Dress code στην κυπριακή Βουλή - Ποιά τα ευρωπαϊκά πρότυπα;

Την εφαρμογή αυστηρών κανονισμών της Βουλής και καινοτομίες στη λειτουργία των εργασιών, εξήγγειλε ο νέος Πρόεδρος, Δημήτρης Συλλούρης.

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός, ότι θα συζητηθεί η θέσπιση ενδυματολογικού κώδικα στη Βουλή ο οποίος θα βασίζεται σε πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών κοινοβουλίων.

Ποιο είναι το dress code ενός βουλευτή;

Επιχειρήσαμε να βρούμε τις ενδυματολογικές οδηγίες προς βουλευτές σε διάφορα Κοινοβούλια του κόσμου.

Στην

Ελλάδα…

Στη Βουλή των Ελλήνων, οι παράξενες και προκλητικές ενδυματολογικές επιλογές κατά καιρούς, απασχόλησαν ακόμη και την Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής. Ωστόσο το casual ντύσιμο των βουλευτών τους τελευταίους μήνες, είναι σύνηθες αφού στα έδρανα των κοινοβουλευτικών επιτροπών η εκπροσώπηση γίνεται, κυρίως, από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που είναι θα λέγαμε πιο χαλαροί ενδυματολογικά.

Παρότι στον Κανονισμό της Βουλής, άρθρο 75, ορίζονται οι υποχρεώσεις των βουλευτών στις συνεδριάσεις, οι οποίοι συγκεκριμένα οφείλουν «να εμφανίζονται και να συμπεριφέρονται με τρόπο που να ανταποκρίνεται προς την σοβαρότητα του επιτελούμενου έργου και να συμβάλλουν καθένας ατομικά στην ευπρεπή εμφάνιση της Βουλής», στο ελληνικό Κοινοβούλιο, επίσημος ενδυματολογικός κώδικας δεν υπήρξε ποτέ.

Ωστόσο εθιμοτυπικά εφαρμοζόταν ένας βασικός κανόνας, σύμφωνα με το οποίον, για παράδειγμα, δεν επιτρεπόταν να παρευρίσκεται στις συνεδριάσεις της Ολομέλειας της Βουλής, βουλευτής που δεν φορούσε σακάκι.

Στη Σκωτία…

Το Κοινοβούλιο της Σκωτίας, έχει θεσπίσει πολύ αυστηρούς κώδικες ενδυμασίας. Οι άντρες πρέπει να φοράνε πουκάμισο και γραβάτα, ενώ οι γυναίκες να φοράνε ταγιέρ.

Το Κοινοβούλιο, απαγορεύει στους βουλευτές να φοράνε T-shirts και ειδικά αν σε αυτά αναγράφονται συνθήματα. Ωστόσο, δεν θα αποκλείονται από τις συνεδριάσεις αλλά από το δικαίωμα στη συζήτηση.

Αυστηροί οι κανόνες συμπεριφοράς

Το κοινοβούλιο της Σκωτίας, έχει θεσπίσει αυστηρούς κανονισμούς συμπεριφοράς των βουλευτών και έχει θεσπίσει λεξιλόγιο που περιλαμβάνεται στην αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά.

Απαγορεύονται ειδικά οι λέξεις «Ψεύτης» και «Υποκριτής». Αν όμως κάποιος ξεστομίσει μερικές από τις λέξεις που απαγορεύονται στο Κοινοβούλιο, τότε θα πρέπει να τις αποσύρουν και να απολογηθούν.

Στο Λονδίνο….

Η Βουλή των Κοινοτήτων και η Βουλή των Λόρδων αποτελούνται από ένα «φυτώριο» κανόνων των διαδικασιών και φυσικά σε αυτούς περιλαμβάνονται αυστηρές οδηγίες προς τα μέλη τους.

Παραδοσιακά, ο Πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων, ήταν πάντα ντυμένος με ένα τελετουργικό μαύρο ράσο, το οποίο εγκαταλείφθηκε από τον John Bercow όταν ανέλαβε τη θέση το 2010, ο οποίος προτίμησε ένα κοστούμι με γραβάτα το οποίο φαινόταν διακριτικά πίσω από το μαύρο ράσο.

Οι βουλευτές, πρέπει να φοράνε κοστούμια και ταγιέρ πρέπει ενώ απαγορεύονται οι στολές στρατιωτικών ή αστυνομικών.

Το 2013 η βουλευτής των Πρασίνων Caroline Lucas, θεωρήθηκε ότι πρόσβαλε τη Βουλή όταν φορώντας ένα t-shirt που έγραφε "No More Page Three" ζήτησε το λόγο στο κοινοβούλιο.

Παρ’ όλα αυτά υπήρξαν κατά καιρούς εκκλήσεις από ορισμένους βουλευτές για μια λιγότερο επίσημη ενδυμασία στη Βουλή.

Ο βουλευτής των Εργατικών Kevin Brennan, πρότεινε κατά το 2002 την ιδέα να υιοθετηθεί στο κοινοβούλιο το casual dress code κάθε Πέμπτη. Το καλοκαίρι του 2014 ο συντηρητικός βουλευτής ο Henry Smith έκανε έκκληση μέσω του twitter του λόγω καύσωνα να μπορέσουν οι βουλευτές να παρουσιαστούν στο κοινοβούλιο με αέρινα ρούχα.

Περιττό να πούμε ότι, καμία ιδέα δεν υιοθετήθηκε.

Υπάρχει dress code στο Ευρωκοινοβούλιο;

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο κάθε βουλευτής, είναι ελεύθερος να εκφράσει το δικό του στυλ, αρκεί να σέβεται τη συμβουλή που δίνεται στο εγχειρίδιο για τους εκπαιδευόμενους: «Δεν υπάρχει κανένας ιδιαίτερος ενδυματολογικός κώδικας Παρακαλώ βεβαιωθείτε, ωστόσο, ότι ακόμη κι αν φοράτε είναι τακτοποιημένο. και καθαρό ".

Είναι γεγονός ότι στους διαδρόμους του Ευρωκοινοβουλίου, φαίνεται ξεκάθαρα η ελευθερία έκφρασης της διαφορετικότητας του ατόμου.

Στους διαδρόμους, θα δει κανείς ανθρώπους με κοστούμια, με τζιν, πάνινα παπούτσια και φωτεινά χρώματα.

Follow @NatasaEvripidou

Keywords
Τυχαία Θέματα