«Derby della Capitale»: Λόγος ζωής, αιτία θανάτου!

Μια πόλη, δύο σύλλογοι, ένα από τα μεγαλύτερα ντέρμπι του πλανήτη. Ρόμα και Λάτσιο κοντράρονται σήμερα για 177η φορά στην ιστορία τους
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Η έκφραση «ντέρμπι μίσους» δεν θα μπορούσε να έχει πιο κυριολεκτική έννοια. Το μίσος των οπαδών για τον «αιώνιο» αντίπαλο ξεπερνά ακόμα και αυτή την παθολογική αγάπη για τη δικιά τους ομάδα. Πέραν της «Αιώνιας Πόλης» και του «Ολίμπικο», τίποτα άλλο δεν ενώνει τους φίλους των δύο ιστορικών συλλόγων. Ή, μάλλον, σχεδόν τίποτα…

Τα μεταξύ

τους ντέρμπι αποτελούν το σήμα κατατεθέν της «αιώνιας πόλης», αλλά, καμιά φορά, και αιτία θανάτου! Η σχέση μίσους δεν περιορίζεται σε επίπεδο οπαδών. Δεν ήταν λίγες οι φορές που Πρόεδροι, προπονητές και παίκτες των δύο συλλόγων ξεπέρασαν τις κόκκινες γραμμές και με ακραίες δηλώσεις έριξαν λάδι στη φωτιά. Μια φωτιά που καίει εδώ και 86 χρόνια. Από τότε δηλαδή που η Λάτσιο είπε «όχι» στην πρόταση του Μουσολίνι για ενοποίηση όλων των ομάδων της Ρώμης, με μοναδικό σκοπό να βάλει τέλος στην παντοκρατορία του Βορρά. Σήμερα, το «Ολίμπικο» φιλοξενεί το 177ο «Derby della Capitale» και εμείς θα θυμηθούμε κάποιες ξεχωριστές στιγμές ενός εκ των πιο φημισμένων ντέρμπι του πλανήτη.

Το «όχι» στον Μουσολίνι
Η κόντρα μίσους μεταξύ Λάτσιο και Ρόμα γεννήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ΄20. Με τη Societa Sportiva Lazio (S.S. Lazio) να μετρά ήδη 27 χρόνια ζωής (ιδρύθηκε το 1900), το 1927 κάνει την εμφάνισή της η Associazione Sportiva Roma (A.S. Roma), αποτέλεσμα συγχώνευσης τριών σωματείων της πόλης (Roman, Fortitudo και Alba-Audace). Σκοπός ήταν η δημιουργία μιας ισχυρής ομάδας, η οποία θα μπορούσε να ανταγωνιστεί τις ομάδες του Βορρά και η πρωτοβουλία ανήκε στο Φασιστικό Κόμμα, του οποίου ήταν επικεφαλής ο Μπενίτο Μουσολίνι (εμπνευστής ήταν το υψηλόβαθμο μέλος του κόμματος Ιτάλο Φόσκι).

Υποκινούμενη από τον γνωστό φασίστα Στρατηγό Τζόρτζιο Βακάρο (στενό συνεργάτη του Μουσολίνι), η Λάτσιο ήταν ο μοναδικός σύλλογος που αρνήθηκε την πρόσκληση για συγχώνευση από τον Ιταλό Δικτάτορα, ο οποίος -μέχρι τότε- δήλωνε οπαδός των «λατσιάλι»!

Ο πρώτος νεκρός
Οι ισορροπίες διαφοροποιήθηκαν και το σκηνικό άλλαξε ριζικά κάπου στα μέσα του περασμένου αιώνα. Μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο οι οπαδοί της Λάτσιο άρχισαν να ταυτίζονται περισσότερο με τον φασισμό, ενώ οι «τζιαλορόσι» έγιναν πιο δημοκρατικοί. Στην πορεία η πολιτική χροιά των ντέρμπι άρχισε να ξεθωριάζει. Όχι όμως το μίσος που έτρεφαν ο ένας για τον άλλον. Αντιθέτως, χρόνο με τον χρόνο γινόταν πιο έντονο. Αυτό κατέγραψε και η ιστορία.

