Cambridge Analytica/Facebook:Σκάνδαλο υποκλοπής-"Αθώα" κουίζ

Σκάνδαλο μεγατόνων ξέσπασε ανά το παγκόσμιο με θύματα 50 εκατομμύρια χρήστες του Facebook. Η Cambridge Analytica είναι μία βρετανική εταιρεία που ασχολείται με την ανάλυση δεδομένων.

Η εταιρεία συλλέγει τεράστιους όγκους δεδομένων από διάφορες πηγές – μεταξύ αυτών, δικές του δημοσκοπήσεις,

social media και πλατφόρμες όπως το Facebook που, με τη συνδρομή της Συμπεριφορικής Επιστήμης, στήνει το ψυχολογικό προφίλ των χρηστών, προβλέποντας και επηρεάζοντας τις επιλογές τους.

Όπως καταγγέλλει o Κρις Γουάιλι, πρώην εργαζόμενος, η Cambridge Analytica συνέλεξε και επεξεργάστηκε τα δεδομένα 50 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook εν αγνοία τους.

Εκμαίευε, χωρίς τη συγκατάθεσή τους, πληροφορίες σχετικά με τους φίλους, τα likes, την κατοικία, τις επιλογές και, στη συνέχεια, βάσει του «ψυχογραφήματος, τους «σφυροκοπούσε» με συγκεκριμένες πολιτικές διαφημίσεις. Συμμετέχοντας στο φαινομενικά «αθώο» αυτό κουίζ, οι χρήστες δεν «πουλούσαν» εν αγνοία μόνο τα δικά τους δεδομένα αλλά κι εκείνα των διαδικτυακών φίλων τους.

Η ανακοίνωση του Facebook κι η έρευνα

Η γενική εισαγγελέας της Μασαχουσέτης ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας έπειτα από πληροφορίες ότι η εταιρεία Cambridge Analytica συγκέντρωσε προσωπικά στοιχεία από περισσότερους από 50 εκατομμύρια χρήστες του Facebook για να αναπτύξει τεχνικές για την υποστήριξη της προεκλογικής καμπάνιας του Ντόναλντ Τραμπ το 2016.

Οι πληροφορίες προέρχονται από δημοσιεύματα των εφημερίδων New York Times και Observer.

H εν λόγω εταιρία, ιδιοκτησίας του δισεκατομμυριούχου Ρόμπερτ Μέρσερ, δείχνει τακτικά και έμπρακτα την στήριξή της στους Ρεπουμπλικάνους. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2014, στο «τιμόνι» της εταιρίας βρισκόταν ο Στιβ Μπάνον, στενός συνεργάτης του Τραμπ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας.

Το πρωί του Σαββάτου, το Facebook ανακοίνωσε ότι αναστέλλει κάθε συνεργασία με την Cambridge Analytica.

Διευκρίνισε, μάλιστα, ότι τα δεδομένα κλάπηκαν κατόπιν παραβίασης των λογαριασμών του.

Πηγή: cnn.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα