COOP Academy: Aναλαμβάνει ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού

Οι εξελίξεις των τελευταίων ετών στο κυπριακό οικονομικό και τραπεζικό μοντέλο, ειδικότερα αυτές που αφορούν στη διάρθρωση και τρόπο λειτουργίας του Συνεργατικού Πιστωτικού Τομέα (ΣΠΤ), καθιστούν αναγκαία και την αναθεώρηση των διόδων και μεθόδων τραπεζικής εκπαίδευσης.

Το δύσκολο κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον, οι νέες τάσεις του πελατολογίου, η υιοθέτηση νέων και πολυεπίπεδων κανονιστικών και εποπτικών υποχρεώσεων, οι δεσμεύσεις προς Ευρωπαϊκές Αρχές για αναμόρφωση του ΣΠΤ, καθώς και οι ιδιαίτερες προκλήσεις που έχουν προκύψει ως αποτέλεσμα των συγχωνεύσεων Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων

(ΣΠΙ), αναδεικνύουν την ανάγκη μετάβασης σε ένα καινούργιο πρότυπο επαγγελματισμού και διαμόρφωσης μιας νέας οπτικής για τον τομέα της εκπαίδευσης και ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού. Προς τούτο, η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα, έχει δημιουργήσει την Ακαδημία του Συνεργατισμού η οποία στεγάζει την Υπηρεσία Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης της Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού.

Μέσα από τα προγράμματα της Ακαδημίας του Συνεργατισμού, προσβλέπουμε στη μεταμόρφωση του Συνεργατικού Πιστωτικού Τομέα σε Οργανισμό Μάθησης, όπως έχει προταθεί από τον ακαδημαϊκό/ερευνητή του Χάρβαρντ Πήτερ Σένγκε. Ένας τέτοιος οργανισμός, διασφαλίζει από τη μια την ατομική ανάπτυξη και ικανοποίηση και από την άλλη τη μέγιστη επαγγελματική απόδοση.

Η λειτουργία της Ακαδημίας καλύπτει πέντε πυλώνες

1. Την πρακτική εκπαίδευση, η οποία περιλαμβάνει την εκπαίδευση νεοπροσληφθέντων, προγράμματα καθοδήγησης, προγράμματα μεντόρων, προγράμματα συμμετοχής σε ομάδες έργων, εναλλαγής εργασιών, κτλ.

2. Την εσωτερική εκπαίδευση, όπου επιλεγμένα στελέχη του ΣΠΤ θα μεταδίδουν την εσωτερικά παραγόμενη γνώση.

3. Την εξωτερική εκπαίδευση, που αφορά στη συνεργασία με εκπαιδευτικούς οίκους ή πρόσωπα εγνωσμένου κύρους στον τομέα τους.

4. Τη συνεργασία με ακαδημαϊκά ιδρύματα και επαγγελματικά σώματα για την προσφορά πιστοποιημένων προγραμμάτων εκπαίδευσης, αλλά και την εκπόνηση μελετών στον κοινωνικό, επιχειρησιακό και συνεργατικό τομέα.

5. Τη δημιουργία διαδικτυακής πύλης μάθησης (e-learning), η οποία αποτελεί ένα ευέλικτο μέσο δημιουργίας, απόκτησης και διάχυσης γνώσης και θα είναι ουσιαστικά το «αποθετήριο γνώσης» του Συνεργατισμού (Knowledge Management Portal). Ως παράδειγμα ενός μόνο συστατικού στοιχείου τέτοιας πλατφόρμας γνώσης, αναφέρουμε τη δυνατότητα προσφοράς πιστοποιημένων και αναγνωρισμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων τα οποία

οι εργαζόμενοι θα μπορούν να παρακολουθούν οπουδήποτε και στο δικό τους χρόνο.

H Ακαδημία του Συνεργατισμού θα αναλαμβάνει επίσης τη διοργάνωση διαλέξεων, σεμιναρίων, ημερίδων, συνεδρίων, ερευνών, κτλ.

Η κύρια αποστολή της Ακαδημίας είναι η διαρκής επαύξηση της αξίας του ανθρώπινου δυναμικού του Συνεργατικού Πιστωτικού Τομέα μέσα από την εκπαίδευση και την έρευνα, σε ευθυγράμμιση με τις επιχειρησιακές στρατηγικές, με στόχο τη δημιουργία υψηλού επιπέδου επαγγελματιών τραπεζικής, επιτυγχάνοντας με αυτό τον τρόπο μοναδικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Στο πλαίσιο της κοινωνικής αποστολής του Συνεργατισμού, προσβλέπουμε επίσης στη διενέργεια ερευνών, σε ένα ευρύ φάσμα κοινωνικοοικονομικών και πολιτισμικών θεμάτων, αλλά και στην επιμόρφωση των πελατών μας καθώς και των κυπρίων πολιτών γενικότερα.

Οι διαχρονικές Συνεργατικές αρχές και αξίες, οι οποίες θέτουν τον άνθρωπο και την κοινότητα στο κέντρο της επιχειρησιακής μας φιλοσοφίας, αποτελούν γνώμονα των σχεδιασμών και της αποστολής της Ακαδημίας του Συνεργατισμού. Στόχος μας είναι ο εμβολιασμός του κυπριακού Συνεργατικού DNA με νέα ανθεκτικά γονίδια, που θα επιτρέψουν στον Συνεργατικό Πιστωτικό Τομέα να ανταποκριθεί στις νέες ανάγκες και προκλήσεις και να συμπληρώσει ακόμα έναν αιώνα προσφοράς στην ευημερία της κυπριακής κοινωνίας.

Ο Μιχάλης Γ. Παπαγεωργίους, είναι Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Εκπαίδευσης &Ανάπτυξης ΣΚΤ

Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του Sigmalive

Keywords
Τυχαία Θέματα