Bloomberg: «Ο Άκουγιου μπορεί να καθυστερήσει λόγω κυρώσεων στη Ρωσία»

Σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο Bloomberg, που επικαλείται Τούρκους αξιωματούχους, οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία για τη στρατιωτική της επέμβαση στην Ουκρανία επηρεάζουν και το έργο του πυρηνικού σταθμού Άκκουγιου στη Μερσίνα και το ύψους 20 δισ. δολαρίων έργο ενδέχεται να καθυστερήσει λόγω κυρώσεων.

Αναφέρεται ότι Ρώσοι και Τούρκοι αξιωματούχοι συναντήθηκαν για να συζητήσουν πιθανά προβλήματα που σχετίζονται με

το έργο, ενώ σύμφωνα, με την εφημερίδα ‘Σοζτζού’, μόνο ένας από τους τέσσερις υπό κατασκευή αντιδραστήρες θα μπορεί να τεθεί σε λειτουργία το 2023.

Ο Τούρκος πρόεδρος σε ομιλία του στις 2 Φεβρουαρίου είχε πει ότι δύο αντιδραστήρες θα τεθούν σε λειτουργία το 2023.

Η Rosatom, η ρωσική δημόσια εταιρεία που διαχειρίζεται το έργο, δεν απάντησε στις ερωτήσεις του Bloomberg.

Σύμφωνα με Τούρκο αξιωματούχο που επικαλείται το Bloomberg, η ρωσική πλευρά, ενόψει οικονομικών προβλημάτων, είχε την ιδέα να αναλάβει η Τουρκία τη χρηματοδότηση του έργου και στη συνέχεια να απαιτήσει αποζημίωση από τη Μόσχα ως μέρος μιας πιθανής συμφωνίας ανταλλαγής.

Ο Τούρκος αξιωματούχος είπε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα εξαρτημάτων και εξοπλισμού στο έργο αυτή τη στιγμή και ότι δεν υπάρχει πρόβλημα σε παραγγελίες από τρίτες χώρες.

Η Sberbank, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας που ανέλαβε τη χρηματοδότηση του έργου, μπήκε στη λίστα των κυρώσεων από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

Η Rosatom, ο μεγαλύτερος προμηθευτής πυρηνικών καυσίμων και αντιδραστήρων στον κόσμο και ο μοναδικός ιδιοκτήτης του έργου Άκκουγιου, δεν βρίσκεται στη λίστα των κυρώσεων.

Διαβάστε επίσης: Οι Τούρκοι κατηγορούν ΗΠΑ και ΝΑΤΟ για πόλεμο στην Ουκρανία και όχι Ρωσία

Keywords
Τυχαία Θέματα
Bloomberg, Ο Άκουγιου, Ρωσία,Bloomberg, o akougiou, rosia