Bundesbank: Αυξάνεται ο κίνδυνος αφερεγγυότητας για Ελλάδα

Ο κίνδυνος η Ελλάδα να καταστεί αφερέγγυα αυξάνεται καθημερινά, τόνισε την Πέμπτη ο επικεφαλής της γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας, προειδοποιώντας παράλληλα ότι οι κίνδυνοι μετάδοσης των επιπτώσεων δεν μπορεί να υποτιμηθούν.

"Υπάρχει ισχυρή αποφασιστικότητα να βοηθηθεί η Ελλάδα... Αλλά ο χρόνος εξαντλείται, και ο κίνδυνος

πτώχευσης αυξάνεται μέρα με τη μέρα", επισήμανε ο επικεφαλής της Bundesbank Γενς Βάιντμαν στο πλαίσιο σεμιναρίου στο Λονδίνο καθώς η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι εταίροι της εντείνουν τις προσπάθειες για επίτευξη μιας συμφωνίας διάσωσης ώστε να αποφευχθεί η χρεοκοπία της Αθήνας.

Ο κ. Βάιντμαν ήταν ανένδοτος ότι η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της για μεταρρυθμίσεις για να αναμένει βοήθεια από τους εταίρους της στην Ευρωζώνη.

"Η αλληλεγγύη μπορεί να αναμένεται μόνο εάν οι προϋποθέσεις είναι αποδεκτές. Σε αντίθετη περίπτωση, οι βασικές αιτίες των προβλημάτων δεν θα αντιμετωπιστούν”, σημείωσε.

Οι χώρες εταίροι είναι αποφασισμένοι να βοηθήσουν την Ελλάδα "να βελτιώσει την δημόσια διοίκηση της, να άρει τα εμπόδια για την ανάπτυξη και να θέσει τα δημόσια οικονομικά σε μια βιώσιμη πορεία. Και οι φορολογούμενοι από άλλες χώρες της Ευρωζώνης έχουν παράσχει σημαντικά κονδύλια για υποστήριξη” των διαδικασιών προσαρμογής, τόνισε ο κ. Βάιντμαν, προσθέτοντας ότι και η Ελλάδα θα πρέπει να διαδραματίσει το ρόλο της.

Η μετάδοση των επιπτώσεων από πιθανή χρεοκοπίας της Ελλάδας είναι “σίγουρα” μικρότερες από το παρελθόν, “αν και δεν πρέπει να υποτιμούνται. Ωστόσο, οι κύριοι χαμένοι σε αυτό το σενάριο θα είναι η Ελλάδα και οι Έλληνες”, κατέληξε.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα