Πολιτική αστάθεια με άγνωστες συνέπειες στον Λίβανο

Σε περίοδο πολιτικής αστάθειας μπαίνει εκ νέου ο γειτονικός Λίβανος, μετά και την αιφνίδια παραίτηση του πρωθυπουργού της χώρας Σαάντ αλ-Χαρίρι. Επικαλούμενος φόβους για την ζωή του, ο Χαρίρι βρίσκεται πλέον στη Σαουδική Αραβία από όπου έκανε και την ανακοίνωση της παραίτησής του, η οποία ωστόσο δεν έγινε προς το παρόν δεκτή από τον πρόεδρος της χώρας Μισέλ Αούν. Από την πλευρά του, πάντως, ο λιβανέζικος στρατός ανακοίνωσε χθες ότι δεν διαπίστωσε την ύπαρξη σχεδίου δολοφονίας του Χαρίρι στη χώρα, ενώ η Χεσμπολάχ αναφέρει

πως η παραίτηση τού επιβλήθηκε από τη Σαουδική Αραβία.

Μιλώντας στην Πρώτη Εκπομπή του Ράδιο Πρώτο, φοιτητής του Παντείου Πανεπιστημίου Ανδρέας Γεωργιάδης σημείωσε πως ο πατέρας του νυν πρωθυπουργού Χαρίρι, Μοχάμαντ Χουράνι, ήταν και αυτός μεγαλοεπιχειρηματίας, είχε στενές σχέσεις με τους Σαουδάραβες και θεωρείται στον Λίβανο ότι δολοφονήθηκε από πράκτορες της Χεζμπολάχ και της Συρίας, η οποία μέχρι τότε ήταν ‘κατοχική’ δύναμη. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο νυν πρωθυπουργός δεν κατάφερε ποτέ να ξεπεράσει αυτούς τους φόβους.

Ο Λίβανος, εξήγησε, μαστίζεται διαχρονικά από εμφύλιες διαμάχες και το πολιτικό του σύστημα δεν τού επιτρέπει να έχει επί μακρόν σταθερότητα. «Για να υπάρξει σταθερότητα, πρέπει να υπάρξει Κυβέρνηση και Πρόεδρος που θα έχει τη στήριξη όλων των θρησκευτικών κοινοτήτων της χώρας που εκπροσωπούνται αναλογικώς με τον πληθυσμό τους στο Κοινοβούλιο», είπε, προσθέτοντας «Για μεγάλο χρονικό διάστημα, η αναλογία των χριστιανών πληθυσμών ήταν 6 προς 5. Η αναλογία αυτή, κατέρρευσε το 1975, οδηγώντας στο ξέσπασμα του μεγάλου εμφυλίου πολέμου που προκάλεσε αιματοχυσία, καταστροφές και δολοφονίες, αλλά και αποδεκατισμό της χώρας. Μεσολάβησε ένα διάστημα όπου ο Λίβανος προσπάθησε να ορθοποδήσει, ωστόσο φαίνεται πως τα πράγματα οδηγούνται εκ νέου στην αστάθεια».

Στην περιοχή, σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, για χρόνια, οι μεγάλες δυνάμεις είναι η Σαουδική Αραβία και το Ιράν, που ωστόσο δεν μπορούν να χωρέσουν αμφότερες και ο ανταγωνισμός τους γίνεται έμμεσα μέσω αντιπροσώπων. «Αυτός ο πόλεμος έχει μαστίσει τον Λίβανο και οδήγησε και στην απομάκρυνση του Χαρίρι», είπε, σημειώνοντας πως η Σαουδική Αραβία είναι μια χώρα που ασκεί τρομοκρατική πολιτική και εκφράζει το ακραίο ισλαμιστικό κίνημα των Σαλαφιστών και βρίσκει τρόπο να γίνει παίκτης στην περιοχή.

Ερωτηθείς κατά πόσο οι τελευταίες εξελίξεις συνδέονται και με τις εξελίξεις στη Συρία, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως η Συρία αποτελεί την πιο σημαντική χώρα στη Μέση Ανατολή. «Είναι η μήτρα του νεότερου Αραβικού εθνικισμού και από εκεί ξεκίνησε η συνειδητοποίηση των Αράβων ότι αποτελούν ένα ξεχωριστό έθνος, πολιτισμό και γλώσσα.

Σε χθεσινή του ανακοίνωση, το Ιράν ανέφερε ότι η παραίτηση του πρωθυπουργού Χαρίρι θα προκαλέσει ένταση στον Λίβανο και στην περιοχή.

«Η επανάληψη από τον παραιτηθέντα πρωθυπουργό του Λιβάνου των μη ρεαλιστικών και ανυπόστατων κατηγοριών των Σιωνιστών, των Σαουδάραβων και των Αμερικανών κατά του Ιράν, αποτελεί ένδειξη ότι η παραίτηση αυτή είναι ένα νέο σενάριο για την πρόκληση εντάσεων στον Λίβανο και στην περιοχή», ανέφερε σε δήλωσή του ο εκπρόσωπός του Υπουργείο Εξωτερικών της Τεχεράνης Μπαχράμ Κασεμί.

Υπενθυμίζεται ότι τον προηγούμενο μήνα, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Αβίγκντορ Λίμπερμαν υποστήριξε ότι το ένοπλο σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ του Λιβάνου έχει αποκτήσει τον έλεγχο του στρατού της χώρας, τον οποίο υποστηρίζουν οι ΗΠΑ, ενώ διεμήνυσε πως αμφότερες οι δυνάμεις αυτές, καθώς και όλες οι δυνάμεις που πρόσκεινται στην κυβέρνηση της Συρίας, θα βρεθούν στο ισραηλινό στόχαστρο σε έναν μελλοντικό πόλεμο.

Keywords
Τυχαία Θέματα