Brexit: Το αποτέλεσμα, οι εξελίξεις και οι προεκτάσεις

Το μελάνι με το οποίο θα γραφτεί ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της Ευρώπης, έριξαν χθες διά της ψήφου τους οι Βρετανοί. Το Ηνωμένο Βασίλειο, έπειτα από 43 χρόνια, αποφάσισε να εγκαταλείψει την αγκαλιά της Ευρώπης.

Η κάλπη, ωστόσο, αναδεικνύεται σε κάλπη - διχασμού του βρετανικού λαού, καθώς το 51,89% τάχθηκε υπέρ της εξόδου και το 48,1% υπέρ της παραμονής. Οι βορειοανατολικές και νοτιοανατολικές περιοχές επέλεξαν Brexit, καθορίζοντας με τον πιο αμφίρροπο τρόπο ένα νέο μέλλον όχι μόνο για το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη, αλλά και για ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Πολιτικοί κλυδωνισμοί

στη Βρετανία

Το αποτέλεσμα, έφερε πολιτικούς κλυδωνισμούς στη Βρετανία, με τον πρωθυπουργό της χώρας, Ντέιβιντ Κάμερον, να παραιτείται και να ανακοινώνει προκήρυξη εκλογών σε τρεις μήνες.

"Η χώρα χρειάζεται νέα ηγεσία...χρειαζόμαστε έναν νέο πρωθυπουργό τον Οκτώβριο.

Η βούληση του λαού πρέπει να γίνει σεβαστή", δήλωσε σε διάγγελμα του μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Ωστόσο, η παραίτηση Κάμερον και η διαδικασία εκλογής νέου πρωθυπουργού της χώρας, είναι παρωνυχίδα, μπροστά στις τάσεις απόσχισης από το Ηνωμένο Βασίλειο, που εκδήλωσαν αμέσως μετά Σκωτία και Βόρεια Ιρλανδία.

"Η Σκωτία βλέπει το μέλλον της στους κόλπους της ΕΕ", δήλωσε η πρωθυπουργός της Νίκολα Στέρτζον, ενώ λίγο νωρίτερα το Σιν Φέιν, η πρώην πολιτική «βιτρίνα» του IRA, είχε καλέσει σε διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ένωση της Ιρλανδίας.

Το Brexit ανοίγει, όμως, και το μέτωπο με την Ισπανία για το Γιβραλτάρ, με τον Ισπανό υπουργό Εξωτερικών να επαναφέρει το ζήτημα της συγκυριαρχίας του βράχου, λέγοντας πως η "ισπανική σημαία στο Γιβραλτάρ είναι πλέον πολύ κοντά".

Σε κατάσταση σοκ η Ευρώπη

Με κομμένη την ανάσα υποδέχθηκε τις εξελίξεις η Ε.Ε. Βλέποντας το πρωί τις αγορές να καταρρέουν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έσπευσαν να "συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα" υπερτονίζοντας την ανάγκη ενότητας. Την ίδια ώρα, τα έξι ιδρυτικά μέλη της Ε.Ε. αποφάσισαν να συνέλθουν εκτάκτως αύριο (Σάββατο 25/6/2016) για ακτινοσκόπηση των νέων δεδομένων. Έτσι, οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Ολλανδίας, της Ιταλίας, του Βελγίου και του Λουξεμβούργου θα συναντηθούν στη Γερμανία για να καθορίσουν τα επόμενα βήματα της Ένωσης. Ως προέκταση αυτού, και ανήμερα της Συνόδου Κορυφής (Τρίτη 28/6/2016) συνέρχεται και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, επιχείρησε να μετατοπίσει τη σοβαρότητα της κατάστασης στη Βρετανία, τονίζοντας ότι η Ε.Ε.

είναι προετοιμασμένη για το Brexit.

Το ίδιο επικοινωνιακό μοτίβο ακολούθησε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, δηλώνοντας ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο αποφάσισε να τραβήξει τον δικό του δρόμο.

Τα οικονομικά δεδομένα σήμερα δείχνουν ότι θα είναι ένας πολύ δύσκολος δρόμος».

Καυστικός ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, απέρριψε κατηγορηματικά ότι το Brexit είναι η αρχή του τέλους της Ε.Ε., ενώ επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Νταϊσελμπλουμ, έσπευσε να καθησυχάσει τονίζοντας ότι η Ευρώπη δεν βρίσκεται σε πανικό.

"Οι Βρετανοί επέλεξαν την αστάθεια, εμείς στην Ε.Ε. πρέπει να κάνουμε μια άλλη επιλογή", είπε με νόημα ξεκαθαρίζοντας ότι δεν αλλάζει η οικονομική ατζέντα της Ευρώπης.

Οικονομικό έμφραγμα - Οι προεκτάσεις

Το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, προκάλεσε οικονομικό έμφραγμα στις αγορές, οι οποίες βρέθηκαν σε ελεύθερη πτώση. Σε τροχιά κατάρρευσης βρέθηκε και η στερλίνα, η οποία κατέγραψε τη μεγαλύτερη της πτώση από το 1970.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, παρενέβη αμέσως, δηλώνοντας έτοιμη να παράσχει ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης.

Σε κινήσεις εκτάκτου ανάγκης, προέβη όμως και η Τράπεζα της Αγγλίας για να περισώσει το εθνικό της νόμισμα. Ανέσυρε από το οπλοστάσιο της 250 δις στερλίνες, τις οποίες δυνατόν να διοχετεύσει ανά πάσα στιγμή για ενίσχυση των τραπεζών της χώρας.

Οι εξελίξεις, οι οποίες προσέλαβαν μορφή χιονοστιβάδας, κινητοποίησαν τους G7, που επίσης συνήλθαν εκτάκτως σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών.

Οι εφτά ισχυρότερες οικονομίες της υφηλίου, θεωρούν ότι το Brexit και το πλήγμα στη οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου, την 5η μεγαλύτερη στον κόσμο, θα αποτελέσει σοβαρή απειλή για την παγκόσμια οικονομία.

Keywords
Τυχαία Θέματα