Brexit: Στη δημοσιότητα η ανάλυση οικονομικού αντίκτυπου

Η κυβέρνηση των Συντηρητικών στη Βρετανία γνωστοποίησε ότι δεΝ θα αντιταχθεί στο αίτημα των Εργατικών της αντιπολίτευσης να δοθεί στη δημοσιότητα η ανάλυση του Υπουργείου Brexit για τον οικονομικό αντίκτυπο της εξόδου από την ΕΕ.

Η ανάλυση που διέρρευσε στην ιστοσελίδα BuzzFeed καταλήγει στο συμπέρασμα ότι σε οποιοδήποτε από τα τρία εξεταζόμενα σενάρια του Brexit, όσον αφορά τη μελλοντική εμπορική σχέση με την ΕΕ, η βρετανική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό χαμηλότερο σε βάθος 15ετίας σε σύγκριση με το αν παρέμενε πλήρες μέλος της Ένωσης.

Οι Εργατικοί ετοιμάζουν κοινοβουλευτικό

αίτημα για τη δημοσιοποίηση της ανάλυσης. Ο εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ είπε: «Αν η Βουλή αποφασίσει ότι θέλει να δει την προκαταρκτική ανάλυση, τότε θα συμμορφωθούμε με τη βούληση της Βουλής».

Σημειώνεται ότι παλαιότερα η κυβέρνηση είχε υποστηρίξει ότι η δημοσιοποίηση τέτοιων αναλύσεων θα υπονόμευε τη διαπραγματευτική θέση της Βρετανίας, ωστόσο μπροστά στην προοπτική νέας κοινοβουλευτικής ήττας αποφασίστηκε η υπαναχώρηση από την αρχική θέση.

Η κυβέρνηση τονίζει ότι πρόκειται μόνο για προκαταρκτική ανάλυση, καθώς επίσης και ότι η Πρωθυπουργός Μέι επιδιώκει ένα εξειδικευμένο μοντέλο μελλοντικής σχέσης της Βρετανία με την ΕΕ που δεν εξετάζεται από την κυβερνητική ανάλυση.

«Θα ήταν λάθος περιγράψουμε ως ´την´ εκτίμηση του αντίκτυπος του Brexit. Η ανάλυση είναι σε εξέλιξη. Αυτό είναι κάτι πολύ προκαταρκτικό», δήλωσε από την Κίνα την οποία επισκέπτεται η Τερέζα Μέι, κάνοντας επίσης λόγο για «επιλεκτική ερμηνεία» της ανάλυσης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα