CEO Rosneft: Η BP παραμένει ο μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχος και θα λάβει μέρισμα

Η BP εξακολουθεί να παραμένει ο μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχος της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας Rosneft, παρά το γεγονός ότι ανακοίνωσε τον περασμένο Φεβρουάριο την αποχώρησή της μετά την αποστολή στρατευμάτων της Μόσχας στην Ουκρανία, δήλωσε ο επικεφαλής της Rosneft, Igor Sechin.

Πολλές δυτικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών, έχουν εγκαταλείψει τη Ρωσία από τότε που η Μόσχα έστειλε τις ένοπλες δυνάμεις της στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου.

Μιλώντας

στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, το Σάββατο, ο κ. Sechin, για πολλά χρόνια συνεργάτης του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, είπε ότι η BP εξακολουθεί να κατέχει μερίδια σε έργα μεγάλης κλίμακας της Rosneft, συμπεριλαμβανομένων των Taas Yuriakh, Kharampurneftegaz και Yermak Neftegaz.

«Όλες αυτές οι ενέργειες μιλούν για την επιθυμία να παραμείνουμε ενεργοί συμμετέχοντες στην εταιρεία Rosneft και να αναμένουμε» την εξέλιξη της δυσμενούς γεωπολιτικής κατάστασης, «χωρίς πραγματικές απώλειες», είπε ο κ. Sechin.

Το Reuters αναφέρει ότι δεν ήταν δυνατή η άμεση επικοινωνία με την BP το Σάββατο για σχόλιο.

«Η ανακοίνωση απόσυρσης της BP ήταν απροσδόκητη για τη Rosneft και αβάσιμη από την άποψη της επιτυχημένης 30ετούς συνεργασίας των εταιρειών μας», σημείωσε ο κ. Sechin.

Είπε επίσης ότι η BP είχε λάβει 36 δισεκατομμύρια δολάρια από τις ρωσικές δραστηριότητές της από το 2003, για μια επένδυση ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η BP ανακοίνωσε στις 27 Φεβρουαρίου ότι αποεπένδυσε το μερίδιο της ύψους 19,75% στην Rosneft, τερματίζοντας τρεις δεκαετίες συνεργασίας μεταξύ των δύο εταιρειών και θα αναλάβει μια επιβάρυνση μέχρι και 25 δισεκατομμύρια δολάρια, χωρίς να διευκρινίσει πώς σχεδιάζει να απεγκλωβιστεί.

Εκείνη την εποχή, η Rosneft αντιπροσώπευε περίπου το 50% των αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου της BP και το ένα τρίτο της παραγωγής της.

Η BP έλαβε έσοδα από τη Rosneft με τη μορφή μερισμάτων, συνολικού ύψους περίπου 640 εκατομμυρίων δολαρίων το 2021, περίπου το 3% των συνολικών ταμειακών ροών της από τις συνολικές δραστηριότητες.

Ο κ. Sechin είπε ακόμη ότι το μέρισμα της BP θα μεταφερθεί σε ειδικούς λογαριασμούς, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η Ρωσία έχει επιβάλει ελέγχους στην διακίνηση κεφαλαίων και περιόρισε τις διασυνοριακές μεταφορές ξένου συναλλάγματος για να αντιμετωπίσει τις κυρώσεις της δύσης σε σχέση με την Ουκρανία.

Η Rosneft δεσμεύτηκε να καταβάλει μέρισμα ρεκόρ, ύψους 41,66 ρούβλια ($0,7715) ανά μετοχή στα αποτελέσματα του 2021, ή το 50% των καθαρών κερδών της.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα