CERN: Πειράματα για μελλοντικά ταξίδια στο διάστημα

Μέσα σε τρία χρόνια από σήμερα οι επιστήμονες εκτιμούν ότι θα έχουν δημιουργήσει την τεχνολογία που είναι απαραίτητη για μακρινά ταξίδια στο σύμπαν, χωρίς τις θανατηφόρες επιπτώσεις της κοσμικής ακτινοβολίας.

Είναι γεγονός ότι παρά την τεχνολογική πρόοδο των τελευταίων δεκαετιών, ο άνθρωπος δεν μπορεί ακόμη να κάνει μακρινά ταξίδια στο διάστημα ούτε να παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα εκτός του πλανήτη μας λόγω ακριβώς της κοσμικής ακτινοβολίας.

Ως εκ τούτου, ομάδα επιστημόνων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών (CERN) διεξάγει έρευνες στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος

European Space Radiation Superconducting Shield (SR2S) προκειμένου να αναπτύξει ένα ενεργό μαγνητικό πεδίο για να προστατεύσει το διαστημικό σκάφος από σωματίδια υψηλής ενέργειας.

Στόχος του ευρωπαϊκού προγράμματος SR2S είναι η δημιουργία ενός μαγνητικού πεδίου 3,000 φορές ισχυρότερου από εκείνου της Γης που να προστατεύει τους αστροναύτες εντός αλλά και εκτός του διαστημοπλοίου. Οι επιστήμονες στο SR2S θεωρούν ότι το εμπόδιο της κοσμικής ακτινοβολίας μπορεί να επιλυθεί μέσα στα επόμενα τρία χρόνια και ότι σε τρεις μήνες θα αρχίσουν τα πρώτα πειράματα, ανοίγοντας διάπλατα το δρόμο για διαστημικά ταξίδια.

Υπενθυμίζεται ότι στο CERN διεξάγονται μεγάλα πειράματα στον τομέα της ατομικής και πυρηνικής φυσικής, ενώ εκεί ήταν που επινοήθηκε το διαδίκτυο. Απασχολεί περίπου 3.000 άτομα μόνιμα, ενώ άλλοι 6.500 επιστήμονες και μηχανικοί από 500 πανεπιστήμια και 80 διαφορετικές εθνικότητες, περίπου το μισό της κοινότητας της σωματιδιακής φυσικής στον κόσμο, δουλεύουν σε πειράματα που οργανώνονται από το CERN. Σημειώνεται ότι σε κάποια πειράματα συμβάλλουν και Κύπριοι επιστήμονες.

Κοσμική ακτινοβολία

Η κοσμική ακτινοβολία υπάρχει παντού στο σύμπαν, ωστόσο η Γη προστατεύεται λόγω του φυσικού μαγνητικού της πεδίου και της ατμόσφαιρας.

Οι αστροναύτες δεν προστατεύονται από τις κοσμικές ακτίνες, ούτε μέσα στο διαστημόπλοιο ούτε μέσα στις στολές τους καθώς τα σωματίδια είναι πολύ φορτισμένα και τρέχουν με τεράστιες ταχύτητες διεισδύοντας μέσα στο σώμα.

Οι κοσμικές ακτίνες προκαλούν βλάβη στα βιολογικά κύτταρα και στους ιστούς, ενώ μπορούν να προκαλέσουν αλλαγές στο DNA και καρκίνο. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες που διεξήχθησαν σε ποντίκια, η παρατεταμένη κοσμική ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει σειρά βλαβών στο κεντρικό νευρικό σύστημα, όπως έλλειψη μνήμης, απώλεια συνείδησης, άνοια, κτλ.

Η απώλεια συνείδησης, η έλλειψη μνήμης και συγκέντρωσης, η σύγχυση, που μπορεί να παρατηρηθεί κατά τη διάρκεια μακρινών διαστημικών πτήσεων μπορεί να επηρεάσει κρίσιμες δραστηριότητες στο σκάφος, ενώ η έκθεση των αστροναυτών στα βλαβερά σωματίδια της κοσμικής ακτινοβολίας μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες αρνητικές συνέπειες στη γνωστική λειτουργία.

Οι επιστήμονες διεξάγουν σειρά πειραμάτων προκειμένου να βρουν την καλύτερη λύση για προστασία των αστροναυτών. Δύο είναι οι λύσεις που προτείνονται μέχρι στιγμής. Η πρώτη είναι η κατασκευή μιας προστατευτικής ασπίδας γύρω από τα διαστημόπλοια όπως αλουμίνιο, πλαστικό ή σίδηρο και η δεύτερη είναι η χορήγηση στους αστροναύτες φαρμακευτικής αγωγής που να βασίζεται στα αντιοξειδωτικά.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα