Bρυξέλλες: Παρασκηνιακό παζάρι Αναστασιάδη και Νταβούτογλου

Aνατολίτικο παζάρι φαίνεται να στήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου ΕΕ - Τουρκίας, την προηγούμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες. Η συνάντηση των δυο, πραγματοποιήθηκε την ώρα που η Σύνοδος είχε διακοπεί λόγω εμπλοκής που είχε προκαλέσει η Τουρκία.

Στην ανταπόκριση των Omer Bilge και Γιώργου Κιρμπάκη στη ‘Hurriyet’ με τίτλο “Τούρκικα λιμάνια σε αντάλλαγμα για το Ercan” γίνεται λόγος για μυστική συνάντηση Νταβούτογλου – Ανασασιάδη στην τελευταία

σύνοδο στις Βρυξέλες. Σύμφωνα με πηγές από Αθήνα και Λευκωσία, ο Κύπριος πρόεδρος ζήτησε να ανοίξει η Τουρκία τα λιμάνια της στους “ε/κ”, για να άρει το βέτο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός φέρεται να του απάντησε: “Κι εσείς ανοίξτε το αεροδρόμιο του Ercan και επιπλέον θα παράσχω τη βοήθειά μου για τη λύση”. Πολλοί ήταν οι ηγέτες της Ε.Ε., μεταξύ των οποίων και ο Έλληνας Π/Θ, που πίεσαν τον Κύπριο πρόεδρο να δεχθεί την τουρκική απάντηση, πλην όμως, εκείνος απάντησε ότι το άνοιγμα του Ercan συνδέεται με την επιστροφή των Βαρωσίων.

"Δηλητηριώδης" η κίνηση του Μαρίνου Σιζόπουλου

Με τίτλο: «A poisonous insight into the Cyprus talks» ο Γιουσούφ Κανλί της ‘Hurriyet Daily News’ σχολιάζει τη ‘δηλητηριώδη’, όπως χαρακτηρίζει, κίνηση του αρχηγού του ΕΔΕΚ, Μαρίνου Σιζόπουλου, να αποκαλύψει απόρρητα έγγραφα του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Αναστασιάδη και Ακιντζί.

Η θετική πλευρά της κίνησης, κατά τον Κανλί εντοπίζεται ότι ο κόσμος για πρώτη φορά είχε πληροφόρηση για την πρόοδο των συνομιλιών καθώς και ότι βοήθησε να αποκαλυφθεί στη διεθνή κοινότητα το πόσο ‘άπληστο και σαρκοφάγο ήταν πάντα το πολιτικό ζώο στον ε/κ τομέα’. Θεωρεί από την άλλη, ότι ο Σιζόπουλος με την κίνησή του άνοιξε το κουτί της Πανδώρας το οποίο θα έχει επιπτώσεις στις διαπραγματεύσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα