Bloomberg: Σε ελεύθερη πτώση η τουρκική οικονομία

Σε νέα χαμηλά επίπεδα υποχώρησε η τουρκική λίρα χθες, Δευτέρα, με την εντεινόμενη διπλωματική κρίση με τις ΗΠΑ να επισκιάζει τις προσπάθειες της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας να στηρίξει το νόμισμα. Όπως αναφέρει το Bloomberg, η τιμή των 10ετών ομολόγων υποχώρησε μόλις κάτω από 20%, αφού ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε

το Σάββατο ότι η Τουρκία θα απαντήσει στις αμερικανικές κυρώσεις για τον κρατούμενο Αμερικανό πάστορα. Το χρηματιστήριο iShares MSCI Turkey υποχώρησε 7,5% - το χαμηλότερο επίπεδο από το 2009.

Καθώς το νόμισμα κατέρρευσε, οι Τούρκοι διαμορφώνουν τους κανόνες των αποθεματικών για να ενισχύσουν τη ρευστότητα των τραπεζών σε ξένο συνάλλαγμα - ένα μέτρο που οι αναλυτές θεωρούν ανεπαρκές για να στηρίξει τη λίρα.

«Αυτό είναι ένα ασήμαντο μέτρο και είναι γεγονός ότι είναι μόνο ό,τι μπορούν να κάνουν, ενώ η λίρα βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. Είναι αρκετά απογοητευτικό", δήλωσε ο Win Thin, στρατηγικός αναλυτής στο Brown Brothers Harriman στη Νέα Υόρκη.

Συνεχίζοντας, το δημοσίευμα του Bloomberg αναφέρει πως με τη λίρα ήδη υπό πίεση από ένα από τα μεγαλύτερα ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών στις αναδυόμενες αγορές, η κλιμάκωση της έντασης έχει ωθήσει τη ζημιά του νομίσματος αυτό το έτος στο 28% έναντι του δολαρίου. Αυτό εμποδίζει την ικανότητα των εταιρειών να αποπληρώσουν τα δάνειά τους σε ξένο νόμισμα, αυξάνει τον πληθωρισμό και ασκεί πίεση στην Κεντρική Τράπεζα για να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια. Τα στελέχη της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας προγραμματίζεται να συναντηθούν στη συνέχεια στις 13 Σεπτεμβρίου.

Η λίρα αυξήθηκε 1,1% στο 5,27 ανά δολάριο στις 6:55 π.μ. στην Κωνσταντινούπολη την Τρίτη. Η πρόοδος ήρθε μετά από ρεπορτάζ του CNN Turk ότι μια αντιπροσωπεία Τούρκων αξιωματούχων θα μεταβεί στην Ουάσινγκτον εντός δύο ημερών για συζητήσεις. Οι Η.Π.Α. και η Τουρκία έχουν καταλήξει σε προκαταρκτικές συμφωνίες σε ορισμένα θέματα, ανέφερε το CNN Turk.

Η κίνηση της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας τη Δευτέρα για την προσαρμογή του μηχανισμού επιλογής αποθεματικών, θα οδηγήσει μόνο σε μεγαλύτερη αδυναμία του νομίσματος, σύμφωνα με τον αναλυτή της Commerzbank Lutz Karpowitz στη Φρανκφούρτη. Η απροθυμία για αύξηση των επιτοκίων είναι ένα σημάδι απελπισίας - και είναι πιθανό να προκαλέσει περισσότερες απώλειες για τη λίρα, είπε.

Η Τουρκία αλλάζει τους Κανόνες Αποθεμάτων για την ενίσχυση της ρευστότητας των δολαρίων των τραπεζών

«Το πραγματικό ζήτημα είναι η οικονομική κατάσταση και δεν υπάρχουν σημάδια ανεξαρτησίας των κεντρικών τραπεζών ή αυστηρότερων δημοσιονομικών πολιτικών - οι οποίες είναι απαραίτητες για τη σταθεροποίηση των τιμών των περιουσιακών στοιχείων", δήλωσε ο Shamaila Khan, διευθυντής του Alliance Bernstein για το χρέος των αναδυόμενων αγορών στη Νέα Υόρκη.

Η λίρα υποχώρησε 4,7% τη Δευτέρα. Η απόδοση των ομολόγων αυξήθηκε σε 19%, ενώ οι τουρκικές μετοχές υποχώρησαν στο χαμηλότερο ποσοστό των τελευταίων δύο εβδομάδων. Το άγχος των επενδυτών στην Τουρκία, όπως μετράται από την τετραετή τεκμαρτή μεταβλητότητα, έχει αναρριχηθεί στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου τον τελευταίο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέταξε το Bloomberg.

Η Τουρκία υποσχέθηκε αντίποινα για τις κυρώσεις από τις ΗΠΑ εναντίον του Υπουργού Δικαιοσύνης της Τουρκίας Αμπντουλχάμιτ Γκιούλ και του Υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σόιλου, ο οποίος «διαδραμάτισε ηγετικό ρόλο στους οργανισμούς που είναι υπεύθυνοι για τη σύλληψη και την κράτηση του πάστορα Andrew Brunson», ανέφερε το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ σε δήλωση την Τετάρτη. Από την πλευρά του, ο Υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας χαρακτήρισε «αστείες» τις κυρώσεις των ΗΠΑ.

«Η απόφαση για πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων του Υπουργού Δικαιοσύνης και του Υπουργού Εσωτερικών στις ΗΠΑ είναι παράλογη. Είχαμε υπομονή μέχρι χθες το βράδυ, αλλά έδωσα οδηγίες να παγώσουν όλα τα περιουσιακά στοιχεία των Αμερικανών Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών, αν υπάρχουν", δήλωσε ο Ερντογάν, στην Άγκυρα, το Σάββατο.

Keywords
Τυχαία Θέματα