώρες.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα