Day One: Ομοσπονδία στη βάση μεταβατικών περιόδων

Λόγω προβλημάτων στην εφαρμογή του κεκτημένου, οι Ελληνοκύπριοι θα κυβερνούν τον νότο και οι Τουρκοκύπριοι τον βορρά, όπου θα υιοθετηθεί ως επίσημο νόμισμα η τουρκική λίρα, αποκαλύπτει στο πρωτοσέλιδό της η Κυριακάτικη Σημερινή.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι Τουρκοκύπριοι δεν έπραξαν αρκετά για την εφαρμογή του κεκτημένου στα κατεχόμενα και δεν προλαβαίνουν ολοκληρωμένη εφαρμογή λύσης από την πρώτη μέρα. Ακόμη, εκτιμάται ότι ο βορράς θα προσαρτηθεί στην Τουρκία από οικονομικής, εμπορικής και νομισματικής άποψης.

Πρόβλημα στο κεκτημένο και στο ευρώ

Οι ανωτέρω διαπιστώσεις

υπάρχουν και γραπτώς υπό μορφή σημειωμάτων αξιολόγησης, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό στο Μον Πελεράν. Όπως διπλωματικές πηγές αναφέρουν, οι αξιολογήσεις στηρίζονται στα εξής δεδομένα:

Πρώτο, με βάση το Πρωτόκολλο 10 έχει ανασταλεί η εφαρμογή του Κοινοτικού Κεκτημένου στο βόρειο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου. Η εφαρμογή του απαιτεί ομοφωνία. Όπως διαπιστώνεται από τις τεχνοκρατικές ομάδες των Βρυξελλών, δεν έχει γίνει επαρκής πρόοδος από τουρκοκυπριακής πλευράς στην εναρμόνιση με το Κοινοτικό Κεκτημένο.

Επί τούτου δε, προστίθεται ότι το συντομότερο χρονικό διάστημα, εντός του οποίου θα ήταν δυνατή η διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων, το πιο αισιόδοξο σενάριο -όπως το χαρακτηρίζουν- είναι τα μέσα του 2017, για να προλάβουν οι εμπλεκόμενοι τη διεξαγωγή των Προεδρικών Εκλογών Φεβρουαρίου του 2018. Όμως, όπως εκτιμάται, αυτό το χρονικό διάστημα δεν είναι αρκετό για να εφαρμοστεί το Κοινοτικό Κεκτημένο στο βόρειο τμήμα της Κύπρου και οι τεχνοκρατικές υπηρεσίες των Βρυξελλών δεν μπορούν να παράσχουν εκείνη τη βοήθεια που χρειάζεται ο βορράς, επειδή εκτός των άλλων δεν έγιναν τα απαιτούμενα βήματα από τους Τουρκοκύπριους.

Δεύτερο, για τους ίδιους, καθώς και για επιπρόσθετους οικονομικούς και συναφείς τραπεζικούς λόγους, καθώς και ορθής λειτουργίας της αγοράς, δεν θα μπορεί να εφαρμοστεί το ευρώ από την πρώτη μέρα της λύσης (Day One) εάν αυτή προκύψει στα μέσα του 2017, όπως είναι σχεδιασμένο να συμβεί.

Περισσότερα στην Κυριακάτικη Σημερινή που κυκλοφορεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα