Brexit: Τι προνοεί η συμφωνία για το Γιβραλτάρ (vid)

Έντονη είναι η κινητικότητα σε διπλωματικό επίπεδο, μια μέρα πριν από την Σύνοδο Κορυφής κατά την οποία θα επικυρωθεί η συμφωνία για το Brexit.

Αργά το απόγευμα (24/11) βρέθηκε και η πολυπόθητη "χρυσή τομή" για το Γιβραλτάρ, που αποτελούσε και τον μεγαλύτερο σκόπελο της συμφωνίας.

Η Τερέζα Μέι βρίσκεται στη Βρυξέλλες όπου συναντά τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ακολούθως αναμένεται να συναντήσει τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στην

ουσία οι συναντήσεις αυτές γίνονται για την διευθέτηση των τελευταίων λεπτομερειών πριν τη Σύνοδο Κορυφής για το Brexit, αύριο.

Δεδομένου ότι βρέθηκε η πολυπόθητη χρυσή τομή για το Γιβραλτάρ, όλα δείχνουν ότι αύριο θα επισημοποιηθεί το προσχέδιο της Συμφωνίας και θα μιλάμε πλέον για επίσημη επικύρωσή της.

Ποια είναι η χρυσή τομή

Το Γιβραλτάρ εξαιρείται από το σύνολο της συμφωνίας του Brexit και δεν θα εφαρμοστούν στο δικό του έδαφος τα όσα προνοούνται για την έξοδο της Βρετανίας.

Με λίγα λόγια, αν μιλήσουμε στη γλώσσα της διπλωματίας έγινε μια συμφωνία διττής ανάγνωσης.

Αν το απλοποιήσουμε αυτό, για να γίνει πιο κατανοητό, το Γιβραλτάρ θα παραμείνει στην ΕΕ ως ισπανικό έδαφος, αλλά θα είναι και εκτός ΕΕ, ως διοικητικό υπεράκτιο τμήμα της Βρετανίας.

Μετά την αυριανή μέρα (25/11), οπόταν και θα επικυρωθεί η συμφωνία για το Brexit, στην οποία θα αναγράφεται ότι το Γιβραλτάρ αποτελεί εξαίρεση και ξεχωριστό τμήμα των διαπραγματεύσεων, η Ισπανία θα αρχίσει διάλογο με τη Βρετανία, για το πώς το Brexit θα εφαρμοστεί στο τμήμα αυτό της ιβηρικής χερσονήσου.

Είναι άγνωστο πόσο θα κρατήσουν αυτές οι συνομιλίες, αφού και οι δύο χώρες έχουν αξιώσεις επί του Γιβραλτάρ θα πρέπει όμως να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2020.

Την Παρασκευή 29 Μαρτίου του 2019 και ώρα 11 το βράδυ η Βρετανία θα βγει από την ΕΕ, αλλά το Γιβραλτάρ θα παραμείνει σε αυτήν και μέχρι την υπογραφή συμφωνίας, θα υπόκειται στους νόμους της ΕΕ.

Με λίγα λόγια, μετά και από αυτή την εξέλιξη, τα καυτά ζητήματα του Brexit παίρνουν παράταση.

Είναι τραγελαφικό το γεγονός ότι πράγματι τα καυτά ζητήματα μένουν στην αναμονή.

Αύριο οι 27 υπογράφουν μαζί με τη Βρετανία την πολιτική διακήρυξη του Brexit και στην πραγματικότητα δεν υπογράφουν λεπτομερή συμφωνία, αλλά τους πυλώνες της μελλοντικής σχέσης.

Πρόκειται για ένα διπλωματικό κείμενο κατά κύριο λόγο που ρυθμίζει αρκετά ζητήματα ασφάλειας, δικαιώματα των πολιτών, νομικό καθεστώς για εταιρείες και επιχειρήσεις, αλλά σε ότι αφορά στο ζήτημα των συνόρων, της αλιείας στα ύδατα της Βόρειας Ιρλανδίας και το Γιβραλτάρ απλώς διαβεβαιώνει ότι θα υπάρξει συμφωνία μέχρι το 2020.

Keywords
Τυχαία Θέματα