Brexit: Πώς επηρεάζεται η Κύπρος αν δεν εγκριθεί η συμφωνία

Με την συμφωνία της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι να βρίσκεται στην τελική ευθεία για την ψήφισή της, καθώς όλα θα κριθούν κατά την αυριανή διαδικασία η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στις 17:30 ώρα Κύπρου, η αγωνία για το τι μέλλει γενέσθαι στις σχέσεις της χώρας με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη εντείνεται.

Αναλυτές, πολιτικοί και δημοσιογράφοι επιδίδονται σε συνεχείς εκτιμήσεις και αναλύσεις σε σχέση με τα σενάρια και τις πιθανότητές τους, με τις περισσότερες γνώμες να συγκλίνουν στο ότι ένα «σκληρό Brexit», ήτοι

σε μια άτακτη έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα πλήξει πρωτίστως και σε μεγάλο βαθμό την ίδια τη χώρα και εν συνεχεία τις υπόλοιπες, με τις οποίες διατηρούνται ισχυροί εμπορικοί, οικονομικοί και γεωπολιτικοί δεσμοί.

Μιλώντας στο Economy Today ο Καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών του Πανεπιστημίου Κύπρου, ειδικευμένος σε θέματα Διεθνούς Εμπορίου και Διεθνούς Κίνησης Κεφαλαίων Μιχάλης Μιχαήλ, αναφέρει ότι όλα εξαρτώνται από το αν εγκριθεί η συμφωνία την οποία έχει καταθέσει η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, λέγοντας ότι αν ισχύσει το «θετικό σενάριο», τότε τα προβλήματα για την Κύπρο αναμένεται να είναι μηδαμινά.

Σε διαφορετική περίπτωση, η κατάσταση θα εισέλθει σε αχαρτογράφητα νερά, με τις εμπορικές συνέπειες να μην μπορούν να υπολογιστούν, καθώς η γραφειοκρατία, οι δασμοί και οι τελωνιακοί έλεγχοι που θα ισχύσουν στις εμπορικές συναλλαγές -δεδομένου ότι μετά την έξοδο το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα εντάσσεται στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά- θα είναι τόσο μεγάλη και δαιδαλώδεις που θα αυξήσουν κατακόρυφα το κόστος και τις τιμές των προϊόντων και θα επιφέρουν πλήγμα στην αγορά προϊόντων και υπηρεσιών.

Σύμφωνα με τον Προϊστάμενο Υπηρεσίας Έρευνας και Διεθνούς Συνεργασίας του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) Χαράλαμπο Χρυσοστόμου, οι εμπορικές και οικονομικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες αναμένεται να διατηρηθούν και όχι να επηρεαστούν αρνητικά.

Από την πλευρά του ο διεθνολόγος Αντώνης Στυλιανού υποστηρίζει ότι το αν τελικά θα εγκριθεί η συμφωνία ή όχι είναι το πιο σημαντικό ζήτημα.

«Αν περάσει, όλες οι σχέσεις των δύο χωρών ρυθμίζονται μέσω αυτής. Αν δεν περάσει η συμφωνία, ενδεχόμενο το οποίο θεωρώ πιο πιθανό, τότε οι δύο χώρες θα πρέπει να προχωρήσουν σε διμερείς συμφωνίες για μία προς μία τις παραμέτρους ξεχωριστά», τονίζει.

Διαβάστε περισσότερα στο Economy Today.

Keywords
Τυχαία Θέματα