Η Ιταλία θρήνησε τον πρώτο νεκρό οπαδό στα τέλη της δεκαετίας του ΄70. Όπως φαντάζεστε, αυτό έγινε σε ντέρμπι της «Αιώνιας Πόλης». Στις 28 Οκτωβρίου του 1979, ο οπαδός της Λάτσιο Βιτσένζο Παπαρέλι χτυπήθηκε στο μάτι από φωτοβολίδα που εκτοξεύτηκε με πιστόλι από το απέναντι πέταλο (απόσταση πέραν τον 150 μέτρων!) και λίγα λεπτά αργότερα άφησε την τελευταία του πνοή. Ο θάνατος του άτυχου οπαδού ήταν η αφορμή για να οδηγηθεί αυτή η σχέση μίσους σε άλλα, πολύ πιο επικίνδυνα επίπεδα.

Ψεύτικος συναγερμός
Αιματηρά επεισόδια είχαμε και στο πιο πρόσφατο παρελθόν. Στις 21 Μαρτίου του 2004 έπεσε σήμα στις εξέδρες ότι νεαρός οπαδός της Ρόμα χτυπήθηκε θανάσιμα από αστυνομικό όχημα. Δεν χρειάστηκε παρά μόνο μερικά δευτερόλεπτα για να εξαπλωθεί η φήμη σε ολόκληρο το γήπεδο και σε μερικά λεπτά σε ολόκληρη τη χώρα. Ο συναγερμός αποδείχθηκε ψεύτικος. Ωστόσο, οι πρώτες ανακοινώσεις και οι αστυνομικές διαβεβαιώσεις από τα μεγάφωνα του σταδίου δεν ήταν αρκετές για να εξαλείψουν την αμφισβήτηση του κόσμου. Ο ίδιος ο Φραντσέσκο Τότι ζήτησε να διακοπεί ο αγώνας, όπως και έγινε. Το τι ακολούθησε δεν περιγράφεται. Το «Ολίμπικο» και οι γύρω δρόμοι μετατράπηκαν σε πεδίο μάχης. Δεκάδες συλλήψεις, εκατοντάδες τραυματίες (170 ήταν μόνο αστυνομικοί!) και λουτρά αίματος. Από καθαρή τύχη δεν έσβησε άλλη μια ζωή...

Η μάχη των πανό
Η μάχη μεταξύ των δύο πετάλων (Curva Sud και Curva Nord) δεν δίνεται μόνο σώμα με σώμα. Είναι και η μάχη της εξέδρας, της φωνής, των συνθημάτων και φυσικά των πανό. Σε ένα από τα τελευταία ντέρμπι του περασμένου αιώνα, οι οπαδοί της Λάτσιο ανάρτησαν πανό μήκους 50 μέτρων στο οποίο έγραψαν «το Άουσβιτς η πόλη σας, οι φούρνοι τα σπίτια σας».

Λίγα χρόνια αργότερα η οπαδοί της Ρόμα ανάρτησαν το εξής πανό: «είστε ομάδα προβάτων, την οποία ακολουθούν βοσκοί», για να απαντήσουν οι γνωστοί για τα ρατσιστικά τους αισθήματα στο αμέσως επόμενο παιχνίδι: «είστε ομάδα μαύρων, την οποία ακολουθούν Εβραίοι».

Ο «Γκάμπο» που ενώνει
Όπως έχετε αντιληφθεί, οι οπαδοί των δύο μεγάλων συλλόγων της Ρώμης μισούνται θανάσιμα. Είναι όμως κάποιες πολύ σπάνιες περιπτώσεις που επιδεικνύουν σεβασμό ο ένας για τον άλλον. Όπως έγινε πριν από τρία χρόνια, λίγες μέρες μετά τη δολοφονία του οπαδού της Λάτσιο Γαμπριέλ «Γκάμπο» Σάντρι από Ιταλό αστυνομικό, όταν οπαδοί της Ρόμα ανάρτησαν ένα τεράστιο πανό με το μήνυμα: «Στον γαλάζιο ουρανό ένα αστέρι λάμπει. Θα είσαι πάντα στις καρδιές μας. Γεια σου Γκάμπριελ».

Μυθικοί πανηγυρισμοί
«Derby della Capitale» δεν είναι μόνο οπαδική κόντρα, ξύλο, αίμα και θάνατος. Πρώτα και πάνω από όλα είναι ποδόσφαιρο. Σπουδαία παιχνίδια, ομηρικές μάχες, μοναδικές νίκες, ξεχωριστά γκολ, αμέτρητες αποβολές και απίστευτοι πανηγυρισμοί που έμειναν στην ιστορία. Πιο πρόσφατος ήταν ο πανηγυρισμός του Τότι τον περασμένο Ιανουάριο. Ο «capitano» σκόραρε δύο φορές σε εκείνο το ντέρμπι, μετατρέποντας το 2-0 σε 2-2. Στο δεύτερο γκολ έτρεξε μπροστά από το πέταλο των οπαδών της Ρόμα και μαζί του έτρεξε κι ο γυμναστής της ομάδας, από τον οποίο ζήτησε το κινητό του τηλέφωνο. Αφού το πήρε, γύρισε πλάτη στην εξέδρα και τράβηξε μία... ιστορική selfie, η οποία έκανε φυσικά τον γύρο του κόσμου.

Ο Τότι δεν πανηγύρισε μόνο μπροστά από την Curva Nord. Συχνά πυκνά το έκανε και μπροστά στην Curva Sud. Όπως το 1999, φορώντας το μπλουζάκι «σας… καθάρισα και πάλι».

Ένας από τους πιο διάσημους πανηγυρισμούς, ο οποίος έγινε κορεό αλλά και πόστερ στα δωμάτια μιας ολόκληρης γενιάς οπαδών της Λάτσιο, ήταν αυτός του Τζιόρτζο Κινάλια τον Μάρτιο του 1974 (λίγες εβδομάδες αργότερα η Λάτσιο κατακτούσε το σκουντέτο) με υψωμένο το δάχτυλο μπροστά από την Curva Sud. Αυτή την εικόνα μιμήθηκε ο Πάολο ντι Κάνιο το 1989, όπως και το 2005, μόνο που στη δεύτερη περίπτωση δεν ύψωσε το δάχτυλο μπροστά από τους φανατικούς οπαδούς αλλά τους χαιρέτισε φασιστικά.

Ξέρατε ότι...
...το πρώτο ντέρμπι διεξήχθη στις 8 Δεκεμβρίου του 1929, στο στάδιο της Ροντινέλα, με νικήτρια τη Ρόμα με 1-0, με τέρμα του αρχισκόρερ των «Ρωμαίων» Ροντόλφο Βολκ.

Η πρώτη νίκη της Λάτσιο ήρθε στις 23 Οκτωβρίου του 1932 (2-1), ενώ το πρώτο ντέρμπι στο «Ολίμπικο» (29 Νοεμβρίου 1953) έληξε χωρίς νικητή (1-1).

...το «Derby della Capitale» για 28η φορά στην ιστορία του διεξάγεται μήνα Νοέμβριο, με τις προηγούμενες 26 αναμετρήσεις να είναι όλες στο πλαίσιο της Serie A. Ο συνολικός απολογισμός είναι 5 νίκες για τη Λάτσιο, 9 για τη Ρόμα και 12 ισοπαλίες.

…o Βιντσέντσο Μοντέλα είναι ο μοναδικός παίκτης που έχει πετύχει 4 γκολ σε ένα παιχνίδι. Αυτό έγινε στις 10 Μαρτίου του 2002, στη νίκη της Ρόμα με 5-1!

... ο Σουηδός επιθετικός Άρνε Σέλμοσον είναι ο μοναδικός παίκτης που έχει σκοράρει σε ντέρμπι της «αιώνιας πόλης» με τη φανέλα και των δύο ομάδων (δεκαετία ΄80).

....με τα δύο γκολ που πέτυχε ο Τότι τον περασμένο Ιανουάριο έφτασε τον Ντίνο ντα Κόστα (Ρόμα) στην πρώτη θέση των σκόρερ στην ιστορία των ντέρμπι με 11 τέρματα.

Το εκπληκτικό για τον Ντα Κόστα είναι πως τα σημείωσε σε 8 συναπτά ματς, την περίοδο 1956-59!

Keywords
Τυχαία Θέματα